Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat miercuri dimineata ca nu l-a invitat pe presedintele Traian Basescu la ceremonia care celebreaza 150 de la infiintarea Senatului, evitand astfel un "moment penibil", intrucat presedintele a militat constant pentru un Parlament unicameral.

"Nu vreau sa cream un moment penibil, tinand cont ca presedintele a militat constant pentru desfiintarea senatului, iar la ceremonie se va vorbi despre istoria si rolul Senatului. Cred in continuare mai ales intr-o tara precum romania in virtutile parlamentului bicameral. Din pacate presedintele nu a vrut decat sa decredibilizeze parlamentul asa ca in acest moment festiv prezenta dumnealui nu este oportuna", a declarat Tariceanu.

Alexandru Peres (PDL), membru al Biroului Permanent al Senatului, a declarat miercuri pentru HotNews.ro ca problema invitarii presedinteuli Traian Basescu s-a discutat in sedinta de luni a Biroului Permanent, fara a fi luata insa nici o decizie. "A ramas in coada de peste, pentru ca decizia finala de a trimite invitatiile o ia presedintele Senatului", a spus Peres. El il contrazice astfel pe Tariceanu, care spusese cu cateva minute in urma ca in BP al Senatului s-a decis unanim neinvitarea presedintelui Basescu la sedinta festiva prilejuita de implinirea a 150 de ani a infiintarii Senatului.

"Senatul este o institutie care are in fruntea sa un presedinte, care are in principal rolul de reprezentare si de moderator. Am discutat acest lucru in Biroul Permanent, a fost un consens in aceasta privinta, ca nu are rost sa facem invitarea presedintelui. In final, sigur, ca pentru trimiterea invitatiilor eu am semnat, am pus viza mea pe acea lista", a precizat Tariceanu.

UPDATE Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a cerut, miercuri, un vot pentru ca plenul sa decida daca seful statului poate participa la sedinta de aniversare a Senatului, insa cererea acestuia nu a fost supusa votului, iar sedinta de plen a fost suspendata, informeaza Mediafax.

Oprea a aratat ca presedintele Calin Popescu Tariceanu "confunda institutia Senatului cu persoana sa" si a aratat ca acest vot este necesar pentru ca presedintele Senatului ca nu mai confunde "institutia publica a Senatului cu una privata".

Propunerea liderului senatorilor PDL nu a fost supusa la vot de presedintele de sedinta, social-democratul Cristian Dumitrescu, care a explicat ca invitatiile la acest eveniment sunt tirmise "sub semnatura presedintelui Senatului".

Oprea a insistat ca plenul sa se pronunte daca este de acord cu participarea presedintelui Romaniei la aniversarea Senatului si a tinut sa mentioneze ca plenul este suveran, peste Biroul Permanent si presdintele acestei institutii.

"Supuneti plenului la vot daca presedintele Romaniei poate veni sau nu. E nepermis. Intram in istoria nebunilor Romaniei, la 150 de ani, cel mai important om din stat sa nu fie invitat pentru ca cineva a confiscat Senatul Romaniei", a declarat Dumitru Oprea.

Cristian Dumitrescu a refuzat din nou sa supuna la vot aceasta cerere a liderului senatorilor PDL, spunand ca procedura nu permite acest vot. "Putem decide daca este de competenta plenului Senatului sau a presedintelui Senatului, care a facut toate invitatiile", a spus Dumitrescu.

Dupa o pauza de consultari intre grupurile parlamentare, Dumitru Oprea a anuntat ca s-a decis convocarea unei sedinte de Birou Permanent, pentru a se discuta aceasta situatie, in caz contrar grupul parlamentar PDL urmand a parasi sala de plen.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a spus la randul sau ca este nevoie de un apel, pentru a se vedea daca exista cvorum de lucru.

In urma verificarii cvorumului, s-au inregistrat 60 de senatori prezenti, astfel ca plenul a fost suspendat.

***

Marti, democrat-liberalii i-au acuzat pe liderii Senatului ca nu l-au invitat pe seful statului la sedinta solemna de peste o saptamana.

"Toate invitatiile pentru acest eveniment au fost transmise sub semnatura presedintelui Senatului, daca este vreo omisiune il intrebam presedintele Senatului... De fapt este obligatia protocolara sa se faca de catre presedinte", a spus marti Cristian Dumitrescu, vicepresedintele Senatului, potrivit Digi 24.

Tariceanu a precizat miercuri ca la sedinta va participa si Alteta sa Regala, Principesa Margareta, care va lua cuvantul.