Barbatul care a amenintat-o pe Aspazia Cojocaru, condamnat la un an si sase luni de inchisoare

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 5 iunie 2014, 14:23 Actualitate | Esenţial


Nicu Pirleteanu, detinutul care i-a trimis o scrisoare de amenintare judecatoarei Aspazia Cojocaru de la Curtea Constitutionala, in care ii spunea acesteia ca o va trimite "dupa Elodia", a fost condamnat definitiv la un an si sase luni de inchisoare, instanta dispunand si confiscarea tubului de lipici al inculpatului, transmite Mediafax.

Totodata, prin hotararea luata miercuri, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis sa confiste de la Pirleteanu "tubul de lipici folosit la savarsirea infractiunii".

Sentinta data de Curtea de Apel Bucuresti este definitiva, el urmand sa execute o pedeapsa de 12 ani si 10 luni de inchisoare, intrucat instanta a decis sa contopeasca restul neexecutat de 12 ani si 10 luni din pedeapsa de 19 ani data lui Pirleteanu de Tribunalul Constanta, intr-un alt dosar.

"Ia act ca partea vatamata Cojocaru Aspazia nu s-a constituit parte civila in cauza", se precizeaza in solutie.

Prin decizia de miercuri CAB a mentinut pedeapsa aplicata, in 10 martie, de Judecatoria Sectorului 5, pe care Pirleteanu a contestat-o cu apel.

"Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Pirleteanu Nicu impotriva sentintei penale din data de 10 martie 2014 pronuntata de Judecatoria sector 5 Bucuresti - Sectia I Penala", a dispus, miercuri, CAB.

"Am sa te trimit dupa Elodia", i-a scris detinutul judecatoarei Aspazia Cojocaru de la Curtea Constitutionala (CC), careia i-a marturist ca "are resentimente mari fata de magistrati", pentru ca sunt corupti si ca "au nenorocit o lume inteaga", semnand "asasinul Elodiei" scrisoarea de amenintare.

"Stimata doamna judecator/ Cit de curind am sa te omor/ Si nu-i poveste pentru copii/ Vei fi victima la 78/200/ Te voi trimite dupa Elodia draga/ Sa nu te mai intorci niciodata/ Ca esti un magistrat corupt/ De-mi vine sa te.../ Am resentimente mari fata de magistrati/ Vedeava-si decapitati/ Ca sunteti atat de corupti draga/ Ca ati nenorocit o lume intreaga!!!/ Cu stima si respect... (asasinul Elodiei)", i-a scris judecatoarei constitutionale detinutul Nicu Pirleteanu, inchis in Penitenciarul Giurgiu.

Nicu Pirleteanu a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului instantei supreme pentru amenintarea judecatoarei Aspazia Cojocaru, de la Curtea Constitutionala, in timpul analizarii legalitatii avizului de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, de catre Parlament.

Scrisoarea a fost primita de judecatoarea Cojocaru in data de 10 iulie 2012, anterior aceasta mai fiind amenintata prin interfonul locuintei.

In noaptea de 5 spre 6 iulie 2012, in doua randuri, in intervalele orare 22.00 -23.00 si 3.00-4.00, in timp ce se afla acasa, judecatoarea din cadrul Curtii Constitutionale a fost apelata la interfonul de acces in cladire de catre o persoana necunoscuta, care a amenintat-o cu acte de violenta, inainte de inceperea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, cu privire la votul pe care urma sa il dea, notau procurorii in rechizitoriu, obtinut de agentia de presa Mediafax.

La intrebarea judecatoarei "cine este?", i s-a raspuns: "Ai grija ce faci a doua zi!".

Desi initial Cojocaru a considerat ca este vorba de o greseala, in timp ce dormea, in jurul orei 3.00-4.00, la interfonul apartamentului a fost facut un nou apel, iar cand a intrebat: "Cine este?", o persoana necunoscuta i-a raspuns: "Sa fii atenta cum votezi, ca astfel nu stii ce te asteapta!".

In dimineata de 6 iulie 2012 a avut loc sedinta Curtii Constitutionale, la care au participat toti judecatorii CC, cu privire la solicitarea celor doua Camere ale Parlamentului de emitere a avizului consultativ cu privire la propunerea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei.

