Proiect legislativ adoptat tacit de Senat: Intonarea imnului national, obligatorie zilnic in invatamantul primar
Potrivit proiectului, semnat, printre altii, de Ecaterina Andronescu, Viorel Arcas, Marius Bota, Ioan Chelaru, Alexandru Cordos, Gabriela Cretu, Darius Valcov si de fostul senator Toni Grebla, in prezent judecator la Curtea Constitutionala, inspectoratele scolare teritoriale ar urma sa verifice respectarea acestor prevederi si sa stabileasca masuri de sanctionare pentru conducatorii unitatilor de invatamant unde se constata nereguli privind aplicarea acestei legi.
Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice mai stabileste ca drapelul Romaniei sa fie arborat, nu numai permanent, ci si "obligatoriu" pe edificiile si in sediile autoritatilor si institutiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al institutiilor de invatamant si cultura, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturile cu trafic international si ca pavilion pentru navele de orice fel si alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc.
Initiatorii propun ca nerespectarea acestor prevederi sa fie sanctioata cu amenda de la 30.000 la 100.000 de lei, care se aplica conducatorilor persoanelor juridice responsabile. Organele constatatoare in aceste cazuri sunt prefectul si Inspectoratul Judetean de Politie.
"Dupa sanctionarea contraventionala, reprezentantul autoritatii este obligat ca in 24 de ore sa dispuna arborarea drapelului. In situatia in care nu se conformeaza, prefectul dispune arborarea prin intermediul personalului Institutiei Prefectului sau al Inspectoratului Judetean de Politie", se mai arata in textul de lege care a trecut tacit de Senat.
Prin proiect, se interzice arborarea insemnelor (drapel si stema) ale statelor care nu mai exista, precum si ale unor entitati cu pretentii statale, nerecunoscute ca atare de catre statul roman.
Este interzisa, de asemenea, arborarea drapelelor altor state pe domeniul public sau privat al statului, al unitatii administrativ-teritoriale ori pe proprietatea privata a persoanelor fizice in alte situatii decat cele prevazute in prezent de lege. Potrivit prevederilor legale in vigoare, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Romaniei numai impreuna cu drapelul national si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati si reuniuni internationale, pe cladiri oficiale si in locuri publice stabilite cu respectarea legii.
Potrivit propunerii legislative, nerespectarea acestui text de lege se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 de lei la 100.000 de lei, care se aplica conducatorilor autoritatilor si institutiilor publice responsabile, precum si proprietarului imobilului.
Initiativa legislativa, care a trecut de Senat in forma propusa de initiatori, va fi dezbatuta de Camera Deputatilor in calitate de Camera decizionala.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Un nou proiect de lege marca PSD, cu derapaje nationaliste.
Si noi l-am cantat in scoala, si suntem bine-mersi, n-am murit.
Tocmai, trebuie cantat la scoala, altfel nu-l invata nimeni. Nu e suficient de "cool".
N-am nimic împotriva intonării imnului - dacă e cazul. Ideea însă că prin repetiţie la nesfârşit îţi însuşeşti sentimentul respectiv ţine mai mult de îndoctrinare decât de educaţie.
Pe cine ajută că ştii o poezie (că de cântat îţi mai trebuie şi voce, altfel iese o manea) dacă nu ştii nimic despre contextul istoric în care a fost scrisă? Şi la ce ajută dacă "istoria" pe care o ştii e o sumă de clişee obosite?
Copiii ar ieşi mai câştigaţi - şi societatea împreună cu ei - dacă la şcoală s-ar învăţa istorie adevărată, nu propagandă naţionalistă. Abia atunci vor şti să recunoască în zilele prezentului semnele care arată că istoria se repetă.
Intr-o europa unita trebuie sa ne salvam iddentitatea nationala! In ultimii ani, din varii motive, respectul fata de tara s-a demodat.
Respacti tara mai presus de tine insuti!
Si din nefericire am ajuns ca morcovii (ce avem mai bun este in pamant) si uitam complet ca istoria se repeta daca nu esti atent. Si precum Imperiul Roman ne traim ultimele zile impaunindu-ne cu nationalismul desuet.
