Peste 3.500 de pelerini din Ungaria au ajuns, sambata, cu patru trenuri, la Miercurea Ciuc, pentru a participa la procesiunea de Rusalii de sambata, de la Sumuleu Ciuc, ei fiind intampinati cu aplauze, flori si steaguri de sute de localnici. Trenul "Fecioara Maria", in care au calatorit 600 de pelerini, a ajuns, joi seara, la Gheorgheni, in judetul Harghita. Avand avans de o zi fata de ceilalti pelerini, cele 600 de persoane si-au petrecut ziua de vineri in localitatea bacauana Ghimes-Faget, unde au participat la o slujba religioasa la Biserica "Contumati", cea mai veche din zona, si au vizitat "Granita de o mie de ani", care, pana in 1918, a fost cea mai estica a fostului Imperiu Austro-Ungar.

Vineri au ajuns in Harghita "Rapidul secuiesc", "Expresul de Sumuleu" si "Rapidul secuiesc istoric", cel din urma fiind infiintat in amintirea unui tren care a circulat in 1940, intre Budapesta si Sfantu Gheorghe. Cele trei trenuri au adus din Ungaria alte 3.000 de persoane, potrivit Mediafax.

Potrivit obiceiului, pelerinii au fost asteptati in garile principale de pe traseu cu fanfare, fiindu-le oferite palinca si kurtos kalacs de catre localnici imbracati in portul popular secuiesc.

Majoritatea pelerinilor si-au petrecut noaptea la rude, la cunostinte sau la satenii care s-au oferit sa-i gazduiasca gratuit.

Cele patru trenuri au ajuns, sambata, la Miercurea Ciuc, pelerinii arborand la geamuri steaguri ale Ungariei, Tinutului Secuiesc, precum si drapele arpadiene (Dinastia Arpadiana a fost prima dinastie domnitoare a Regatului Ungariei).

Oaspetii au fost intampinati cu aplauze, flori si steaguri de sute de localnici. "Ii astept cu ganduri bune, cu impliniri sufletesti pentru ca astazi (n.r. - sambata) e o zi deosebita. In fiecare an, oameni care nu se cunosc si care totusi sufleteste sunt impreuna sunt frati, sunt surori si asta ar trebui lumea sa inteleaga: ca nu este deosebire intre oameni, suntem toti egali, suntem, fiii lui Dumnezeu", a spus o femeie care i-a asteptat pe pelerini, la Miercurea Ciuc.

Un barbat a afirmat ca pelerinajul este "un obicei care nu tine cont de culoare, de politica, este cu totul altceva", iar o alta femeie a adaugat ca asteapta o familie de ortodocsi din Iasi, pentru a participa impreuna cu cei de toate religiile la pelerinaj, intrucat "nu religia conteaza aici, ci omenia conteaza si dragostea si tot ceea ce ar trebui sa fie intre oameni".

Pelerinii veniti din Ungaria au fost impresionati de felul in care au fost primiti. "Am venit de la Budapesta si nici nu pot sa exprim bine ceea ce simt. Simt multa liniste in suflet si asa o sa mergem cu totii la Sumuleu", a spus o femeie.

Altii au spus ca vin de mai bine de 17 ani la Fecioara Maria de la Sumuleu, statuia facatoare de minuni.

Un pelerin din Ungaria care ajuns pentru prima data la pelerinajul de la Sumuleu a afirmat ca "drumul a fost o experienta foarte frumoasa", care l-a emotionat foarte mult. "Astfel de ocazii adancesc sentimentul national, ne dam seama unde apartinem si este inaltator", a spus barbatul.

De la gara din Miercurea Ciuc, pelerinii, din strainatate si din Romania, au pornit pe jos in procesiune catre Catedrala franciscana din Sumuleu, unde va fi oficiata o slujba religioasa, dupa care oamenii vor pleca spre altarul triplu de pe Muntele Sumuleul Mic.

Mii de pelerini au venit la Miercurea Ciuc si cu autocare, care in prezent ocupa doua benzi din cele patru ale drumului european 578, Brasov - Reghin, dar si lateralele drumurilor nationale, la toate intrarile in oras.

Potrivit organizatorilor, pana la ora 9:00 s-au indreptat catre Catedrala franciscana aproximativ 7.000 de persoane, iar in fata bisericii se aflau deja 3.500.

De asemenea, toate arterele care duc spre zona de pelerinaj sunt neincapatoare pentru multimea care urca in procesiune.

Peste 150.000 de persoane sunt asteptate la pelerinajul de Rusalii de la Sumuleu-Ciuc, organizat, in acest an, pentru a 447-a oara. Printre pelerini se vor afla, in vizita privata, presedintele Ungariei, Janos Ader, ministrul Apararii Nationale ungar, Hende Csaba, si alti membri ai Parlamentului de la Budapesta.

Peste 500 de politisti, jandarmi si pompieri vor asigura, de vineri si pana duminica, paza si ordinea in timpul desfasurarii pelerinajului de Rusalii de la Sumuleu-Ciuc.

De asemenea, pentru buna desfasurare a pelerinajului de Rusalii, Primaria Miercurea Ciuc a dispus restrictii de circulatie, de vineri pana duminica. Astfel, vineri, incepand de la ora 6:00, s￯-a interzis oprirea si stationarea vehiculelor pe strazile din zona pelerinajului, acces cu autoturismele urmand sa aiba doar persoanele care locuiesc in zona si cei care au primit autorizatie de la primarie. Incepand de sambata, de la ora 6.00, si pana duminica, la ora 16.00, accesul autovehiculelor este interzis in totalitate, exceptie facand autospecialele serviciilor de urgenta, ale Politiei, Jandarmeriei si masinile firmei de salubrizare.

Politia Rutiera a atentionat ca, de vineri pana duminica, pe drumurile E 578, pe directia Gheorgheni-Baile Tusnad, pe DN 12A, pe directia Miercurea Ciuc- Ghimes, si pe DN 13A, pe directia Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc, traficul rutier va fi ingreunat din cauza prezentei unui mare numar de mijloace de transport.