Tudorel Toader, judecator la Curtea Constitutionala si decan al Facultatii de Drept a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, a fost numit de Guvern reprezentantul Romaniei la Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept, cunoscuta drept Comisia de la Venetia, informeaza Mediafax.

Judecatorul constitutional Tudorel Toader a declarat vineri, pentru Mediafax, ca prima reuniune plenara la care va participa va avea loc in perioada 10-12 iunie la Venetia.

"Dupa aceasta plenara, voi sti mai multe si voi putea spune mai multe amanunte privind pozitia mea. Oricum, din Comisia Europeana pentru Democratie fac partea, in majoritate, membri sau reprezentanti ai statelor membre UE care sunt judecatori constitutionali, pentru ca specificul activitatii comisiei consta in jurisdictia justitiei constitutionale", a declarat Tudorel Toader.

Acesta a precizat ca isi va pastra in continuare functiile de judecator la Curtea Constitutionala si de decan al Facultatii de Drept de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, pentru ca activitatea Comisiei Europene pentru Democratie se desfasoara in sesiuni plenare si nu necesita o prezenta permanenta.

"Nefiind o activitate permanenta, ci una care se desfasoara in sesiuni plenare, care sunt cam patru pe an, imi voi pastra pozitiile din tara. In afara plenarelor, mai exista misiuni in tarile care solicita experiza comisiei, dar in orice caz, activitatile de pana in prezent vor continua in mod firesc", a adaugat Tudorel Toader.

Comisia Europeana pentru Democratie prin Lege este organismul afiliat Consiliului Europei care se ocupa de probleme constitutionale. Rolul Comisiei este de a oferi consiliere statelor membre si de a le ajuta pe cele care doresc sa isi alinieze structurile institutionale si legale cu standardele europene.

Comisia lucreaza in trei domenii principale: institutiile democratice si drepturile fundamentale; justitie constitutionala; alegeri electorale, referendumuri si partide politice.

Aceasta are 59 de state membre, 47 ale Uniunii Europene si inca 12 din toata lumea: Algeria, Brazilia, Chile, Israel, Kazahstan, Coreea de Sud, Kirgizstan, Maroc, Mexic, Peru, Tunisia si SUA.

Comisia se intruneste la Venetia, iar membrii trimisi de catre tari sunt numiti pentru patru ani. Secretariatul permanent este in Strasbourg, Franta, la sediul Consiliului Europei.

Curtea Constitutionala a Romaniei colaboreaza de peste 15 ani cu structurile Comisiei Europene pentru Democratie prin Lege.