Dunarea a inundat faleza inferioara la Galati si terasele aflate in zona respectiva, dupa ce nivelul fluviului a ajuns la 605 centimetri, cu cinci centimetri peste cota de inundatie, in dreptul Liceului de Marina si la Santierul Naval Damen fiind ridicate diguri de protectie din saci plini cu nisip.

Autoritatile se astepta ca nivelul apei sa atinga in urmatoarele 24 de ore 610 centimetri, iar ulterior sa se inregistreze o scadere de nivel si debit in zona Galati - Braila, transmite Mediafax.

"Facem monitorizare permanenta a digurilor pe Dunare, dar si pe raurile Siret si Prut. Au fost mobilizate deja structurile civile, detasamente de interventie rapida si au fost pregatite materialele necesare in caz de interventie, dar pana in acest moment nu a fost nevoie sa intervenim in mod concret", a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, Eugen Chirita.

Cresterea nivelului apelor Dunarii a creat probleme si la Braila, unde cota este de 630 centimetri, cu 20 de centimetri peste cota de inundatie.

Cele mai mari probleme se inregistreaza in Insula Mare a Brailei, unde au aparut deja infiltratii in digurile de aparare, situatia fiind critica si in comuna Chiscani, unde au aparut infiltratii la digul de aparare.

In acelasi timp, autoritatile au decis sa impuna restrictii de circulatie pentru masinile de mare tonaj pe digul care face legatura intre localitatile tulcene Smardan si Macin, pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, exceptie facand autovehiculele care transporta persoane, echipajele de interventie ale pompierilor, Politiei, Salvarii si cele care executa lucrari de eliminare a efectelor inundatiilor.

Din acest motiv, la punctul de trecere bac Braila - Smardan, masinile de mare tonaj care incearca sa treaca Dunarea sunt indrumate sa aleaga varianta Galati - I.C. Bratianu.