Pachetul de servicii medicale de baza si Contractul-cadru intra in vigoare de la 1 iunie

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 1 iunie 2014, 9:56 Actualitate | Esenţial


Pachetul de servicii medicale de baza care intra in vigoare incepand cu 1 iunie aduce numeroase modificari, menite, dupa cum sustin reprezentantii Ministerului Sanatatii si cei ai CNAS, sa duca la eliminarea erorilor si la diminuarea fraudelor din sistem, scrie Agerpres.

Pachetul introduce pentru pacientii asimptomatici pana la 39 de ani o vizita obligatorie la medicul de familie, cel putin o data la trei ani, iar pentru cei dupa 40 de ani - prezenta anuala la medicul de familie.

Pentru a asigura sustenabilitatea implementarii pachetelor de servicii medicale a crescut finantarea pentru segmentul de asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice si paraclinice, astfel incat acestea sa furnizeze servicii medicale in regim ambulatoriu, la costuri reduse fata de cele acordate in regim de spitalizare, concomitent cu degrevarea spitalelor prin reducerea internarilor.

Noul Contract-cadru, care intra in vigoare odata cu pachetul de baza, va aduce modificari importante si va reduce in primul rand birocratia prin introducerea reglementarilor privind utilizarea biletelor de trimitere in format electronic, de la data implementarii acestora, introducerea facturii electronice si utilizarea dosarului electronic de sanatate al pacientului, de la data implementarii acestuia.

De asemenea, contractul introduce obligatia la nivelul furnizorilor de a nu incasa sume de la pacienti pentru serviciile medicale prevazute in pachetele de servicii.

In ceea ce priveste asistenta medicala primara, atat in pachetul minimal, cat si in pachetul de baza, in cazul supravegherii gravidei s-a introdus si testarea pentru hepatita de etiologie virala cu virus B si C in plus fata de testarea HIV.

In pachetul de baza au fost introduse si consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor privind: riscul cardiovascular inalt - HTA, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva, boala cronica de rinichi.

Importante de mentionat sunt consultatiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic - fara semne de boala - finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de varsta si sex corespunzatoare, care se va realiza astfel: toate persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 ani - o data la 3 ani (pentru persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 de ani depistate cu risc inalt, consultatiile preventive de evaluare se vor acorda anual) si toate persoanele asimptomatice cu varsta de peste 40 ani - anual.

Pentru cresterea accesului asiguratilor internati la medicamente si cresterea eficientei in utilizarea sumelor contractate de spitale cu casa de asigurari de sanatate, a fost creata posibilitatea ca medicii de familie si medicii specialisti din specialitatile clinice sa poata elibera pentru pacientii internati cu boala cronica confirmata prescriptie medicala pentru medicamentele si materialele sanitare.

In ceea ce priveste asistenta medicala ambulatorie de specialitate, a fost revizuita lista procedurilor diagnostice si terapeutice, astfel incat pacientul sa beneficieze de o serie de investigatii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea in spital.

Pe de alta parte, nu se mai regasesc in pachetul de baza serviciile de homeopatie si fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurarilor private).

Pentru protectia si asigurarea accesului la servicii medicale in ambulatoriu pentru asigurati, a fost revizuita lista investigatiilor medicale paraclinice din pachetul de baza (au fost introduse o serie de investigatii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferina, angiografie RMN/ segment, testosteron etc.). Noul contract-cadru prevede si noi masuri la asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatea de medicina dentara - au fost redefinite atat pachet minimal, cat si pachet de baza de servicii de medicina dentara.

In pachetul de servicii de baza se regasesc consultatii, servicii profilactice, tratamente protetice si ortodontice, precum si alte tratamente (inclusiv serviciile de medicina dentara de urgenta).

Referitor la asistenta medicala spitaliceasca, au fost evidentiati factorii de care trebuie sa se tina cont cumulativ in luarea deciziei de internare in regim de spitalizare continua si au fost introduse criterii de internare specifice pentru spitalizarea de zi.

