Secretarul Apararii al SUA, Chuck Hagel, efectueaza joi o vizita in Romania la invitatia omologului sau roman, Mircea Dusa, ocazie cu care se va intalni si cu premierul Victor Ponta.

Chuck HagelFoto: Agerpres/AP

UPDATE 13.20: Chuck Hagel si Mircea Dusa sustin declaratii:

Chuck Hagel:

  • Stiu cat de mult apreciaza presedintele Obama sprijinul si prietenia Romaniei, ospitalitatea pe care o oferiti militarilor nostri
  • SUA apreciaza contributia Romaniei la securitatea din regiune

Mircea Dusa:

  • Salut mesajul extrem de important transmis de presedintele american Barack Obama, acela ca Romania si celelalte state membre NATO din Europa de Est nu sunt singure
  • Salutam prezenta navelor militare americane in Marea Neagra

UPDATE 10.30: Seful Pentagonului a sosit in Portul Constanta, fiind asteptat de ministrul Dusa

Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a sosit in Portul Constanta, fiind asteptat cu o umbrela de catre ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa, intrucat in zona ploua inca de dimineata, cei doi oficiali urmand sa discute despre situatia din regiune.

Cei doi oficiali au fost intampinati de garda de onoare si, dupa ce au trecut-o in revista, au fost intonate imnurile de stat ale SUA si Romania, transmite Mediafax.

La finalul ceremoniei, cei doi oficiali au urcat la bordul navei de protocol a Statului Major al Fortelor Navale "Muresul", acelasi vas pe care si fostul presedinte al Romaniei Nicolae Ceausescu gazduia festivitati oficiale.

Ulterior, dupa discutiile de la bordul navei "Muresul", cei doi oficiali vor vizita si vasul american USS de la Vella Gulf, acostat in Portul Constanta.

Intalnirile dintre Mircea Dusa si Chuck Hagel sunt programate joi, la Constanta, prilej cu care vor fi abordate teme precum dimensiunea militara a Parteneriatului Strategic intre cele doua state, cu accent asupra sprijinului SUA pentru Romania in actualul context din vecinatatea estica, importanta masurilor de reasigurare la nivel aliat, stadiul operationalizarii proiectelor SUA din Romania, ca si teme referitoare la agenda aliata in perspectiva Summit-ului NATO din Tara Galilor, arata un comunicat al Ministerului Apararii.

La finalul convorbirilor, ministrul Dusa si secretarul Apararii Hagel vor vizita nava USS Vella Gulf, ce va acosta in Portul Constanta. Cu acest prilej, cei doi oficiali vor face declaratii de presa comune.

Tot joi, seful Pentagonului se va intalni si cu premierul Victor Ponta.

"Da, (ma voi intalni joi cu seful Pentagonului n.r.) si mesajul e acelasi pe care l-am transmis si vicepresedintelui Biden:'Romania este un aliat extrem de serios si important pentru SUA, pentru comunitatea euroatlantica. Romania isi indeplineste toate indatoririle si este, repet, un factor de stabilitate aici, in regiune", a declarat Victor Ponta, miercuri, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Purtatorul de cuvant al oficialului american, contraamiralul John Kirby, anunta in urma cu doua saptamani un turneu al lui Hagel care cuprindea si Romania, dar si participarea la reuniunea ministrilor Apararii din tarile NATO.

Hagel isi va incheia turneul in Franta, unde se va intalni cu omologul sau Jean-Yves Le Drian, si va participa la ceremoniile dedicate Debarcarii din Normandia.