In cursul zilei, Curtea Constitutionala a publicat pe site un comunicat in care se preciza: "Curtea Constitutionala isi exprima grava ingrijorare in legatura cu faptul ca doamna judecator Aspazia Cojocaru a fost amenintata inainte de inceperea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, cu privire la votul pe care urmeaza sa-l dea".

Despre comunicat a aflat si detinutul Nicu Pirleteanu.

Ulterior, la data de 10 iulie 2012, Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de ultraj, intrucat in cursul zilei, in timp ce se afla la biroul sau din cadrul Curtii Constitutionale, Cojocaru a fost amenintata cu moartea, prin intermediul unei scrisori, de catre o persoana necunoscuta.

Procurorii au stabilit ca, luand cunostinta de comunicatul Curtii Constitutionale, Nicu Pirleteanu, detinut in Penitenciarul Giurgiu, a confectionat o scrisoare de amenintare pe care a expediat-o pe adresa "Curtii Constitutionale, strada Calea 13 Septembrie numarul 1, Palatul Parlamentului, sector 5", cu mentiunea "In atentia Aspazia Cojocaru judecator".

La rubrica expeditor, Nicu Pirleteanu a mentionat ca ar fi expediata de Disualsiv Catalin Victor, din localitatea Fagaras.

"Scrisoarea de amenintare a fost intocmita de inculpatul Nicu Pirleteanu sub forma unui inscris tip felicitare care prezenta pe exteriorul primei coperte un fragment celulozic de culoare albastra si forma dreptunghiulara, peste care a suprapus un fragment celulozic de culoare alba, de asemenea de forma dreptunghiulara, cu dimensiuni mai reduse si colturi rotunjite si perforate cu motive florare si un decupaj celulozic de culoare neagra, de forma unei cruci. Pentru lipirea fragmentelor mentionate, inculpatul Nicu Pirleteanu s-a folosit de o substanta adeziva, lipici, care a fost gasita cu ocazia perchezitiei domiciliare la locul de detinere", explicai procurorii in rechizitoriul prin care l-au trimis in judecata pe detinut pentru amenintarea judecatoarei.

Scrisoarea de amenintare a fost primita de catre Cojocaru in timp ce aceasta se afla, la data de 10 iulie 2012, in biroul sau din sediul Curtii Constitutionale, iar mesajul "a fost de natura sa-i produca acesteia temeri justificate, intrucat a fost transmis intr-o perioada in care, in calitate de judecator, participa la solutionarea unor cauze cu puternic impact socio-politic, printre care si cea privind avizul de suspendare din functie a presedintelui Romaniei".

In urma rapoartelor de constatare tehnico-stiintifica intocmite in cauza s-a concluzionat ca scrisul de pe plic si scrisoarea de amenintare au putut fi executate de inculpat, iar urmele papilare prelevate de pe aceste inscrisuri apartin inculpatului.

In 10 iulie 2012, Aspazia Cojocaru se afla la biroul sau din cadrul Curtii Constitutionale pentru solutionarea controlului de constitutionalitate asupra hotararii Parlamentului pentru revocarea Avocatului Poporului (dupa ce cu o zi inainte, respectiv in 9 iulie 2012, participase la sedinta Curtii in care au fost solutionate sesizarile de neconstitutionalitate ale hotararilor Parlamentului pentru revocarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, dar si conflictul juridic de natura constitutionala dintre Parlament si presedintele Romaniei), notau procurorii in rechizitoriu.

Cojocaru a desfacut personal scrisoarea expediata de detinut.

La audierea in fata procurorilor, Cojocaru a declarat ca mesajul, "prin continutul care exprima amenintari la adresa sa, inclusiv cu moartea, cu referiri repetate la cazul Elodia Ghinescu, dar si forma lui de prezentare, respectiv crucea neagra de pe suportul mesajului, prin care se dorea sa se intareasca continutul acestuia de amenintare cu moartea, i-a provocat o puternica stare de temere, ca amenintarile ar putea fi realizabile intr-un viitor apropiat". Ea a precizat ca la accentuarea starii de temere au contribuit si incidentele din noaptea de 5 spre 6 iulie 2012, care de asemenea au alarmat-o.

