Anchetatorii au schimbat incadrarea juridica in cazul barbatului care l-a scuipat pe presedintele Traian Basescu si care fusese retinut sub acuzatiile de ultraj, loviri si alte violente, acesta fiind cercetat acum pentru tulburarea linistii si ordinii publice, informeaza Mediafax.

Potrivit unor surse judiciare, barbatul, Adrian Zglobiu, in varsta de 39 de ani, este cercetat pentru tulburarea linistii si ordinii publice, dupa ce incadrarea juridica initiala a fost de ultraj, loviri si alte violente.

Conform legii, pedeapsa pentru aceasta infractiune este amenda dictata de judecator sau inchisoare de pana la cinci ani.

Barbatul, care duminica noapte a fost retinut de procurori, va fi pus in libertate dupa expirarea ordonantei de retinere pentru 24 de ore.

Adrian Zglobiu, in varsta de 39 de ani, care este somer si este din Constanta, l-a scuipat pe presedintele Traian Basescu in momentul in care acesta a coborat de pe nava scoala "Mircea", la finalul vizitei facute la bordul vasului dupa ceremoniile de decorare a bricului, care au avut loc sambata in dana de pasageri a Portului Constanta.

Seful statului a fost scuipat in fata, de la o distanta foarte mica.

Dupa incident, barbatul a fost imobilizat de catre ofiterii SPP, in timp ce seful statului s-a sters cu mana pe fata, apoi a continuat sa stea de vorba cu cativa oameni din multimea adunata in terminalul de pasageri al Portului Constanta.

Dupa ce a stat de vorba cu oamenii pret de aproximativ doua minute, presedintele s-a urcat in masina si a plecat din port.

Dupa ce a fost imobilizat de ofiterii SPP, barbatul care l-a scuipat pe presedinte a fost predat unui echipaj de jandarmi, iar acestia l-au dus apoi la sediul Politiei Judetene Constanta. El a fost audiat de politisti si procurori timp de aproximativ doua ore, apoi a fost dus la Sectia de Psihiatrie a Spitalului Judetean Constanta, pentru o evaluare psihologica. Dupa ce a fost evaluat de medici, Adrian Zglobiu a mers din nou la audieri, la Parchetul Tribunalului Constanta.

Avocatul din oficiu care l-a reprezentat pe Zglobiu declara ca acesta a sustinut in fata anchetatorilor ca gestul sau, de a-l scuipa pe presedinte, nu a fost premeditat, ci a fost unul spontan.

De asemenea, la iesirea de la Parchet, Adrian Zglobiu le-a spus jurnalistilor ca a fost deranjat de cantecele patriotice de la ceremonie, "cantate pentru Basescu".

"Dupa ce a vandut flota vrea cantece patriotice?", a spus constanteanul.

Intrebat apoi daca regreta gestul facut, barbatul a raspuns: "Regret ca nu am emigrat din Romania, ca am fost fraier sa raman".

Presedintele Traian Basescu a participat, sambata, in Portul Constanta, la ceremonia de intoarcere a navei scoala "Mircea" din voiajul anual de instructie. Seful statului a inmanat echipajului navei scoala "Mircea" Ordinul "Virtutea Maritima" - in grad de Ofiter, cu insemn de pace, cu care a fost decorat pavilionul vasului, iar dupa ceremonie a facut o vizita la bordul navei.