Proiect legislativ adoptat tacit de Senat: Intonarea imnului national, obligatorie zilnic in invatamantul primar

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 27 mai 2014, 17:18 Actualitate | Esenţial


Senatul a adoptat tacit o propunere legislativa a unui grup de senatori PSD care prevede intonarea imnului national ar putea deveni obligatorie zilnic, la inceputul programului scolar, in invatamantul primar, in varianta prescurtata, prin grija conducatorilor unitatilor de invatamant, informeaza Mediafax. Initiativa legislativa urmeaza sa mearga la Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Potrivit proiectului, semnat, printre altii, de Ecaterina Andronescu, Viorel Arcas, Marius Bota, Ioan Chelaru, Alexandru Cordos, Gabriela Cretu, Darius Valcov si de fostul senator Toni Grebla, in prezent judecator la Curtea Constitutionala, inspectoratele scolare teritoriale ar urma sa verifice respectarea acestor prevederi si sa stabileasca masuri de sanctionare pentru conducatorii unitatilor de invatamant unde se constata nereguli privind aplicarea acestei legi.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice mai stabileste ca drapelul Romaniei sa fie arborat, nu numai permanent, ci si "obligatoriu" pe edificiile si in sediile autoritatilor si institutiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al institutiilor de invatamant si cultura, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturile cu trafic international si ca pavilion pentru navele de orice fel si alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc.

Initiatorii propun ca nerespectarea acestor prevederi sa fie sanctioata cu amenda de la 30.000 la 100.000 de lei, care se aplica conducatorilor persoanelor juridice responsabile. Organele constatatoare in aceste cazuri sunt prefectul si Inspectoratul Judetean de Politie.

"Dupa sanctionarea contraventionala, reprezentantul autoritatii este obligat ca in 24 de ore sa dispuna arborarea drapelului. In situatia in care nu se conformeaza, prefectul dispune arborarea prin intermediul personalului Institutiei Prefectului sau al Inspectoratului Judetean de Politie", se mai arata in textul de lege care a trecut tacit de Senat.

Prin proiect, se interzice arborarea insemnelor (drapel si stema) ale statelor care nu mai exista, precum si ale unor entitati cu pretentii statale, nerecunoscute ca atare de catre statul roman.

Este interzisa, de asemenea, arborarea drapelelor altor state pe domeniul public sau privat al statului, al unitatii administrativ-teritoriale ori pe proprietatea privata a persoanelor fizice in alte situatii decat cele prevazute in prezent de lege. Potrivit prevederilor legale in vigoare, drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Romaniei numai impreuna cu drapelul national si numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati si reuniuni internationale, pe cladiri oficiale si in locuri publice stabilite cu respectarea legii.

Potrivit propunerii legislative, nerespectarea acestui text de lege se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 de lei la 100.000 de lei, care se aplica conducatorilor autoritatilor si institutiilor publice responsabile, precum si proprietarului imobilului.

Initiativa legislativa, care a trecut de Senat in forma propusa de initiatori, va fi dezbatuta de Camera Deputatilor in calitate de Camera decizionala.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4330 vizualizari

 • +21 (25 voturi)    
  Felicitări (Marţi, 27 mai 2014, 17:26)

  CititorulComentator [utilizator]

  Așteptăm și portretul lui Ponta în fiecare clasă, deasupra tablei!
 • -18 (24 voturi)    
  O masura buna, civilizata (Marţi, 27 mai 2014, 17:35)

  Un cititor [utilizator]

  Sper insa sa include obligativitatea intonarii intregului imn, nu numai a primei strofe.
  • +13 (19 voturi)    
   Acu 40 de ani, poate.. (Marţi, 27 mai 2014, 17:47)

   bula_19 [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Imnul unui stat se intoneaza atunci cand sunt evenimente importante, solemne, cu caracter national. Sa pui bietii copii sa cante zilnic la prima ora e deplasat si pentru ei, si pentru dascalii care trebuie sa ii puna. Eu am invatat cu bucurie si mandrie imnul in scoala primara, dar a fost o lectie normala si binevenita. Ce fac astia aici e pur si simplu deplasat. Sa il cante ei zilnic, in parlament, ca si asa stau degeaba acolo.

