Pensionarea judecatorului Mustata, amanata de CSM pana la o solutie in dosarul penal
Cererea de pensionare a lui Stan Mustata, judecator suspendat al Curtii de Apel Bucuresti, a fost joi pe ordinea de zi a CSM.
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi ca nu este "sub nicio forma moral" ca un judecator arestat pentru coruptie sa solicite pensionarea din magistratura, aratand ca o sa aiba discutii pentru a se urgenta proiectul de lege promovat la inceputul acestui an privind retragerea pensiilor de serviciu pentru magistratii corupti.
"Pana nu avem modificat cadrul legal, aplicam cadrul legal existent. Putem discuta despre o retragere a pensiei dupa aprobarea proiectului de lege in Parlament si sper sa se intample acest lucru cat mai curand posibil. Ideea noastra a fost in primul rand de preventie. Acest proiect de lege poate fi o forma de preventie. Evident ca el nu va putea sa impiedice anumite persoane sa savarseasca fapte de coruptie, dar cu siguranta le va face sa se gandeasca de doua ori atunci cand vor incalca legea", a declarat Cazanciuc la Parlament, intrebat de jurnalisti cum comenteaza solicitarea judecatorului Mustata.
Si presedintele CSM, Adrian Bordea, a sustinut ca nu este normal ca un judecator arestat pentru coruptie sa se pensioneze.
"Noi asteptam ca Parlamentul sa se pronunte asupra initiativei legislative pe care, impreuna cu Ministerul Justitiei, am inaintat-o. Speram ca va fi maturitate si acolo si lucrurile vor capata dimensiunea pe care o dorim cu totii", a spus Bordea.
Legea actuala permite magistratilor sa beneficieze de pensie de serviciu, chiar daca sunt urmariti penal, arestati sau trimisi in judecata pentru coruptie.
Procurorii DNA au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a lui Stan Mustata, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, pentru mai multe fapte de coruptie, dupa ce a cerut bani, in mai multe randuri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da solutii favorabile acestora.
El este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, sase infractiuni de luare de mita, trafic de influenta si folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.
Judecatorul Stan Mustata, aflat in arest preventiv, cere Consiliului Superior al Magistraturii pensionarea
STENOGRAME De ce incerca judecatorul Stan Mustata sa scape de dosarul lui Dan Voiculescu
Judecatorul Stan Mustata, arestat preventiv, a fost trimis in judecata. Este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat si de sase infractiuni de luare de mita

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Ba mai mult, pana si CSM-ul evita de ani de zile sa transeze aceasta problema.
Apare pe tapet doar asa, din cand in cand si la fel de subit dispare de pe ordinea de zi.
Implementarea acestei legi ii sperie deopotriva si pe magistratii corupti cat si pe politicienii care se stiu cu musca pe caciula. Si-s multi - si de-o parte si de alta!
Dar ce se intampla daca procesul lui Mustata va tine 3 ani (sau mai mult ) pana la o sentinta definitiva?
Nu exista nicio lege concreta in acest sens?
Nu de alta dar se duce Mustata la CCR si daca aia fac praf decizia CSM se darama iar sandramaua. Sa nu uitam ca si aia de la CCR sunt tot judecatori.....