Consiliul Federal Elvetian a decis, miercuri, sa prelungeasca restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari, pana la 31 mai 2016, potrivit unui comunicat al institutiei, transmite Mediafax.

"Consiliul Federal a decis astazi (miercuri - n.r.) sa prelungeasca cu doi ani restrictiile temporare aplicate muncitorilor bulgari si romani. Prioritatea acordata muncitorilor autohtoni, contingentele (acordarea unui numar limitat de permise de sedere - n.r.), precum si controlul asupra conditiilor de salarizare si de munca sunt, prin urmare, mentinute", se arata in comunicatul Consiliului Federal.

Potrivit sursei citate, prelungirea restrictiilor pana la 31 mai 2016 se face "in virtutea protocolului II al Acordului privind libera circulatie a persoanelor incheiat intre Elvetia si Uniunea Europeana.

Acordul, care a intrat in vigoare la 1 iunie 2009, permite Elvetiei, la fel ca si statelor membre vechi ale UE, sa restrictioneze acccesul pe piata muncii timp de 7 ani" pentru noile intrate. Perioada de tranzitie are trei etape. In ultima etapa, Elvetia poate mentine restrictiile doar in cazul in care exista o perturbare grava a pietei fortei de munca.

Elvetia a anuntat, la 30 aprilie, anularea restrictiilor pe piata muncii impuse etapizat, in 2012 si 2013, cetatenilor din 25 de state membre ale Uniunii Europene.

Decizia de miercuri a Consiliului Federal vizeaza toti muncitorii si prestatorii de servicii din anumite sectoare economice, precum constructii si horticultura.

La sfarsitul anului 2013, in Elvetia erau inregistrati 15.199 de rezidenti din Romania si Bulgaria, in crestere cu 18,1%, ceea ce reprezinta doar 0,8% din numarul total de cetateni UE stabiliti in aceasta tara.