   Un nou proiect de lege marca PSD, cu derapaje nationaliste.
   • -10 (14 voturi)    
    SI acum de ce nu? (Marţi, 27 mai 2014, 18:25)

    Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui bula_19

    Sunt de acord: Sa-l cante si ei in Parlament, in fiecare dimineata!

    Si noi l-am cantat in scoala, si suntem bine-mersi, n-am murit.
    Tocmai, trebuie cantat la scoala, altfel nu-l invata nimeni. Nu e suficient de "cool".
    • +5 (5 voturi)    
     "...şi n-am murit" (Marţi, 27 mai 2014, 23:17)

     slashroot [utilizator] i-a raspuns lui Berzelius

     Slăbuţ argumentul cu "...şi n-am mai murit". Perpetuăm lucruri fără să înţelegem de ce, doar pentru că "aşa era şi pe vremea noastră". Asta e tot ce putem transmite copiilor?

     N-am nimic împotriva intonării imnului - dacă e cazul. Ideea însă că prin repetiţie la nesfârşit îţi însuşeşti sentimentul respectiv ţine mai mult de îndoctrinare decât de educaţie.

     Pe cine ajută că ştii o poezie (că de cântat îţi mai trebuie şi voce, altfel iese o manea) dacă nu ştii nimic despre contextul istoric în care a fost scrisă? Şi la ce ajută dacă "istoria" pe care o ştii e o sumă de clişee obosite?

     Copiii ar ieşi mai câştigaţi - şi societatea împreună cu ei - dacă la şcoală s-ar învăţa istorie adevărată, nu propagandă naţionalistă. Abia atunci vor şti să recunoască în zilele prezentului semnele care arată că istoria se repetă.
  • +11 (17 voturi)    
   Sugestie (Marţi, 27 mai 2014, 18:11)

   CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Nu mergeți dvs. în civilizație prin Coreea de Nord?
  • +9 (9 voturi)    
   Ai grija ce-ti doresti... (Marţi, 27 mai 2014, 18:15)

   mihai331 [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   Astea sunt masuri fasciste.
  • +6 (6 voturi)    
   motivul? (Marţi, 27 mai 2014, 19:11)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   doar ca sa auzim "un nume de Traian" :)))
 • -4 (14 voturi)    
  .. (Marţi, 27 mai 2014, 17:48)

  a4 [utilizator]

  Nu trebuie sa asimilam imnul national cu o persoana. Credinta si respectul fata de tara trebuie cultivate. Poate nu e cea mai adecvata solutie, dar priveste in alte tari cum isi popularizeaza culorile nationale (culoarea cladirilor - Olanda; ambalaje la produsele alimentare - Irlanda).
  Intr-o europa unita trebuie sa ne salvam iddentitatea nationala! In ultimii ani, din varii motive, respectul fata de tara s-a demodat.

  Respacti tara mai presus de tine insuti!
  • +1 (3 voturi)    
   arogante minuscule ! (Marţi, 27 mai 2014, 18:24)

   fanariotu [utilizator] i-a raspuns lui a4

   Si uite de ce U.E. nu va ajunge niciodata ca SUA (statele adevarate nu astea ale lui Obama) cu repercursiunile de rigoare !
   Si din nefericire am ajuns ca morcovii (ce avem mai bun este in pamant) si uitam complet ca istoria se repeta daca nu esti atent. Si precum Imperiul Roman ne traim ultimele zile impaunindu-ne cu nationalismul desuet.
   Cum ramane cu ce s-a vrut la inceput - Statele Unite ale Europei ?????????
   • 0 (2 voturi)    
    UE nu va ajunge ca SUA (Marţi, 27 mai 2014, 19:08)

    mcris [utilizator] i-a raspuns lui fanariotu

    Asta e pentruca, spre deosebire de SUA, in UE nu este acelasi salariu minim.
    Imperiul Roman a cazut din lupte interne pentru conducerea lui, nu pentru nationalism - chiar din contra, in ultimii sai ani a ajuns sa accepte barbari in conducerea sa.
   • -1 (1 vot)    
    ... (Marţi, 27 mai 2014, 23:41)

    a4 [utilizator] i-a raspuns lui fanariotu

    "Arogante minuscule" prin care se pastreaza si se promoveaza identittatea nationala.

