Presedintele Traian Basescu l-a primit, duminica, la Cotroceni, pe senatorul american Bob Corker, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe, seful statului roman reafirmand obiectivul cresterii rolului NATO in regiunea Marii Negre.

Bob Corker si Traian BasescuFoto: Administratia Prezidentiala

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, in discutia cu senatorul republican american, Traian Basescu "a reiterat obiectivul cresterii rolului NATO in regiunea Marii Negre si necesitatea mentinerii politicii portilor deschise pentru statele aspirante din bazinul Marii Negre si zona Balcanilor de Vest".

De asemenea, liderul de la Cotroceni si-a exprimat aprecierea pentru rolul Uniunii Europene, al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord si al SUA in procesul de stabilizare a Ucrainei, remarcand si necesitatea sustinerii eforturilor acestei tari in actiunile de reforma interna, in special in domeniul combaterii coruptiei.

Intrevederea a prilejuit un schimb de opinii pe marginea evolutiilor regionale, alegerile prezidentiale in curs de desfasurare din Ucraina, implicatiile diferendului dintre Federatia Rusa si Ucraina cu privire la securitatea energetica a Europei, impactul regimului de sanctiuni internationale asupra Federatiei Ruse, rolul organizatiilor economice internationale in procesul de reforma a Ucrainei si perspectiva europeana a Republicii Moldova.

Totodata, a fost evidentiat nivelul remarcabil al relatiilor bilaterale dintre Romania si Statele Unite ale Americii si intentia celor doua state de a consolida Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre Romania si Statele Unite ale Americii.

Pe agenda de discutii dintre presedintele Romaniei si senatorul american de opozitie s-a aflat si situatia din Orientul Mijlociu, cu accent pe evolutiile din Republica Araba Siriana si Republica Islamica Iran, a precizat sursa citata.