Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, sustine, intr-o declaratie acordata HotNews.ro ca nu judecatorii sunt vinovati pentru tergiversarea dosarului in care e acuzat pentru fapte de coruptie ci repetatele cereri de stramutare ale DNA. In dosar eu existat, potrivit monitorizarii realizate de HotNews.ro, trei cereri de stramutare, din care una realizata chiar de avocatii lui Marian Oprisan in mai 2008. In rest, majoritatea tergiversarilor s-au datorat termenelor lungi date de instante la audierea martorilor iar unele au la baza diferite tertipuri avocatesti.

  • Oprisan:  Faptul ca aceasta informatie despre sesizarea facuta inspectiei judiciare a iesit public o consider o forma de presiune asupra magistratilor judecatoriei Cluj

Rep: Cum comentati sesizarea DNA la inspectia judiciara?

Marian Oprisan:Eu m-as fi asteptat de la distinsa doamna Kovesi, care conduce DNA-ul, o institutie absolut necesara democratiei noastre, sa ridice CSM-ului problema de sistem pe care o are justitia din Romania. Faptul ca magistratii judecatori sunt incarcati si investiti cu sute si mii de dosare penale. Asta pe de-o parte. Pe de alta parte, faptul de baza care a dus la prelungirea acestui dosar timp de opt ani il reprezinta reeptatele cereri de stramutare ale DNA -ului facute in acest dosar. Eu n-am facut nici o cerere de amanare in acest dosar. Nu ma intereseaza prescrierea faptelor, ci sa-mi dovedesc nevinovatia. Faptul ca aceasta informatie despre esizarea facuta inspectiei judiciare a iesit public o consider totusi o forma de presiune asupra magistratilor judecatoriei Cluj. Pentru ca e o forma de presiune.

Rep: Cum va explicati totusi numeroasele amanari acordate de judecatorii de la Cluj in acest dosar din moment ce spuneti ca nu le-ati solicitat?

Marian Oprisan: In primul rand dosarul este o poveste stiintifico fantastica, cu 52 de volume, care sa dea bine pentru cititor. In al doilea rand, numarul de martori ai acuzarii stabilit de DNA a fost unul foarte mare. Si in al treilea rand, banuiesc ca incarcatura cu dosare a magistratilor de la judecatoria cluj de asemenea a fost una foarte mare. Alte explicatii nu gasesc.

Rep: Totusi, de ce n-ati cerut dvs termene mai scurte, daca spuneti ca doriti sa va dovediti nevinovatia. De ce va judecati de opt ani, ca politician aveti tot interesul sa se incheie procesul.

Marian Oprisan: Eu m-am prezentat la fiecare termen. Noi am fost prezenti la fiecare termen. Cand un judecator are 200 de dosare de solutionat, nu-i arde sa dea termene din luna in luna sau din saptamana in saptamana. Ca fac justitie, nu dosare la comanda. Nu procorurul ramane cu constiinta incarcata ca a facut un rechizitoriu, ci judecatorul daca pronunta o sentinta nedreapta. Nu vreau sa revin la sorgintea politica a acestui dosar."

Urmarirea penala in dosarul Caprioara a inceput in noiembrie 2005, iar pe 5 iunie 2006 Marian Oprisan a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals. In acest dosar mai sunt acuzate alti cinci angajati ai CJ Vrancea.

Procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a sesizat, joi, inspectia judiciara din cadrul CSM referitoare la posibile abateri disciplinare in dosarul Oprisan a judecatorilor din cadrul Judecatoriei Cluj Napoca pe motiv ca aceasta cauza nu a fost solutionata de peste 8 ani, au declarat surse CSM pentru Hotnews.ro Dosarul, in care presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan este acuzat de coruptie, a fost trimis in judecata in iunie 2006.

Dupa 18 termene la judecatoria Focsani, dosarul a fost stramutat la Tribunalul Cluj. Dupa 10 termene dosarul a ajuns la Judecatoria Cluj, de unde s-a plimbat la Inalta Curte, s-a intors Judectoria Focsani ajungand din nou la Judecatoria Cluj iar in tot acest interval nu a fost inceputa cercetarea judecatoreasca, se arata in sesizare.

Din 2010 dosarul se afla pe rolul judecatoriei Cluj Napoca, de atunci fiind acordate 29 de termene din care 4 termene, la solicitarile succesive ale celor 6 inculpati, pentru pregatirea apararii, pentru aducerea lor cu mandat de aducere in vederea audierii, depunerii la dosar a unor precizari scrise.

Potrivit rechizitoriului DNA, Consiliul Judetean Vrancea a primit, in 2004, 1,9 milioane de dolari de la Ministerul Transporturilor pentru reabilitarea drumurilor comunale din judet. "Comisia de licitatie numita de inculpatul Marian Oprisan a selectionat si a atribuit lucrari de constructie unor firme neeligibile, conduse de apropiati ai inculpatului Marian Oprisan si anume: SC Aispa Stars 95 SA (al carei patron este omul de afaceri Prunache Corneliu), SC Top Media SRL (al carei patron este Graur Vasile, fratele inculpatei Teodorescu Valeria) si SC Utilaj Construct SA (al carei patron este Mihaiuc Vasile)", se arata in rechizitoriu.

Tot angajatii DNA au descoperit ca, in 2004-2005, Marian Oprisan "a negociat si achizitionat, fara hotararea necesara a Consiliului Judetean si fara avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic "Caprioara", in jurul caruia detinea, impreuna cu membrii familiei, 8 hectare de teren". Pentru aceasta achizitie, Oprisan ar fi alocat ilegal 1,7 milioane RON din fondurile publice al CJ Vrancea. In plus, acesta ar fi intocmit si o adresa falsa, prin care a solicitat suma de 300.000 RON din fondul de rezerva al Guvernului. Pretextele invocate in adresa sunt false, iar banii primiti au fost utilizati tot pentru achizitia complexului.

Conform calculelor anchetatorilor, prejudiciul creat Ministerului Transporturilor este de circa 1,5 milioane de euro, cel creat bugetului CJ Vrancea se ridica la aproximativ 600.000 de euro, iar cel creat in dauna Guvernului ajunge la circa 75.000 de euro.