Optiunea principala a Romaniei in privinta componentei viitoarei Comisii Europene o reprezinta pastrarea portofoliului Agriculturii, dar nici Justitia "nu ar fi rau", a declarat luni premierul Victor Ponta, in urma discutiilor pe aceasta tema purtate in cadrul coalitiei de guvernare, la care a participat si presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

"Am discutat astazi in coalitia de guvernare - din care fac parte USD, UDMR -, era si domnul Tariceanu acolo, si optiunea principala pentru Romania este aceea de a pastra portofoliul Agriculturii. Daca nu, sigur, trebuie sa discutam de un alt portofoliu important", a spus Ponta, citat de Agerpres.

Potrivit lui, Romania va avea o slaba putere de negociere pentru un reprezentant in Comisia Europeana, motivand ca la discutiile de la Bruxelles va merge presedintele Traian Basescu.

"Cel care trebuie sa negocieze nu e acolo, eu. Iar cel care e acolo nu are nicio putere de negociere. Toata lumea stie ca a luat 6% si ca, oricum, in noiembrie pleaca. Deci, din punctul acesta de vedere, din pacate, ca si la momentul bugetului 2014-2020, cand a fost domnul Basescu acolo si am obtinut cea mai slaba alocare din toate tarile UE, imi este teama ca domnul Basescu, evident dezinteresat de ce se mai intampla in Romania, la anul sa piarda portofoliul Agriculturii sau sa obtina nimic pentru Romania", a declarat premierul.

Victor Ponta a explicat ca prima discutie care se va purta la Bruxelles va fi legata de portofolii, dupa care fiecare tara respecta o procedura de nominalizare a candidatilor.

Premierul a adaugat ca nu ar fi rau ca a doua optiune a Romaniei sa fie pozitia de comisar pe Justitie, dar ca ar fi de preferat pastrarea portofoliului pe Agricultura.

"Haideti sa vorbim despre prima (varianta Agriculturii - n.r.). Nu ar fi rau (varianta Justitiei - n.r.), dar cel mai bine ar fi sa pastram Agricultura", a precizat Victor Ponta.