Elevii care fac parte din loturile olimpice sau care merg la competitii sportive internationale vor sustine luni, 26 mai, prima proba scrisa din cadrul sesiunii speciale a Bacalaureatului: examenul la Limba si literatura romana. 165 de absolventi de liceu s-au inscris pentru sesiunea speciala a BAC-ului 2014, potrivit datelor publicate de Ministerul Educatiei. Anul trecut, peste 250 de elevi au participat la aceasta sesiune.

Din totalul celor inscrisi, 57 sunt olimpici care participa la olimpiade internationale scolare pe diverse discipline sau au admiterea la universitati in strainatate si care nu sunt sportivi.

Calendarul examenului de bacalaureat - Sesiunea speciala pentru olimpici 2014

26 mai 2014 Limba si literatura romana - proba E)a) - proba scrisa

27 mai 2014 Proba obligatorie a profilului - proba E)c) - proba scrisa

28 mai 2014 Proba la alegere a profilului si specializarii - proba E)d) - proba scrisa

29 mai 2014 Limba si literatura materna - proba E)b) - proba scrisa

Afisarea rezultatelor pana la ora 18

Depunerea contestatiilor (orele 18 - 20)

30 mai 2014 Rezolvarea contestatiilor

Afisarea rezultatelor finale

Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat prevede organizarea in fiecare an a unei sesiuni speciale de BAC, pentru elevii din clasele a XII-a/a XIII-a participanti la loturile olimpice si la competitiile sportive si artistice internationale care se desfasoara in perioada sesiunii normale de bacalaureat.

Tot astazi, 26 mai, incepe si inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen a Bacalaureatului 2014.

Anul trecut, peste 250 de absolventi de liceu au participat la sesiunea speciala a Bacalaureatului, potrivit Ministerului Educatiei. In 2012, promovabilitatea a fost de 34,20% la sesiunea speciala pentru olimpici si participanti la concursuri sportive. La acea sesiune au fost inscrisi 880 de candidati, au fost prezenti 877 si au fost admisi 300. In total au fost eliminati pentru ca au incercat sa copieze 25 de candidati. Secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar de la acea vreme, Stelian Fedorca, a precizat atunci ca majoritatea celor care au picat sunt dintre candidatii care participa la olimpiade si concursuri internationale sportive.

Din totalul de 880 de elevi inscrisi in 2012 la bacalaureatul special, "doar 45 sunt olimpici care participa la olimpiade internationale pe diverse discipline si care nu sunt sportivi", a declarat atunci pentru HotNews.ro Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematica. Pe de alta parte, si Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) a solicitat Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret (ANST) si Ministerului Educatiei sa demareze o investigatie, dupa ce la sesiunea speciala organizata pentru olimpici au participat peste 800 de candidati, desi la Centrele Nationale Olimpice pentru Pregatirea juniorilor activau doar 108 sportivi cu varsta de bacalaureat.

In replica, Ministerul Educatiei a precizat atunci ca listele cu participantii la competitiile sportive care opteaza sa sustina bacalaureatul in sesiunea speciala sunt avizate si asumate integral de catre federatiile sportive nationale.

Citeste si: