Exercitii militare de amploare au fost lansate luni, in statele baltice, de catre NATO, relateaza AFP.

Aproximativ 4.700 de militari si 800 de vehicule apartinand Marii Britanii, Canadei, Statelor Unite, Finlandei sau Poloniei participa la exercitiile militare din statele baltice, cele mai importante de acest gen desfasurate de NATO dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de catre Rusia.

Exercitiile militare au fost lansate in apropierea orasului Riga, capitala Letoniei.

Cele trei foste republici sovietice - Lituania, Letonia si Estonia -, care au aderat in 2004 la NATO, sunt ingrijorate de sporirea prezentei militare a Rusiei la frontierele lor, in contextul crizei ucrainene, potrivit Mediafax.

Aceste exercitii militare "sunt foarte importante in contextul actual de securitate", a declarat pentru presa ministrul leton al Apararii, Raimonds Vejonis.

In schimb, Rusia le-a criticat virulent, catalogandu-le drept "o demonstratie de intentii ostile", potrivit ministrului rus adjunct al Apararii, Vladimir Titov, citat de agentia Interfax.

"Desfasurarea de trupe suplimentare NATO in Europa Centrala si de Est, chiar in baza rotatiei, constituie o incalcare a acordurilor intre Rusia si Alianta (Nord-Atlantica)", a declarat oficialul rus.

Exercitiile militare din statele baltice vor continua marti in Lituania si vor avea loc pana la 20 iunie.

Expansiunea catre est a NATO este “contraproductiva” a declarat luni seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, care a denuntat “dorinta de pedepsire” a Bruxelles-ului, dupa suspendarea constructiei gazoductului South Stream de catre Bulgaria, relateaza AFP.

“Tentativa artificiala a NATO de a isi urma expansiunea catre est, la fel ca si continuarea intaririi infrastructurii militare aproape de frontiera, inclusiv celei cu Federatia rusa, este contraproductiva”, a declarat ministrul rus de externe intr-o conferinta de presa, dupa o intalnire cu omologul sau finlandez Erkki Tuomioja.

Expansiunea Aliantei atlantice “contrazice angajamentele pe care tarile membre NATO le-au asumat in cadrul organizatiei pentru cooperare si securitate in Europa (OSCE) si al Actului fondator NATO-Rusia”, a spus Lavrov.

El a denuntat si suspendarea lucrarilor la gazoductul South Stream.

“Recent am auzit la Bruxelles ca negocierile privind South Stream vor fi inghetate daca Rusia nu recunoaste autoritatile de la Kiev. Gasiti acest lucru constructiv?” a intrebat Lavrov.

“Bruxelles-ul este condus de dorinta de a sanctiona, a se razbuna, si nu de o dorinta fireasca de a garanta in cadrul organismelor centrale ale UE interesele economice si altfel, legitime si naturale, ale statelor membre”, a criticat Lavrov.

Premierul bulgar Plamen Oresharski a anuntat duminica suspendarea pregatirilor pentru constructia gazoductului ruso-italian, ce ar fi urmat sa inceapa in aceasta vara in Bulgaria, dupa criticile venite de la Bruxelles si Washington.