In vederea scaderii numarului de internari, au fost precizate afectiunile care pot fi diagnosticate si tratate in regim de spitalizare de zi: afectiunile care vor fi prevazute in norme, afectiuni pentru care se acorda servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotritie, implant de cristalin, intrerupere de sarcina cu recomandare medicala, amniocenteza, biopsie de vilozitati coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afectiuni care necesita administrare de medicamente pentru care este necesara aprobarea comisiilor de experti constituite la nivelul CNAS, HIV/ SIDA care necesita monitorizarea bolnavilor.

La capitolul dispozitive medicale a fost revizuita lista dispozitivelor medicale acordate in ambulatoriu, astfel: a fost introdus in lista dispozitivul necesar pentru copii pana la 18 ani cu mucoviscidoza (inhalator salin particule uscate de sare cu flux de aer sau oxigen) si a fost introdus in lista dispozitivul pentru protezarea femeilor cu mastectomie totala, incepand cu anul 2015.

Contractul-cadru aduce si prevederi noi pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu.

Pentru bolile cronice, medicii pot prescrie unui asigurat medicamente cu si fara contributie personala pentru sublistele A si B - o prescriptie/ mai multe prescriptii lunar, cu maximum 7 medicamente (in prezent o singura prescriptie).

Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate si cu schema terapeutica stabila, medicii de specialitate din specialitatile clinice pot prescrie medicamente pentru o perioada de pana la 90/ 91/ 92 de zile, perioada fiind stabilita de comun acord de medicul prescriptor si asiguratul beneficiar al prescriptiei medicale.

Totodata, a fost majorata de la 3-5 zile la 3-7 zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afectiunile acute.

Contractul prevede sanctionarea producatorilor de medicamente care nu asigura prezenta medicamentelor pe piata conform prevederilor legale.

Pentru asigurarea accesului asiguratilor la medicamente, a fost introdusa prescriptia fractionata atat pentru numarul de medicamente, cat si pentru cantitatile din fiecare medicament.

Pacientii cu boli cronice carora li se elibereaza retete pentru trei luni vor putea ridica din farmacii reteta lunar, urmand ca ei sa retina o componenta a eliberarii si in luna urmatoare sa se poata adresa oricarei farmacii si sa continue tratamentul.

In noul pachet de servicii medicale de baza s-a stabilit ca pentru bolnavii cronici numarul de medicamente care era limitat la sapte pe o singura reteta lunara sa fie acordat acum pe una sau mai multe prescriptii.

Potrivit presedintelui CNAS Radu Tibichi, este prima data cand se precizeaza clar spetele in care se aplica sanctiuni pentru situatia in care asiguratilor nu li se respecta drepturile.

"Pana acum in cadrul legal erau cuprinse o serie de limitari care nu isi aveau rostul si conduceau la o functionare gresita a sistemului. (...) Pana acum, a 21-a consultatie era taxata si consultatiile care depaseau acest numar nu aveau ca si consecinta eliberarea de prescriptii medicale. Incepand cu 1 iunie acest lucru va fi posibil. Numarul de consultatii care se va deconta medicului de familie nu mai este limitat, medicul va putea, peste cele 20 de consultatii, sa efectueze, in functie de adresabilitatea pe care o are, toate consultatiile care sunt programate si (...) sa elibereze prescriptii medicale. Acelasi lucru se va putea intampla si la ambulatoriu de specialitate clinic", a detaliat Tibichi.

Presedintele CNAS a spus ca sunt aproximativ 200 de afectiuni care se pot trata in spitalizare de zi si 100 de proceduri, diagnostice, in ambulatoriu de specialitate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11184 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Obligatoriu !? (Luni, 2 iunie 2014, 6:15)

  geotel [utilizator]

  Ma ingrijoreaza mult acest "obligatoriu"
  Adica voi fi eu obligat sa merg, cu ochii inchisi, pe mana medicinei, devenita un business de incompetenta crasa de parsivi superficiali, lacomi si infatuati, capabili de orice!?
  Nu am nici o incredere in acesti iresponsabili !
  Cu atat mai mult sant de acord cu privatizarea si plata unui medic competent, cu atat nu inteleg de ce trebuie sa fiu de acord si pus in aceeasi oala cu trandavu invatat asistat de stat cand nu-i la pomana si pachetele diverse !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by