Curtea de Apel Targu Mures a mentinut miercuri sentinta Tribunalului Harghita, prin care a fost anulata autorizatia de reinhumare a scriitorului Nyiro Jozsef la Odorheiul Secuiesc, emisa de primarul orasului in urma cu doi ani, cand oficiali de la Budapesta au dorit organizarea unei ceremonii pentru repatrierea ramasitelor pamantesti ale scriitorului, informeaza Agerpres.

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Targu Mures, Viorela Bejan, a precizat ca sentinta instantei este definitiva si irevocabila, iar prin aceasta s-a respins recursul facut de Primaria Odorheiul Secuiesc impotriva sentintei Tribunalului Harghita din 27 iunie 2012, pronuntata in urma unei plangeri depuse de Institutia Prefectului-Judetul Harghita.

Inainte de pronuntarea sentintei, avocatul Primariei Odorheiul Secuiesc a cerut Curtii de Apel Targu Mures sa dispuna casarea integrala a sentintei Tribunalului Harghita si sa constate nulitatea absoluta a acesteia, invocand "necompetenta instantei de contencios administrativ".

Nyiro Jozsef a decedat la Madrid in 1953, ramasitele pamantesti ale acestuia au fost aduse initial in Ungaria la initiativa Parlamentului de la Budapesta, iar in 2012, in plina campanie electorala, presedintele legislativului ungar, Laszlo Kover, a incercat reinhumarea scriitorului la Odorheiul Secuiesc, in cadrul unei ceremonii.

Aceasta actiune a starnit proteste vehemente atat din partea Ministerului Afacerilor Externe a Romaniei, cat si din partea unor lideri ai UDMR.

Fostul senator Gyorgy Frunda declara la acea data ca Nyiro Jozsef este o personalitate controversata, ca din punct de vedere literar el are un loc bine determinat in literatura maghiara din Ardeal si, in general, in literatura maghiara, fapt ce trebuie recunoscut, insa ca om politic a facut parte din Parlamentul lui Szalasi Ferenc, liderul Partidului Crucea cu Sageti, atunci cand acesta era format numai din fascisti.