Conferinta Presedintilor din Parlamentul European a anuntat marti ca Jean Claude Juncker, candidatul Partidului Popular European (PPE) la sefia Comisiei Europene, va fi primul care va incerca sa formeze majoritatea necesara in Parlamentul European (PE), dupa ce dreapta europeana s-a clasat pe primul loc in alegerile europarlamentare de saptamana trecuta, obtinand 213 mandate.

Jean-Claude JunckerFoto: Comisia Europeana

Potrivit unui comunicat e presa transmis de Parlamentul European, Conferinta Presedintilor din Parlamentul European s-a intrunit pe 27 mai 2014, inaintea intalnirii neoficiale a sefilor statelor membre programate pentru astazi.

"In conformitate cu litera si spiritul Tratatului (Tratatul privind Uniunea Europeana - n.red.), totodata tinand cont de rezultatele alegerilor europarlamentare, ne angajam sa intram in dialog si consultari cu liderii grupurilor politice din Parlament cu scopul de a stabili candidatul european care sa devina urmatorul presedinte al Comisiei Europene apartinand familiei politice care va putea forma majoritatea calificata necesara in Parlamentul European", se arata in comunicat.

Conferinta Presedintilor invita, totodata, Consiliul European sa inceapa consultarile inter-institutionale, precum prevede Declaratia nr. 11 a Tratatului privind UE.

  • Declaratia nr. 11 a Tratatului privind Uniunea Europeana prevede la articolele 17.6 si 17.7:

"Parlamentului European si Consiliului European le revine in comun raspunderea pentru buna desfasurare a procesului de alegere a presedintelui Comisiei Europene".

"(...) reprezentantii Parlamentului European si ai Consiliului European trebuie sa procedeze la efectuarea consultarilor necesare (...)."

In comunicatul de presa transmis de PE se mentioneaza ca aceasta decizie a fost luata cu sprijinul grupurilor politice reprezentand cei 645 de membri ai Parlamentului European din legislatura curenta si cel putin 561 de membri din mandatul care va incepe din data de 1 iulie.

Conferinta Presedintilor a decis, totodata, ca Joseph Daul (PPE) si Hannes Swoboda (S&D) sa transmita declaratia in cursul zilei de marti presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.