Presedintele Traian Basescu a gratiat-o marti pe Angela Lican, care avea de executat 2 ani si 6 luni de inchisoare dupa ce a fost condamnata pentru furt calificat, invocand motive umanitare.

Potrivit unui comunicat al administratiei prezidentiale, Angela Lican este mama a cinci copii, cel de al saselea decedand la varsta de 5 luni, in timpul in care era incarcerata.

"Niciunul din copii nu merge la scoala, iar familia are o situatie materiala precara, singurele venituri fiind alocatiile copiilor si ajutorul social. In prezent, doamna Angela Lican se afla in executarea pedepsei, fiind incarcerata la Penitenciarul de Femei 'Targsor' (Targsorul Nou, judetul Prahova)", potrivit sursei citate.

Presedintele Traian Basescu declarase, la inceputul lunii martie, in urma intrebarilor ziaristilor legate de solicitarile de gratiere a fostului fotbalist Gica Popescu, ca, daca in primul mandat a acordat putine gratieri, in cel prezent nu a acordat nici macar una, deoarece a preferat sa "respecte judecatorul".

"Daca in primul mandat aveam semne de intrebare cu privire la vointa justitiei de a functiona, in cel de-al doilea nu am mai avut motive sa cred ca cea mai mare parte a justitiei nu ar functiona. Am plecat de la premisa ca, decat un om pe care l-am respectat si il respect, l-am admirat si il admir, il cunosc mai bine sau mai putin, intre un astfel de om si a respecta un judecator am preferat sa respect judecatorul, pe care nici macar nu il cunosc", a spus Basescu, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni.

Acesta a precizat ca in primul mandat nu a "facut multe gratieri", iar in cel de-al doilea "nu exista nicio gratiere, nici macar pe motive umanitare".