Cum ramane cu ce s-a vrut la inceput - Statele Unite ale Europei ?????????
Imperiul Roman a cazut din lupte interne pentru conducerea lui, nu pentru nationalism - chiar din contra, in ultimii sai ani a ajuns sa accepte barbari in conducerea sa.
Niciodata U.E. nu va ajunge ca S.U.A.! Traim in prezent, acceptam SUA asa cum este acum, iar tendinta crearii Statelor Unite ale Europei poate fi o cale pentru a evita repetarea istoriei (ma refer la ce este mai rau, dezintegrarea Romaniei!).
Suntem un popor care, de la mic la mare, in dimensiuni diferite, acceptam curentul 'fanariot" (platim tribut altora pentru a ne pastra anumite favoruri), iar de aici interesul propriu mai presus de cel national.
Nu trebuie sa promovam un "nationalism desuet", dar trebuie sa cultivam si sa ne pastram valorile proprii, identitatea nationala.
Proiectul Statelor Unite ale Europei este un proiect ambitios si mai "omenesc" fata de "dolarizarea" practicata de americani. Ideea acestui proiect a venit pe fundalul temperarii economice in tarile dezvoltate, necesitatea extinderii, a crearii unor noi piete.
Fata de vremurile anterioare, cand stateam la cozi intermitente si nu aveam ce cumpara, acum nu mai avem bani cu ce sa cumparam. Noi suntem "sclavii" corporatistilor, inclusiv a sistemului financiar (majoritar vestic), muncim pana noaptea tarziu spre deosebire de ce se intampla in Europa de vest, cand in jurul orei 18 se pleaca linistit acasa!
Existenta unor State "Unite" ale Europei nu presupun discrepantele existente, inclusiv a unor institutii proprii - buget fiscal/social - , iar noi, prin comportamentul noastru, nu trebuie sa avem o atitutide "fanariota", sa mentinem si sa promovam nonvalorile.
-
Da, unii indivizi care au avut nesansa sa se nasca aici merita respect. Dar nu exceptiile, minoritatile, sunt cele care alcatuiesc fibra unui popor. Iar fibra romaneasca ... e de proasta calitate.
Legifereaza toate timpeniile in cel Parlament, numai ce trebuie nu! Tara e guvernata prin ordonante, si ei mai baga o zi libera - Rusaliile... cum sa nu, pai se poate fara?
Vina e a noastra, ca ne lasam calariti de hotzomanii cu discurs patriotic!
Sa va fie rusine!
"Initiatorii propun ca nerespectarea acestor prevederi sa fie sanctioata cu amenda de la 30.000 la 100.000 de lei, care se aplica conducatorilor persoanelor juridice responsabile."
Conducatorii persoanelor juridice sunt persoane fizice. Poate s-au exprimat gresit...
Educatia civica trebuie sa inceapa cu ceva !!!,ei bine pentru toti copii asta-i imnul tarii.
Mă uit pe stradă şi ceea ce văd că lipseşte nu sunt mai mulţi patrioţi, ci mai mulţi oameni sensibili la ce se întâmplă cu ei şi cu ceilalţi.
E si nu e adevarat ca romanii nu au dragoste de tara. Au si nu au. Au dragoste din aia, declarata mecanic, asa cum vor repeta, mecanic, de copii, si imnul. Habar nu au ce inseamna sa iubesti, de fapt, o tara - ca inseamna sa respecti niste reguli, sa incerci sa intelegi felul in care ce faci ii afecteaza pe ceilalti si alte asemenea lucruri.
"Iubirea de tara" nu are sens decat in acest context - contribui la constructia unei societati si iubesti aceasta constructie, asa cum fiecare iubim intr-un mod mai special lucrurile facute de mana noastra. Restul e fanfaronada bolnavicioasa.
E toxica - e genul de "iubire" care se rezuma la cuvinte si care poate fi folosita foarte usor de lepre gen Ponta, pentru ca nu inseamna, de fapt, nimic - doar o exaltare pe o idee cetoasa.