Familiile politice europene din dreapta esichierului politic au obtinut cele mai multe locuri in noul Parlament European, Partidul Popular European fiind pe primul loc, cu 213 mandate, insa exista riscul ca formatiunile eurosceptice ar putea sa constituie un grup puternic.

Sefii de state si de guverne se reunesc marti si miercuri in Consiliul European pentru a discuta propunerea viitorului presedinte al Comisiei Europene. Potrivit Tratatului de la Lisabona, nominalizarea va trebui sa tina cont de rezultatul alegerilor europene, candidatul PPE, Jean-Claude Juncker, revendicandu-si deja nominalizarea.

In discutii ar urma sa intre si nominalizarea viitorului presedinte al Consiliului European si a viitorului Inalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate.

Clasamentul grupurilor europarlamentare, in urma alegerilor:

  • Partidul Popular European (PPE): 213 mandate. Cele mai puternice delegatii in acest grup sunt cea germana (34 de membri), polona (23) si franceza (20). Europarlamentarii romani PPE insumeaza 9 locuri in urma alegerilor (5 PDL, 2 UDMR, 2 PMP), insa PNL a anuntat ca se muta in PPE cu cei 6 europarlamentari ai sai, ceea ce ridica delegatia romaneasca popular-europeana la 15, peste cea a Ungariei (12), de pilda.
  • Socialisti si Democrati (S&D): 189 de mandate. Delelgatiile cele mai puternice sunt ale Italiei (31), Germaniei (27) si Marii Britanii (20). Delegatia romaneasca este pe locul al patrulea in grup, cu 16 membri (PSD, UNPR si PC).
  • Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE): 64. Au anuntat deja ca vor pleca din grup liberalii romani, care au 6 europarlamentari. Cele mai mari delegatii sunt franceza si olandeza (cate 7).
  • Verzii: 52. Germanii sunt pe primul loc in acest grup (12).
  • Conservatorii si Reformistii (ECR): 46. Britanicii lui David Cameron (20) si polonezii (19) sunt primii in acest grup.
  • Stanga Europeana Unita: 42. Delegatia extremei stangi grecesti de la Syriza este pe primul loc in acest grup (8).
  • Europa Libertatii si Democratiei (EFD): 38. Aici, la loc de frunte sunt euroscepoticii britanici UKIP condusi de Nigel Farage (24 de membri).
  • Neafiliati: 41. Momentan, in categoria neafiliatilor intra si cei 24 de europarlamentari francezi de la Frontul National, parridul eurosceptic si anti-imigrationist al lui Marine Le Pen. Tot aici intra si euroscepticii anti-imigrationisti si anti-islam de la FPO-ul austriac (4 membri) si de la PVV-ul olandez (4 membri). Cele trei partide eurosceptice de extrema dreapta au anuntat ca vor sa constituie in jurul lor un grup europarlamentar eurosceptic, insa inainte de alegeri UKIP-ul lui Farrage i-a refuzat, sustinand ca partidul lui nu este de extrema dreapta.
  • Altii: 66. O necunoscuta raman europarlamentarii nou-veniti si cei care nu si-au anuntat apartenetia la niciun grup. Cea mai mare forta in aceasta categorie o reprezinta europarlamentarii Miscarii 5 Stele din Italia. Partidul eurosceptic si radical justitiar al lui Beppe Grillo a iesit pe locul al doilea in Italia, cu 20 de mandate de eurodeputati. Grillo a anuntat, insa, ca respinge ideea de a se alatura euroscepticilor de extrema dreapta ai lui Marine le Pen. Tot la capitolul "altii" intra si neonazistii germani care si-au trimis in Parlamentul European 1 deputat, ca urmare a faptului ca Germania a eliminat pragul electoral.