Seful Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, a declarat miercuri ca proiectul de lege privind obligativitatea inregistrarii si stocarii datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele telefonice preplatite este "perfect in concordanta" cu drepturile omului si are ca obiectiv asigurarea securitatii cibernetice a Romaniei.

George MaiorFoto: Agerpres

"Aceasta lege este construita perfect in concordanta cu notiunile elementare de drepturile omului si are ca obiectiv asigurarea securitatii cibernetice a Romaniei", a afirmat Maior, la Palatul Parlamentului, intrebat cum comenteaza dispozitiile privind obligativitatea stocarii pe o perioada de 6 luni a datelor furnizorului de servicii internet Wi-Fi gratuite, prevazute in acest proiect.

Chestionat despre spionajul rusesc in Romania, George Maior a precizat ca SRI are "o cunoastere foarte buna si competente deosebite din acest punct de vedere".

"Nu e o problema care sa nu poata fi abordata profesionist la nivelul serviciului", a subliniat el.

George Cristian Maior a prezentat miercuri raportul serviciului in fata Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, raport care a fost adoptat in "unanimitate", dupa cum a precizat seful acestei comisii, Georgian Pop.

In fata comisiei, Maior a vorbit despre "coruptia in administratie si justitie", "problema terorismului, in continuare foarte serios in atentia serviciului" si "problema stringenta a evaziunii fiscale", dupa cum a afirmat el in fata ziaristilor.

Alte aspecte abordate au fost legate de securitatea cibernetica, care "incepe din ce in ce mai mult sa afecteze securitatea statelor, inclusiv cea a Romaniei" si "ofensivitatea regionala a Rusiei", a mai spus acesta.