Ministrul Educatiei Remus Pricopie spune ca in urmatorii ani Romania ar trebui sa isi dubleze numarul de absolventi de studii superioare, iar tinerii care termina liceul trebuie incurajati sa mearga la facultate, astfel ca procentul acestora sa ajunga la 26,7, pentru ca "nu e fezabil mai mult", transmite Mediafax.

Admitere universitateFoto: Agerpres

Prezent la Arad, sambata dimineata, intr-o vizita la Universitatea de Vest "Vasile Goldis", ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, le-a spus cadrelor didactice universitare ca Romania ar trebui sa isi dubleze, in urmatorii ani, numarul de absolventi cu studii superioare.

"Ar trebui sa dublam numarul de oameni pregatiti cu studii superioare, sa sprijinim institutiile universitare dovedit serioase", a afirmat Pricopie.

Ulterior, intrebat de jurnalisti pe aceasta tema, ministrul a spus ca tinerii care isi finalizeaza studiile liceale trebuie incurajati sa mearga la facultate, astfel ca procentul acestora sa ajunga la 26,7.

"Conform obiectivelor asumate de strategia Europa 2020, la nivel european media ar trebui sa fie de 40 la suta tineri cuprinsi intre 30 si 34 de ani cu studii superioare. Pentru Romania este un obiectiv specific de 26,7 pentru ca nu e fezabil sa ajungem la 40 la suta. Daca am fi stiut sa lucram in ultimii zece ani si sa investim solid in institutiile de invatamant superior, poate ca era fezabil", a declarat Pricopie.

El a adaugat ca nu este de acord cu afirmatia ca sunt prea multe universitati in Romania.

"Daca am face un sondaj, probabil ca 90 la suta dintre romani ar spune ca sunt prea multi studenti. Dar raspunsul este in raport cu ce se intampla in anii '80, cand numai noua la suta dintre absolventii de liceu reuseau sa ajunga la universitate. Evident ca astazi, cand ai 19 - 20 la suta, sunt mai multi", a spus Pricopie.

Ministrul a adaugat ca in Japonia si Coreea de Sud procentul de tineri care finalizeaza studiile superioare este de 70 - 80.

Remus Pricopie se afla la Arad pentru intalniri cu profesorii din mediul universitar si cu directorii de scoli din mediul preuniversitar.