Liderul Partidului Independentei Regatului Unit (UKIP), Nigel Farage, a fost tinta unor acuzatii de rasism din partea concurentilor electorali în alegerile europarlamentare din Marea Britanie, ca urmarea afirmatiilor facute la adresa romanilor care locuiesc în aceasta tara. Farage a facut referire la statistici privind infractionalitatea romaneasca în Marea Britanie si la efectul retelelor romanesti de crima organizata, transmite RFI, intr-un reportaj realizat de corespondentul la Londra, Petru Clej.

Nigel Farage, interviu la LBCFoto: Captura video

Liderul UKIP s-a vazut obligat la reactii defensive dupa furtuna starnita de afirmatiile pe care facuse într-un interviu acordat postului de radio LBC în saptamana precedenta, în care facea afirmatii considerate ofensatoare la adresa romanilor din Marea Britanie.

Nigel Farage a fost pus într-o situatie delicata de intervievatorul James O’Brien atunci cand acesta a adus discutia despre o întrebare care i s-a pus liderului UKIP în legatura cu situatia în care ar deveni vecin cu un grup de romani si l-a întrebat care ar fi diferenta daca ar fi vorba de germani.

“Cunoasteti diferenta”, a raspuns Farage care a refuzat sa mai detaileze raspunsul, dar replica a starnit un val de indignare. Liderii marilor partide parlamentare si mai ales presa de orientare de centru stanga au criticat comentariile lui Farage.

De asemenea, mai multi romani din Regatul Unit s-au declarat profund ofensati de afirmatiile lui Nigel Farage.

“Locuiesc si muncesc în Anglia de aproape 20 de ani si niciodata nu m-am simtit mai jignita ca acum de cand Nigel Farage a declansat campania sa împotriva romanilor si bulgarilor. Acum stim ca milioanele de romani si de bulgari nu au invadat Marea Britanie, deci cum se face ca Nigel Farage este luat în serios”, spune translatoarea Mirela Watson.

Crima organizata

Liderul UKIP a revenit peste cateva zile, spunand ca era obosit atunci cand a dat interviul si ca nu s-a exprimat corect si ca nu a dorit de fapt sa poarte o discutie pe tema romanilor.

Dar atunci cand a fost întrebat la BBC ce problema are cu romanii, Farage a raspuns:

“Nu am o problema cu romanii, am o problema cu Romania. Comunismul a cazut acum ceva mai mult de 20 de ani si tara nu a facut tranzitia la o democratie moderna de tip occidental. Am vizitat tara, exista o minoritate acolo, de doua pana la trei milioane de romi, care a fost tratata într-un mod aproape inimaginabil, ia tara este prada retelelor de crima organizata”, spune Farage.

“Nu am nicio problema cu romanii venind aici cu permise de munca, dar am o problema uriasa cu faptul ca Agentia de Frontiera si Politia noastra nu pot opri intrarea bandelor de infractori pe la Dover”, a declarat la BBC liderul UKIP.

Întrebat daca aceasta este numai o problema cu Romania, Farage a spus ca raportat la populatie este o problema serioasa, citand date precum 92% dintre autorii fraudei la bancomat în Regatul Unit ar fi romani, politia londoneza a efectuat 28000 de arestari în randul romanilor în perioada 2008 – 2012 sau 7% din infractiunile comise pe teritoriul celor 28 de state membre UE au fost comise de 240 de retele de crima organizata provenind din Romania.

Datele nu sunt inventate de liderul UKIP, dar sunt preluate din surse care nu sunt întotdeauna sigure si uneori sunt interpretate gresit, potrivit unei analize a postului TV Channel4. Acelasi post însa ajunge la concluzia ca probabilitatea ca un roman sa fie arestat în Marea Britanie sau sa fie trimis la închisoare este mai mare în comparatie cu aceeasi probabilitate pentru cetatenii multor alte state aflati aici.

Romanii din Regatul Unit au însa posibilitatea de a-l sanctiona pe Nigel Farage, dupa cum spune Mirela Watson.

“Acum ma voi îndrepta catre urnele de vot. Alegerea mea va fi simpla: stiu sigur pentru cine NU voi vota”.