Pirleteanu si-a recunoscut fapta, precizand scrisoarea a fost intocmita sub forma unei amenintari pentru a fi luata in serios de catre judecatoare si "pentru a-i atrage atentia cu privire la pericolul ce urma sa se intample".

El a mai spus ca la expeditor am trecut un anume nume, cuvantul "disualsiv" are acelasi inteles cu "preventiv". "Inculpatul a precizat ca mesajul a fost transmis "ca un caracter preventiv" si nu si-a declinat adevarata identitate, deoarece daca s-ar fi aflat ca este detinut, nu s-ar fi luat in serios continutul scrisorii de amenintare". Pirleteanu a adaugat ca stia de amenintarea primita de catre judecatoare, iar "pentru a intari mesajul transmis anterior am formulat si el scrisoarea de amenintare".

Detinutul a mai spus anchetatorilor ca suportul tip felicitare nu a fost confectionat de catre el, ci fusese primita cu ocazia Sarbatorilor Pascale de la o fundatie crestina cu care corespondeaza.

Pe felicitare au fost gasite mai multe fragmente de urme papilare, analizele proband faptul ca felicitarea a fost confectionata de catre detinut si ca a fost scrisa de el.

"De mentionat ca, cu ocazia perchezitiei domiciliare, la locul de detinere al inculpatului Nicu Pirleteanu din cadrul Penitenciarului Giurgiu, au fost ridicate mai multe inscrisuri, (caiete, carnete, chitantier, plicuri confectionate) care au fost atasate ulterior la dosarul cauzei in copie xerox, continand nume de magistrati - judecatori si procurori, adresele unor institutii ale statului, inclusiv a Curtii Constitutionale, numere de telefon ale unor institutii publice si private, inclusiv posturi de televiziune, dar si copii de pe solutii date de diferite instante si parchete si corespondenta purtata cu diverse institutii ale statului. De asemenea, cu ocazia perchezitiei au fost indicate si atasate la dosarul cauzei, in original, urmatoarele inscrisuri: ciorna folosita la redactarea scrisorii de amenintare care are un continut similar cu cel al formei finale, un plic cu stampila Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, si mentiunea "Aspazia Cojocaru - judecator Curtea Constitutionala", precum si un tub de lipici", mai arata procurorii in rechizitoriu.

Pe de alta parte, anchetatorii notau ca pe parcursul executarii pedepsei, detinutul, fiind nemultumit de modul in care i-au fost solutionate plangeri penale sau diverse cereri, a trimis scrisori care contineau insulte si amenintari catre magistrati, motiv pentru care a fost sanctionat disciplinar si pentru acest comportament.

"In cadrul dosarului penal s-a dispus si efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice (...) concluzionand ca Nicu Pirleteanu este diagnosticat cu "tulburare mixta de personalitate, de tip paranoid si histriomic si atat in prezent cat si in perioada savarsirii faptelor si in raport cu acestea discernamantul este/a fost pastrat" astfel incat nu se impun masuri de siguranta medicala. Medicii legisti au constatat ca inculpatul are un comportament agresiv, infantil si o toleranta la frustrare extrem de scazuta", consemnau procurorii.

Anchetatorii mai aratau in rechizitoriu ca la locul de detinere al inculpatului Pirleteanu au fost ridicate mai multe agende si caiete in care sunt consemnate numele unor magistrati, ofiteri de politie si alte persoane, date de identificare, adrese ale unor institutii ale statului, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie, Parchetul instantei supreme, Parchetul Curtii de Apel Brasov, numere de telefon, inclusiv a unor posturi de televiziune.

"De asemenea, inculpatul Pirleteanu are o corespondenta bogata cu instante si parchete, formuland numeroase plangeri penale, dar si cu fundatii crestine ale caror cursuri prin corespondenta le-a urmat, avand diplome de absolvire", mai spun procurorii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2084 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    eroul (Joi, 5 iunie 2014, 15:02)

    b33 [utilizator]

    Nicu Pirleteanu, acest vajnic cetatean, vigilent aparator al democratiei românesti, detinut politic, merita si el macar o aparitie la A3, la Mihai Gâdea, in care sa fie prezentat ca erou al luptei anti-bãsite.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by