Crucisatorul purtator de rachete USS Vella Gulf va intra vineri in Marea Neagra, fiind cea mai recenta nava militara americana care se deplaseaza in regiune in contextul tensiunilor dintre Occident si Rusia din cauza crizei ucrainene, anunta publicatia Stars and Stripes.

USS Vella GulfFoto: Navy.mil

Echipajul navei va efectua antrenamente cu aliatii si va fi disponibil pentru cooperarea in domeniul securitatii, potrivit purtatorului de cuvant al Pentagonului, colonelul Steve Warren. Ultimele deplasari in Marea Neagra ale altor nave militare americane au inclus exercitii maritime si vizite in porturi cu fortele navale din Romania, Bulgaria si Georgia, precizeaza publicatia citata.

"Prezenta navei in Marea Neagra demonstreaza angajamentul Statelor Unite de a lucra indeaproape cu aliatii pentru a spori securitatea si stabilitatea maritima", a spus Warren despre Vella Gulf.

Ultima nava militara americana care s-a aflat in regiune a fost fregata USS Taylor, aceasta parasind Marea Neagra pe 12 mai.

Vicepresedintele american Joe Biden a anuntat de marti, in discursul sustinut la baza aeriana 90 de langa aeroportul Otopeni, ca USS Vella Gulf va intra in urmatoarele zile in Marea Neagra si va opera o serie de vizite in port si exercitii maritime impreuna cu aliatii NATO.

"SUA si aliatii sai din NATO au urgentat masurile militare in aer, pe pamant si pe apa. In ultima vreme au fost mai multe vizite ale navelor militare SUA in Marea Neagra, precum USS Truxtun, USS Donald Cook sau USS Taylor. La fel, au avut loc si exercitii militare precum Dacian-Viper F16. Nava USS Vella Gulf va intra in Marea Neagra in urmatoarele zile si va opera vizite in porturi si exercitii maritime", a declarat Joe Biden.

USS Vella Gulf (CG-72) este un crucisator purtator de rachete din clasa Ticonderoga si care face parte din sistemul Aegis. Nava are o lungime de circa 173 de metri si un echipaj de aproape 60 de ofiteri.

Nava dispune de un arsenal complex de rachete, inclusiv interceptori de rachete balistice si torpile.