Statele Unite ale Americii incep sa adopte o strategie la Marea Neagra centrata pe Romania, amenintand flota rusa din regiune si protejand rutele energetice din Azerbaidjan in Europa, considera Stratfor, intr-o analiza publicata marti, sub semnatura presedintelui agentiei de strategie si prognoza, George Friedman.

USS Vella Gulf, in vizita in portul ConstantaFoto: defense.gov

In analiza "Peisajul de dincolo de Ucraina", Friedman analizeaza situatia geostrategica in contextul conflictului din Ucraina si al anexarii peninsulei Crimeea de catre Rusia. Ultima analiza din ciclul "Zone de granita", publicata de Stratfor, abordeaza recentele vizite efectuate in Romania de catre vicepresedintele SUA, Joe Biden, secretarul Apararii, Chuck Hagel, si de trei senatori americani, precum si deplasarea presedintelui Barack Obama in Polonia.

"Vom vedea ca Statele Unite incep sa adopte o strategie la Marea Neagra, centrata pe Romania. Rusii au pastrat Sevastopolul, deoarece capacitatea navala in Marea Neagra este foarte importanta. O strategie care imbunatateste capacitatea navala a Romaniei si aduce avioane americane in regiune va reprezenta o amenintare pentru flota rusa. Ar extinde, de asemenea, capacitatile defensive ale Georgiei si ar proteja traseul indispensabil pentru orice conducte care pleaca din Azerbaidjan. Mai simplu, o flota rivala competenta la Marea Neagra ar crea probleme pentru Rusia, in special in cazul in care regimul ucrainean supravietuieste si Crimeea este izolata", crede Stratfor.

Agentia independenta isi amortizeaza, insa, rationamentul, precizand ca SUA nu vor neaparat sa construiasca o flota romaneasca puternica, ci sa ii faca pe rusi sa creada acest lucru, pentru a-i determina sa-si reconsidere strategia agresiva din Ucraina.

"Pentru Statele Unite, jocul nu inseamna sa inarmeze masiv Polonia, sa construiasca o flota romaneasca sau sa transforme pietele mondiale de petrol. Este mai simplu decat atat: Washingtonul vrea sa arate ca este gata sa faca aceste lucruri. Un astfel de spectacol de vointa forteaza rusii sa-si recalculeze pozitia de acum, inainte ca amenintarea sa devina realitate. Nu e vorba ca Statele Unite ar juca la cacealma, ci ca Washingtonul prefera sa-si atinga obiectivele fara un efort major", sustine Friedman.

Trei semne ale strategiei americane centrate pe Romania, identificate de Stratfor:

  • "Vizita secretarului american al Apararii, Chuck Hagel, in Romania indica importanta pe care o dau strategii SUA acestei tari".
  •  "Este important sa se remarce diplomatia extinsa in curs de desfasurare intre Statele Unite si Turcia, precum si intalnirile dintre liderii turci, romani si polonezi".
  • "Bulgaria a anuntat in acest weekend ca va suspenda constructia South Stream, o conducta pe care rusii o favorizeaza, dupa ce prim-ministrul tarii s-a intalnit cu trei senatori americani".

Pozitiile principalilor actori din zona

In analiza sa, George Friedman motiveaza prezumtiva strategie americana centrata pe Romania la Marea Neagra printr-o serie de pozitii pe care diversii actori geopolitici le au in aceasta zona:

  • Germania. "Germania este tara-cheie, iar Berlinul a spus clar ca exista limite in ceea ce este pregatit sa faca in Ucraina si in masurile pe care este gata sa le ia pentru a apara flancul de est al NATO si al Uniunii Europene. Berlinul nu vrea un alt razboi rece. Germania depinde de energia din Rusia si in cele din urma este multumita cu status quo-ul".
  • Uniunea Europeana. "Restul Europei nu poate interveni decisiv".
  • Polonia, Romania si SUA. "Washingtonul si-a petrecut ultimele cateva saptamani, indicandu-si angajamentul fata de doua tari-cheie: Polonia si Romania. Presedintele Barack Obama a mers in Polonia in timp ce vice-presedintele Joe Biden a calatorit in Romania, si in timp ce ambii lideri au subliniat angajamentul absolut de la Washington fata de securitatea nationala a Poloniei si Romaniei, acesta a fost sarac in detalii. Aceasta lipsa de detalii nu este surprinzatoare - Statele Unite ale Americii inca evalueaza situatia. Washingtonul nu este gata sa sublinieze natura si amploarea sprijinului sau si, din punctul de vedere american, mai are timp sa o faca, atat timp cat rusii sunt ocupati cu Ucraina".
  • Turcia. "Turcii sunt, evident, vulnerabili la intreruperile de energie, iar Ankara nu vrea sa vada Marea Neagra folosita drept camp de lupta. In acelasi timp, Turcia ar vrea sa fie parte a oricarei structuri de alianta pe care Statele Unite o construiesc in regiune. Pe termen lung, turcii au un interes profund in energie irakiana si iraniana si putina incredere in intentiile Rusiei".
  • Rusia. "O dimensiune suplimentara este legata de energie, desigur. Rusii ar parea sa aiba avantajul aici: multe dintre natiunile care se tem de Moscova depind de ea pentru gazele naturale. Dar exista si o slabiciune a Rusiei aici. Gazul natural este un instrument puternic, dar nu este deosebit de profitabil. Bugetul national al Rusiei este construit in jurul petrolului. Pericolul principal cu care Moscova se confrunta este ca nu controleaza pretul petrolului. O scadere radicala ar clatina economia Rusiei".
  • Ucraina. "Din punctul de vedere al SUA, o Ucraina orientata catre vest, dar neutra, ar crea o zona tampon, fara a forta o confruntare cu Rusia. Ceea ce americanii trebuie sa calculeze este cat de stabil va fi acest aranjament si ceea ce rusii ar putea face mai tarziu sa-l submineze".

Citeste in original analiza Stratfor semnata de George Friedman.

Citeste si: