Proprietarul Grupului Polisano, Ilie Vonica, s-a sinucis, spun surse judiciare, care precizeaza ca acesta a lasat in locuinta sa din municipiul Sibiu o scrisoare de cinci pagini in care isi explica gestul, familia acestuia insistand ca documentul sa nu fie facut public, scrie Mediafax.

UPDATE: Vonica explica in scrisoarea lasata ca arestarea sotiei sale l-a determinat sa isi ia viata - surse

Ilie Vonica a explicat in scrisoarea lasata in locuinta sa ca arestarea sotiei si problemele firmelor sale l-au determinat sa isi ia viata, el cerandu-i, totodata, iertare sotiei si sa aiba grija de fiica lor, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Documentul este adresat sotiei, careia Ilie Vonica i-a scris ca nu poate trai "singur", stiind ca ea este "acolo", adica in arest.

Potrivit sursei citate, omul de afaceri i-a cerut iertare sotiei atat pentru gestul pe care l-a facut, cat si pentru ca nu a rezistat problemei pe care o avea familia sa. In scrisoare, Vonica i-a mai spus sotiei ca a iubit-o foarte mult si ca, stiind ca este mult mai puternica decat el, o roaga sa aiba grija de tot, in special de fiica pe care o aveau impreuna.

Aceleasi surse au precizat ca, din discutiile avute cu apropiatii familiei Vonica, s-a stabilit ca omul de afaceri a refuzat sa manance de cand sotia sa a fost arestata, iar marti, inainte de a se arunca in gol de pe o teresa a imobilului in care locuia, a fumat foarte mult.

Sursele citate au afirmat ca scrisoarea de adio lasata de Ilie Vonica se afla in prezent la politistii Sectiei 1 Sibiu, care realizeaza ancheta sub coordonarea unui procuror.

***

Surse judiciare au declarat marti pentru Mediafax ca omul de afaceri Ilie Vonica, proprietarul Grupului Polisano, s-a aruncat de la una dintre teresele locuintei sale, de la o inaltime de circa opt metri.

Aceleasi surse spun ca omul de afaceri a lasat in locuinta sa de pe strada Andrei Muresanu din municipiul Sibiu o scrisoare in care isi explica gestul.

Documentul este scris de mana si are cinci pagini, dar familia a insistat ca acesta sa nu fie dat publicitatii, adauga sursele citate.

Vecinii familiei Vonica spun ca au vazut agitatie mare, marti, la orele pranzului, in curtea familiei si cred ca problemele din ultima perioada "l-au rapus" pe omul de afaceri.

"S-a aruncat pe geam domnul Vonica. Avea probleme cu sotia, probabil de aia, problemele l-au rapus. La 12.00 a fost, a venit salvarea, l-a dus", a spus una dintre vecinele familiei.

"Prima data a venit Salvarea, o masina de Politie si alta Salvare. Am vazut ca au intrat in curte, l-au luat. Pacat de el! Am inteles ca i-au pus sechestru pe casa. Moartea nu e o solutie, dar e alegerea lui", a declarat Irina Leonte, o alta vecina a familiei Vonica.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Sibiu, Luciana Baltes, a declarat pentru Mediafax ca echipa operativa a incheiat cercetarea la fata locului, insa, in lipsa unui certificat medico-legal, nu se poate concluziona daca a fost sau nu vorba despre o sinucidere.

"Cercetarile in acest caz continua. Se asteapta rezultatul necropsiei pentru a se stabili cu certitudine daca exista sau nu suspiciuni cu privire la deces", a declarat Luciana Baltes.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Sibiu, Bianca Sabau, a precizat ca Ilie Vonica a suferit "un stop cardio-respirator prin cadere de la inaltime".

"Pacientul a fost gasit inconstient de catre echipajul SMURD. Pe durata transportului au fost efectuate manevre de resuscitare", a declarat Bianca Sabau.

Manevrele de resuscitare au continuat si odata ce Ilie Vonica a ajuns la una dintre clinicile sale din municipiul Sibiu, insa medicii nu l-au mai putut salva, pacientul suferind o ruptura de aorta.

***

Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, a murit, marti dupa-amiaza, la una din clinicile sale din Sibiu, unde a ajuns dupa ce a cazut de la etajul vilei sale, iar prima ipoteza a anchetatorilor era ca barbatul a incercat sa se sinucida, sarind de la etaj.

Omul de afaceri Ilie Vonica, de profesie medic, era proprietarul grupului Polisano, din care face parte si lantul de farmacii Reteta, la care luna trecuta au avut loc perchezitii in dosarul retelor false, in care au fost arestate ulterior noua persoane suspectate de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune, fals intelectual si uz de fals, infractiuni prin care au creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Ilie Vonica si sotia sa, Ioana Vonica, au fost audiati in 20 mai la Politia Capitalei, iar ulterior sotia omului de afaceri a fost arestata. De asemenea, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor detinute de sotia lui Ilie Vonica.

Potrivit procurorilor, reprezentantii societati care detine lantul de farmacii "Reteta" ar fi inregistrat in contabilitate facturi fictive de achizitii de medicamente de la societati "fantoma".

Astfel, in baza a aproximativ 1.100 de retete false pentru medicamente oncologice si hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienti care nu au beneficiat de acestea, reprezentantii societatii au decontat fraudulos la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

Ilie Vonica (59 de ani), de profesie medic ginecolog, a construit dupa 1989 un grup farmaceutic din care face parte distribuitorul farmaceutic Polisano - pe locul trei pe piata distributiei de medicamente, centrele medicale generaliste Clinica Polisano, centre de fertilizare in vitro, un spital privat in Sibiu, reteaua de farmacii Reteta si producatorul de medicamente Polipharma Sibiu. Pe langa aceste activitati, grupul detinea si un dealer Toyota, un service auto Citroen, o agentie de tu￯rism proprie, proiecte de sport si agrement, constructii imobiliare si real estate.

Grupul Polisano, cu aproximativ 2.000 de angajati, a inregistrat in 2012 venituri totale de peste 300 milioane euro.

In 2011, Vonica a vandut reteaua de clinici de dializa grupului Diaverum, controlat de fondul de investitii Bridgepoint, tranzactie estimata la aproximativ 25 milioane euro.