Alexey Babenko, secretar 1 în cadrul Ambasadei Rusiei la Bucureşti, a postat un comentariu dur pe o reţea de socializare ca urmare a unui discurs ţinut de consilierul prezidenţial Iulian Chifu, în cadrul unei întâlniri organizate de Centrul de Studii Est-Europene şi Asiatice la SNSPA. "A dat cu rahat şi s-a ascuns", a caracterizat diplomatul rus intervenţia oficialului român.

Iulian ChifuFoto: Agerpres

"În al 15-lea an de muncă în Ministerul de Externe am început, se pare, să pricep sensul vorbei de duh: "în diplomaţie şi hoţie cel mai important lucru e să o ştergi la timp". Ieri, Bucureşti, încă o conferinţă despre "provocările" programului Uniunii Europene numit Parteneriatul Estic", scrie Alexey Babenko.

"Unii înţeleg foarte simplu acest lucru: cum să mai facem Rusia de căcat? Iată că şi acum s-a găsit un consilier prezidenţial care a emis un set standard de reclamaţii: anexarea ilegală a Crimeei, agresiunea militară împotriva Ucrainei, planuri de restaurare a URSS, ameninţări la adresa Georgiei şi Moldovei şi aşa mai departe.

Inclusiv acuzaţii de atentat la principiile ONU, la documentele din 1975 de la Helsinki şi, o, Doamne!, la acordul de parteneriat special între Rusia şi NATO. A dat cu rahat şi apoi s-a ascuns - chipurile, ocupat. Profesionist...", încheie Alexey Babenko.

Contactat de HotNews.ro, consilierul prezidenţial Iulian Chifu nu a dorit să comenteze afirmaţiile diplomatului rus. Întâlnirea la care Iulian Chifu a luat cuvântul s-a derulat sub tema "Dezvoltarea Parteneriatului Estic între summitul de la Vilnius şi de la Riga: provocările din 2014", organizat de SNSPA.

Declaraţiile provocatoare ale oficialilor ruşi la adresa României au fost inaugurate de o salvă lansată pe reţelele de socializare de către vice-premierul Dmitri Rogozin. "Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160", a declarat Rogozin după ce autorităţile române nu i-au permis avionului său să se întoarcă la Moscova prin spaţiul aerian românesc. Rogozin se întorcea din Transnistria, unde participase, pe 9 mai 2014, la o paradă militară.

"La astfel de declaraţii eu nu pot avea decât o singură reacţie. Trebuie să aflăm câtă vodcă a consumat Rogozin înainte să facă aceste declaraţii. E o totală lipsă de respect faţă de un alt stat, faţă de orice altceva ce nu reprezintă Mama Rusia", i-a raspuns atunci preşedintele Traian Băsescu.

Rogozin a contraatacat întrebându-se "câte pahare a golit Băsescu pentru a prinde curaj să închidă spaţiul aerian pentru avionul nostru". El a continuat disputa, afirmând pe aceleaşi reţele de socializare că atrage "atenţia Ministerului rus al Afacerilor Externe asupra declaraţiei" premierului Victor Ponta.

Premierul român declarase că vicepremierul rus Dmitri Rogozin are un rol provocator şi este un personaj politic care nu are ce căuta în România. Se pare că modelul Rogozin se impune şi printre ceilalţi diplomaţi ruşi aflaţi în misiune la Bucureşti.