Prezenta crucisatorului USS Vella Gulf in Romania reafirma angajamentul Statelor Unite fata de consolidarea legaturilor cu aliatii NATO si partenerii in atingerea scopurilor comune si promovarea pacii si securitatii in regiune, a declarat comandantul navei, citat de Departamentul Apararii, transmite Mediafax.

USS Vella Gulf, in vizita in portul ConstantaFoto: defense.gov

Crucisatorul lansator de rachete, din clasa Ticonderoga, a sosit marti intr-o vizita programata in portul Constanta, se arata in comunicatul postat de Departamentul american al Apararii pe site.

"Este un moment important pentru reafirmarea si demonstrarea angajamentului nostru de a colabora indeaproape cu aliatii NATO in vederea consolidarii securitatii maritime, pregatirii si cabilitatii navale", a declarat capitanul Robert Katz, citat in comunicat.

"Relatiile construite in cursul exercitiilor bilaterale si multilaterale sunt un mod excelent de consolidare si imbunatatire a interoperabilitatii intre aliati, in contextul in care actionam cu totii pentru atingerea scopurilor comune", a adaugat el.

In timpul sederii in Romania, USS Vella Gulf urmeaza sa-l primeasca la bord pe comandantul Marinei romane si alti vizitatori de seama. Marinarii planuesc sa renoveze un orfelinat, sa viziteze Muzeul Marinei romane, dar si orasele Constanta si Bucuresti, precizeaza Departamentul Apararii in comunicat.

Crucisatoorul USS Vella Gulf, cu portul la Norfolk, in Virginia, este mobilizat in cadrul unei misiuni multirol in regiunea Flotei a VI-a americane de operatiuni si contribuie la securitatea maritima, efectueaza misiuni de antrenament bilaterale si multilaterale si sustine operatiuni si mobilizari NATO in regiune.

Flota a VI-a, cu cartierul general al Napoli, in Italia, efectueaza o serie de operatiuni in domeniul securitatii maritime, misiuni de cooperare in domeniul securitatii in teatre, impreuna cu coalitia si interagentii, dar si cu alti parteneri, in vederea asigurarii securitatii si stabilitatii in Europa si Africa.