    Niciodata U.E. nu va ajunge ca S.U.A.! Traim in prezent, acceptam SUA asa cum este acum, iar tendinta crearii Statelor Unite ale Europei poate fi o cale pentru a evita repetarea istoriei (ma refer la ce este mai rau, dezintegrarea Romaniei!).

    Suntem un popor care, de la mic la mare, in dimensiuni diferite, acceptam curentul 'fanariot" (platim tribut altora pentru a ne pastra anumite favoruri), iar de aici interesul propriu mai presus de cel national.

    Nu trebuie sa promovam un "nationalism desuet", dar trebuie sa cultivam si sa ne pastram valorile proprii, identitatea nationala.

    Proiectul Statelor Unite ale Europei este un proiect ambitios si mai "omenesc" fata de "dolarizarea" practicata de americani. Ideea acestui proiect a venit pe fundalul temperarii economice in tarile dezvoltate, necesitatea extinderii, a crearii unor noi piete.

    Fata de vremurile anterioare, cand stateam la cozi intermitente si nu aveam ce cumpara, acum nu mai avem bani cu ce sa cumparam. Noi suntem "sclavii" corporatistilor, inclusiv a sistemului financiar (majoritar vestic), muncim pana noaptea tarziu spre deosebire de ce se intampla in Europa de vest, cand in jurul orei 18 se pleaca linistit acasa!

    Existenta unor State "Unite" ale Europei nu presupun discrepantele existente, inclusiv a unor institutii proprii - buget fiscal/social - , iar noi, prin comportamentul noastru, nu trebuie sa avem o atitutide "fanariota", sa mentinem si sa promovam nonvalorile.


    -
  • 0 (0 voturi)    
   Pai, de ce sa o respect ? (Miercuri, 28 mai 2014, 3:07)

   XXIstCentury [utilizator] i-a raspuns lui a4

   O tara reprezinta ceva prin poporul ei. Iar poporul roman nu prea merita respect, sorry. Poate va merita, intr-o zi, dar in ultimele sute de ani, nu prea. Ca s-au mobilizat in anumite situatii, asa e. Dar de fapt ... nu prea s-au mobilizat ei, i-au mobilizat altii. Daca e lasat de capul lui, poporul roman voteaza hoti si asculta manele. Unii doar asculta manele.
   Da, unii indivizi care au avut nesansa sa se nasca aici merita respect. Dar nu exceptiile, minoritatile, sunt cele care alcatuiesc fibra unui popor. Iar fibra romaneasca ... e de proasta calitate.
 • +12 (16 voturi)    
  Asa se manipuleaza un popor, marca P$D (Marţi, 27 mai 2014, 18:01)

  Matrafirefox [utilizator]

  Le distragi atentia de la problemele lor cu un fals nationalism.
 • +6 (6 voturi)    
  Aiureli timpite! (Marţi, 27 mai 2014, 18:20)

  suk-yi [utilizator]

  Iar cadem in plasa asta a nationalismului desantat? Politicienii nostri tare mai iubesc Romania, si Imnul, in special, nu mai zic de drapel...is in bot dupa ele... De aia fura si jefuiesc tot ce prind; ce sa-ti spun, sa cintam imnul, asta era o problema... probabil e ceva de genul banii jos si ochii la usa, joc de glezne!
  Legifereaza toate timpeniile in cel Parlament, numai ce trebuie nu! Tara e guvernata prin ordonante, si ei mai baga o zi libera - Rusaliile... cum sa nu, pai se poate fara?
  Vina e a noastra, ca ne lasam calariti de hotzomanii cu discurs patriotic!
 • +6 (6 voturi)    
  Asa , dragi parinti! (Marţi, 27 mai 2014, 18:26)

