Printul Charles a fost incantat de painea secuiasca traditionala cu cartofi pe care a gustat-o la petrecerea campeneasca organizata de satenii din Valea Zalanului (Covasna), el considerand interesant ca aceasta paine se vinde acum si in Marea Britanie, fiind produsa la brutaria unui covasnean, transmite Mediafax.

Printul CharlesFoto: Agerpres

Omul de afaceri Dioszegi Laszlo din Sfantu Gheorghe, proprietar al unei brutarii din oras si care din acest an vinde paine secuiasca traditionala, cu cartofi, si in Marea Britanie, unde si-a deschis o brutarie, a participat si el, joi, la petrecerea campeneasca organizata de localnicii din Valea Zalanului in cinstea Printului Charles.

Dioszegi Laszlo a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, ca din aceasta paine cu cartofi a gustat si Printul Charles la petrecerea organizata in livada, unde aproximativ 50 de localnici au intins mese cu bucate traditionale.

"Printul Charles a apreciat ca este foarte gustoasa si s-a interesat daca painea este facuta din faina de grau", a povestit omul de afaceri covasnean.

Dioszegi a mentionat ca printul s-a aratat interesat de faptul ca aceasta paine, realizata conform unei retete traditionale din zona, se comercializeaza acum si in Marea Britanie, dar i s-a povestit si faptul ca brutaria Dioszegi a copt cea mai mare paine traditionala cu cartofi din lume.

"A apreciat ca interesant faptul ca painea produsa de noi se vinde si in Marea Britanie", a spus omul de afaceri din Sfantu Gheorghe.

La randul sau, primarul comunei Malnas, de care apartine Valea Zalanului, Kasleder Jozsef, sustine ca mesajul cel mai important al prezentei Printului Charles in zona este ca "nu Valea Zalanului s-a dus la Printul Charles, ci el a venit la Valea Zalanului".

"Nu Valea Zalanului s-a dus la Printul Charles, ci el a venit la Valea Zalanului. Acest lucru are un mesaj foarte important, de care insa multi nu-si dau seama. Valea Zalanului are o valoare importanta, cu o natura neatinsa. Satul s-a pastrat asa cum era in anii 1940, iar localnicii si acum muncesc la fel ca acum 50-60 de ani. Aici, nedezvoltarea a devenit acum un avantaj. (¬) Suntem bucurosi ca noi am fost alesi de Printul Charles ca sa cumpere aici casa. Dupa spusele dansului, el a fost peste tot in lume, iar aici, in Valea Zalanului, se simte foarte bine", a declarat Kasleder.

Primarul a spus ca problema este ca, dupa ce pleaca Printul Charles, nimeni nu mai este interesat de valorile zonei, cu toate ca nici satul si nici oamenii nu se muta.

"Acum, o zi sau doua, toate lumea e cu ochii pe Valea Zalanului, iar pe urma se uita. Dupa posibilitatile pe care le avem, noi incercam sa facem cate ceva, dar e greu. In ianuarie am facut o cooperativa cu tinerii din Valea Zalanului, vrem sa producem in cantitati nu foarte mari produse locale, sa prelucram fructe de padure, ciuperci. Avem un brand si vrem sa ne folosim de acesta, dar e foarte greu intrucat cooperativa nu are niciun leu momentan. Am incercat sa accesam fonduri europene, dar sunt niste cerinte care ne impiedica sa ne dezvoltam", a explicat edilul.

Printul Charles a petrecut, joi, aproape o ora in compania a aproape 50 de localnici din Valea Zalanului (Covasna), care in cinstea sa au organizat o petrecere intr-o livada, unde el a mancat mamaliga cu branza si a ascultat muzica populara maghiara.

Printul Charles va pleca din Romania sambata.

El a ajuns in Romania marti dupa-amiaza, pe Aeroportul din Targu Mures, cu un avion privat, fiind preluat de catre ofiteri ai Serviciului de Protectie si Paza. Printul Charles a petrecut cateva ore in satul brasovean Viscri, mergand la locuinta pe care o are in localitate si discutand cu un arhitect despre lucrari la aceasta, intrucat intentioneaza sa o extinda.

Din Viscri, Printul Charles a mers in localitatea covasneana Miclosoara, din zona Baraolt, unde a innoptat la resedinta familiei contelui Kalnoky Tibor.

Miercuri, el s-a intors in judetul Brasov, unde a vizitat Biserica Neagra, el spunandu-le jurnalistilor ca se simte foarte bine la Brasov. La iesirea din biserica, Printul Charles a fost aplaudat de catre brasovenii si turistii care se aflau in zona.

Miercuri seara, Printul Charles a ajuns in Valea Zalanului din Covasna, unde are mai multe proprietati, una dintre acestea fiind o casa veche de peste o suta de ani, care a fost complet renovata.

Printul Charles s-a aflat in Romania si in urma cu un an, cand a mers la domeniul contelui Kalnoky Tibor din Miclosoara, la una din proprietatile sale de pe Valea Zalanului, din comuna Malnas, judetul Covasna, in localitatea mureseana Archita si in localitatea brasoveana Viscri.

In aceeasi perioada, Printul Charles s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu la Palatul Cotroceni, tot atunci avand o intalnire si cu premierul Victor Ponta.

In cadrul aceleiasi vizite private de anul trecut, Printul Charles a avut o scurta intrevedere si cu ministrul Mediului, Rovana Plumb, care l-a invitat sa i se alature in viitoarele sale proiecte "verzi", mostenitorul coroanei Marii Britanii fiind de acord cu acest lucru.

Printul Charles a fost in Transilvania de mai multe ori in ultimii ani, in vizite private in judetele Mures, Covasna, Harghita si Brasov.