O misiune a Fondului Monetar International se va afla la Bucuresti, in perioada 2 - 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. Membrii misiunii FMI se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor profesionale si ai bancilor, iar la finalul vizitei vor prezenta concluziile. Premierul Victor Ponta a anuntat, de mai multe ori, ca una dintre principalele teme de disctie cu FMI va fi scaderea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale incepand cu 1 iulie.

"O misiune a FMI, condusa de Andrea Schaechter, va vizita Bucurestiul din 2 iunie pana pe 16 iunie 2014, pentru a realiza a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv semnat cu Romania. Vizita FMI va avea loc impreuna cu cea a echipelor Comisiei Europene si a Bancii Mondiale", a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa, potrivit Agerpres.

Boardul Fondului Monetar International a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.

Acesta este cel de-al zecelea acord incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani. Primul acord de dupa decembrie 1989 a fost incheiat in 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a institutiei financiare internationale.

In urma cu o saptamana, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara ca actualul acord al Romaniei cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana este cu siguranta ultimul. Actualul acord cu institutiile financiare internationale expira la jumatatea anului viitor.

''Dupa 2015 nu vom mai avea acord. Acesta este cu siguranta ultimul acord cu FMI si Comisia Europeana. A fost un acord de 20 de miliarde in 2009. S-au si luat banii. Alt acord, de cinci miliarde, din 2011, nu s-au luat banii si a fost preventiv. Alt acord in 2013, de patru miliarde - FMI si Comisia Europeana - iarasi nu se iau banii, dar este un acord preventiv de stabilitate, asigura o ancora'', a aratat Liviu Voinea.