  Cataleya [utilizator]

  Stati cuminti ca Ceausescu n-a murit!
  Sa va fie rusine!
 • +6 (6 voturi)    
  ... (Marţi, 27 mai 2014, 18:31)

  rerenenegate [utilizator]

  "amenda de la 30.000 la 100.000 de lei" ptr persoane fizice inteleg (seful de unitate). Treptat-treptat spre dictatura ne indreptam. Si daca nu are ala bani sa dea ce fac (cine stie ce s-a intamplat in acea zi, fara imn)? Ii aresteaza pe copii?
  • 0 (0 voturi)    
   In articol scrie... (Marţi, 27 mai 2014, 19:10)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui rerenenegate

   ...persoane juridice nu fizice.
   • +3 (3 voturi)    
    ... (Marţi, 27 mai 2014, 19:19)

    rerenenegate [utilizator] i-a raspuns lui mcris

    Asa se intelege din textul urmator:
    "Initiatorii propun ca nerespectarea acestor prevederi sa fie sanctioata cu amenda de la 30.000 la 100.000 de lei, care se aplica conducatorilor persoanelor juridice responsabile."
    Conducatorii persoanelor juridice sunt persoane fizice. Poate s-au exprimat gresit...
 • -9 (11 voturi)    
  cam tirziu s-a luat aceasta masura !!! (Marţi, 27 mai 2014, 18:38)

  andreesanu [utilizator]

  Pe cine deranjeaza imnul tarii???
  Educatia civica trebuie sa inceapa cu ceva !!!,ei bine pentru toti copii asta-i imnul tarii.
  • +6 (6 voturi)    
   Imnul din scoli deranjeaza pe cei (Marţi, 27 mai 2014, 18:43)

   Matrafirefox [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   care sunt suficient de inteligenti sa-si dea seama ca e doar o alta tentativa de manipulare venita de la P$D, care incearca sa-si acopere esecurile catastrofale cu un fals patriotism. Cu atat mai rau cu cat e o manipulare care are copii ca victime. Asa cresti generatia nationalista, pro-P$D de maine, de mici.
  • +2 (2 voturi)    
   Daca se poate .. (Marţi, 27 mai 2014, 19:55)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   incepind cu cresha ....
  • +3 (5 voturi)    
   "educaţia civică..." (Marţi, 27 mai 2014, 23:27)

   slashroot [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   ...trebuie să înceapă cu respectul faţă de oameni şi faţă de natură. Altfel copiii noştri vor creşte nişte manelişti şi cocalari, care te înjură pe stradă şi care lasă gunoaie peste tot pe unde trec.

   Mă uit pe stradă şi ceea ce văd că lipseşte nu sunt mai mulţi patrioţi, ci mai mulţi oameni sensibili la ce se întâmplă cu ei şi cu ceilalţi.
 • +4 (4 voturi)    
  Inmul trebuie sa insemne ceva cu adevarat deosebit (Marţi, 27 mai 2014, 19:30)

  LiviuX [utilizator]

  NU un banal inceput de zi... Spunea cineva o data ca respectul se castiga, nu se impune. Toti cei care spun ca in acest fel copiii vor beneficia de o educatie civica mai inalta, ca li se va cultiva o credinta si un respect deosebit pentru tara se inseala... E suficient sa se uite in jur ca sa vada realitatea: un parlament de hoti, plin de puscariasi si puscariabili, care nu stiu decat sa se apere unul pe altul si pe cei ca ei, un prim-ministru hot in fruntea guvernului, etc. Credeti ca intonarea zilnica a imnului va schimba aceasta stare de lucruri?
 • +3 (3 voturi)    
  grav (Marţi, 27 mai 2014, 20:05)

  feldspat [utilizator]

