Exista riscuri de divulgare a mandatelor de interceptare deoarece pe noile Coduri toata lumea are acces la registru, in timp ce pe vechiul cod aceste solicitari se faceau la presedintele instantei sau la judecatori anume desemnati, a declarat procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, intr-un interviu pentru B1 TV. "Exista o problema atunci cand avem cauze cu magistrati. Daca vrem sa-i ascultam telefonul trebuie sa obtinem mandat de la colegii lui", a mai spus Kovesi. Mentionam ca in dosarul judecatorului Stan Mustata, trimis in judecata pentru fapte de coruptie, unul din inculpati, respectiv un grefier de la Curtea de Apel, explica judecatorului ca nu exista nici un pericol sa fie interceptati deoarece verifica in fiecare zi daca exista mandat pe numele lor.

Fragment din rechizitoriul procurorilor DNA in cazul Stan Mustata

  • Astfel, în ziua de 02 aprilie 2014 CUREA Mariana le-a explicat inculpaţilor MUSTAŢĂ Stan şi BORACIU Ion că instanţa competentă să dispună astfel de măsuri faţă de judecătorul MUSTAŢĂ Stan era chiar Curtea de Apel Bucureşti („Înainte, Parchetul făcea asta prin Ordonanţa procurorului. Acum trebuie să ceară încuviinţare la Instanţă, prin Încheiere”, „La noi!”, „Păi, la noi! Voi sunteţi de competenţa tot a noastră. Înainte era competenţa la Înalta şi de când s-a...”), sens în care nu exista nici un pericol, întrucât verifica personal în evidenţele Curţii de Apel Bucureşti existenţa unor astfel de mandate: „Nu s-a dat o ...[neinteligibil]... nimic pe dosar, c-o verific eu în fiecare zi, ECRIS-ul, şi la noi şi la întâia”.

Potrivit noilor Coduri, practic toti judecatorii si grefierii dintr-o instanta au acces la informatiile referitoare la emiterea unor mandate de interceptare. Astfel, riscul scurgerii de informatii despre care avertiza Kovesi este mult mai mare decat in trecut. Potrivit vechilor Coduri, numarul celor care aveau acces la informatiile despre mandatele de interceptare era restrans la cateva persoane ceea ce facea usor de identificat autorul unei eventuale divulgari de informatii.

Procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi a declarat la B1 TV ca a facut mai multe propuneri Ministerului Justitiei pentru a fi remediate aceste probleme. “Noi am facut mai multe propuneri de modificare a Codului de Procedura Penala. Sa vedem daca proiectul va fi adoptat. O parte dintre propuneri au fost propuse parlamentului”, a explicat Kovesi. Potrivit acesteia, combaterea coruptiei in sistemul de justitie constitutie o prioritate.

“Suntem cu ochii pe coruptia din sistemul judiciar. (…) Suma pretinsa a fost anul trecut de 1 milion de euro, asistam la o crestere a obiectului mitei”, a adaugat Kovesi. Sefa DNA a atras atentia ca majoritatea magistratilor prinsi cu mita aveau foarte multe sesizari la sectia judiciara de la CSM, care au fost clasate sau carora nu li se dadea importanta. “Ei poate n-au avut elemente ca e corupt”, a precizat Kovesi in interviul pentru B1TV.