Intâlnirea dintre Ministrul român al Apărării Naţionale, Mircea Duşa şi Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a început joi dimineaţă, la Dana 0 a Portului Constanţa, pe o ploaie torenţială. Cei doi oficiali au avut pe rând prilejul de a fi gazde, pe cele două nave amarate una lângă alta în Dana 0, nava de protocol a Marinei Militare, „Mureş”, fostă navă de lux a cuplului Ceauşescu, şi crucişătorul USS Vella Gulf, a patra navă americană care vizitează România de la declanşarea conflictului din Ucraina.

Foto:

Aflat la bordul „Mureşului”, ministrul Duşa a aşteptat semnalul apropierii delegaţiei americane, apoi a pornit în întâmpinarea ei. Alături de el, Şeful Pentagonului a primit onorul militar, fiind, din greşeală, apelat ca „secretar de stat” (funcţie echivalentă, în executivul SUA, ministrului afacerilor externe şi ocupată de democratul John Kerry), după care fanfara militară a cântat cele două imnuri.

Vizita a continuat la bordul navei române de protocol, iar jurnaliştii români au fost lăsaţi să fotografieze/filmeze momentul în care cei doi şi-au strâns mâinile prefaţând discuţia bilaterală.

Momentul declaraţiilor a venit câteva ore mai târziu, după încheierea discuţiilor şi după vizita pe care cei doi miniştri ai Apărării au făcut-o pe crucişătorul american. Nu au fost permise întrebări din partea presei, iar cele două declaraţii au reiterat angajamentele de sprijin reciproc în faţa ameninţărilor şi instabilităţii generate de acţiunile Rusiei pe care reprezentanţii SUA, NATO şi ai României le-au făcut în ultima vreme.

Ministrul Mircea Duşa a lecturat, destul de încordat, o declaraţie prin care a reiterat intenţia guvernului român de a mări bugetul pentru Apărare până la 2%, a apreciat sprijinul NATO în contextul din Ucraina şi a salutat prezenţa navelor americane în Marea Neagră.

Acoperirea vulnerabilităţilor din Marea Neagră

Mai destins, şeful Pentagonului a mulţumit României pentru sprijinul acordat soldaţilor americani la baza de la Mihail Kogălniceanu, dar şi pentru sacrificiile soldaţilor din Irak şi Afghanistan, precizând că şi-a dorit această vizită pentru a-şi arăta aprecierea faţă de efortul şi contribuţia ţării noastre la securitatea în regiune.

El a mai precizat că, în contextul anunţului făcut de preşedintele Obama cu privire la creşterea bugetului apărării cu un miliard de dolari, pentru a spori forţa de reacţie a NATO în Europa, Statele Unite se aşteaptă ca şi aliaţii europeni să acţioneze la fel şi a apreciat achiziţionarea aeronavelor F-16 de către statul român şi antrenamentele care au fost deja programate cu Portugalia şi SUA, în aşteptarea avioanelor de luptă.

Secretarul apărării a mai arătat că summitul NATO din septembrie, din Ţara Galilor, va fi un bun prilej pentru a discuta despre reorientarea NATO în noul context şi despre acoperirea vulnerabilităţilor din Marea Neagră, cu ajutorul aliaţilor şi partenerilor din zonă – România, Bulgaria, Turcia, Georgia, dar şi Ucraina.

Menţionăm că, referindu-se la acelaşi summit din septembrie, adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, declara cu două zile în urmă, la o conferinţă în Bruxelles, că reorientarea NATO în noul context va include îmbunătăţirea timpului de reacţie al forţelor alianţei, sporirea capacităţilor de prelucrare a informaţiei şi a gradului de conştientizare, pre-poziţionarea echipamentelor şi proviziilor şi concentrarea exerciţiilor şi planificărilor în funcţie de provocările de apărare oferite de contextele din viaţa reală.

După declaraţiile de presă, jurnaliştii au fost invitaţi să viziteze crucişătorul USS Vella Gulf, aflat pentru a doua oară în portul Constanţa, prima vizită fiind în ianuarie 2012. Joseph C. Lewis, ofiţerul desemnat să conducă unul dintre grupurile de jurnalişti, a făcut parte din echipajul care a vizitat România şi acum doi ani şi a făcut oaspeţilor români o prezentare a navei, în ciuda ploii torenţiale. Obiectivele cele mai spectaculoase sunt cele 61 de celule cu rachete cu lansare verticală (rachete standard ERAM, rachete Tomahawk, rachete ASROC etc), tunul de 5 inch şi cele două elicoptere Sikorsky Black Hawk, proiectate special pentru a fi folosite la bordul navelor.

Vella Gulf poartă numele unei alte nave care a participat la bătălii glorioase la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, iar deviza sa este „Move Swiftly... Strike Vigorously” (Mişcă-te rapid, loveşte puternic).