  cu imnul nostru parca am mai scris ... parlamentarii, care se gandesc in corpore doar la binele lor, au votat textul manati de idei funariste, vadimiste ..... poezia a fost scrisa acum 150 de ani sub influenta revolutiei franceze ,,,,, nu e deloc de actualitate ... nu reprezinta romania ... trebuie ales alt text ... treaba lor ... dar sa obligi niste copii de 6-7 ani sa cante un imn in care se aude de opt ori cuvantul "moarte" ... indiferent de context ,,, mi se pare o mare tampenie ... si cineva mai autoritar ar trebui sa intervina ... apoi avem in scoli cateva mii de copii care nu sunt crestini .... acestia vor fi fortati sa tipe in fiecare dimineata <...preoti cu crucea-n...> si <...oastea e crestina...> ... unde e statul laic ? unde e ccr ? unde e avocatul poporului ? unde e academia ?
 • +2 (2 voturi)    
  trezeste-te romane (Marţi, 27 mai 2014, 20:24)

  Vladel [utilizator]

  Mesajul din imn e bun. La fel ca si cel din rugaciunea Tatal Nostru: "painea noastra cea intru fiinta da-ne-o noua astazi". Da credeti ca repetitia zilnica aduce constientizarea mesajului ? Lucrul cu fiinta, cu intelectul, cu emotiile dureaza ... Daca ar fi vorba doar de repetarea unui imn, rugaciuni sau mantre am fi fost toti zen acum.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce are imnul cu hotia politicienilor ??? (Marţi, 27 mai 2014, 22:17)

  andreesanu [utilizator]

  Orcum nu vreti sa vedeti ce-a ramas din scoala de altadata !!!,orcum votati ca oile trecute prin strunga,in 25 de ani derbedeii v-au scos in drum si tot ii votati,azi totul s-a bulversat in capetele voastre si nici nu va mai interesaza nici cum cresc copii asa ca am inteles de ce nu mai aveti nimic sfint ,nimic nu va mai leaga de tara asta.
  • 0 (0 voturi)    
   Pai vezi ce am spus mai sus (Marţi, 27 mai 2014, 23:19)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Respectul se castiga, nu se impune. Daca acesti copii vad politicieni, hoti, corupti, care apara alti hoti, crezi ca intonarea zilnica a imnului, fara nici un motiv special, le va ridica respectul fata de guvern, parlament, presedinte, fata de Romania in general? Cum sa nu vrea cineva care e capabil sa mai ramana in tara? Ce sa-i lege de tara? Poate doar niste rude sau prieteni, dar si acestia pot fi ajutati mai usor de afara! De ce crezi ca sunt atatia plecati in alte parti?
 • +1 (1 vot)    
  Nationalism bolnav, (Miercuri, 28 mai 2014, 3:29)

  XXIstCentury [utilizator]

  asta e tot. Tot asa cum romanu' viseaza la primit bani fara sa munceasca, la luat bacul fara sa invete, la facut facultate fara sa invete, in general, la orice poate lua fara efort si fara sa merite, tot asa viseaza si la respect fara sa-l merite.
  E si nu e adevarat ca romanii nu au dragoste de tara. Au si nu au. Au dragoste din aia, declarata mecanic, asa cum vor repeta, mecanic, de copii, si imnul. Habar nu au ce inseamna sa iubesti, de fapt, o tara - ca inseamna sa respecti niste reguli, sa incerci sa intelegi felul in care ce faci ii afecteaza pe ceilalti si alte asemenea lucruri.
  "Iubirea de tara" nu are sens decat in acest context - contribui la constructia unei societati si iubesti aceasta constructie, asa cum fiecare iubim intr-un mod mai special lucrurile facute de mana noastra. Restul e fanfaronada bolnavicioasa.
  E toxica - e genul de "iubire" care se rezuma la cuvinte si care poate fi folosita foarte usor de lepre gen Ponta, pentru ca nu inseamna, de fapt, nimic - doar o exaltare pe o idee cetoasa.
 • 0 (0 voturi)    
  Coreea de nord (Miercuri, 28 mai 2014, 17:03)

  DumaNicoleta [anonim]

  Cand vom simti ca si tara face ceva pentru,noi nu numai noi pt tara,il vom canta de buna voie, asa ca mai incet cu patriotismul de doi lei .Sa oblgi copiii sa il intoneze in fiecare zi este o aberatie a unor politicieni plictisiti


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by