Oficiul Consiliului Europei privind criminalitatea informatica a fost inaugurat, luni, la Bucuresti, in prezenta directorului Oficiului Directiei Generale Programe din cadrul Consiliului Europei, Verena Taylor. Prin infiintarea Oficiului se creeaza noi oportunitati pentru Consiliul Europei de a raspunde intr-o maniera mai eficienta cererilor de asistenta tot mai numeroase venite din partea statelor. Toate programele de asistenta ale Consiliului Europei in domeniul criminalitatii informatice urmeaza a fi implementate prin intermediul Oficiului de la Bucuresti, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat, cu acest prilej, la sediul Guvernului, o reuniune solemna a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii ce afecteaza siguranta cetateanului si functionarea institutiilor publice. La ceremonie a participat si premierul Victor Ponta.

Alexander Seger - sef al Oficiului Consiliului Europei pentru combaterea criminalitatii cibernetice - a subliniat rolul important al GIS pentru elaborarea si promovarea actelor normative necesare infiintarii Oficiului, identificarea, negocierea spatiilor de functionare si finalizarea tuturor procedurilor operationale impuse de lege.

La ceremonia de luni au luat parte ministrii si conducatorii institutiilor administratiei publice centrale care fac parte din Grupul Interministerial Strategic, reprezentantii institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale care au statut de invitati permanenti si cei ai institutiilor publice care au statut de invitati in cadrul GIS, precum si ambasadori ai tarilor acreditate in Romania si reprezentanti ai organizatiilor internationale relevante care isi desfasoara activitatea in Romania.

Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii ce afecteaza siguranta cetateanului si functionarea institutiilor publice, a fost infiintat prin Decizia nr. 233/2013 a Primului-ministru Victor Ponta. Grupul Interministerial Strategic functioneaza in subordinea Primului-ministru si in coordonarea Viceprim-ministrului pentru securitate nationala, Ministrul Afacerilor Interne domnul Gabriel Oprea si are rolul de elaborare, integrare, corelare si monitorizare a politicii Guvernului de prevenire a macrocriminalitatii, asigurand conceperea si punerea in executare a unui management eficient de lupta impotriva acesteia.