Judecatorul Petre Lazaroiu de la Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat joi ca decizia CCR spune ca nu exista conflict intre premier si presedinte pe tema dreptului sefului statului de a face campanie electorala, iar instanta constitutionala nu are competente sa dea avize in avans privind o eventuala incalcare a legii fundamentale, scrie Agerpres.

Intrebat daca presedintele a incalcat Constitutia sau nu prin faptul ca s-a pronuntat in favoarea unui partid politic, Lazaroiu a raspuns: 'Noi am spus clar ca nu avem competente sa dam avize in avans. Intr-o alta situatie putem sa apreciem. Ne-am pronuntat in sensul ca nu exista conflict'. El a precizat ca in motivarea CCR se vor arata care sunt limitele si atributiile presedintelui.

Referitor la purtarea de catre seful statului a unui tricou cu insemne electorale ale unui partid, Petre Lazaroiu a refuzat sa raspunda la intrebare. Sesizarea premierului Victor Ponta privind dreptul presedintelui Traian Basescu de a participa la campania electorala a fost respinsa, miercuri, cu unanimitate, de Curtea Constitutionala a Romaniei. ''CCR constata ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre presedintele Romaniei si Guvern, generat de conduita si declaratiile publice ale presedintelui tarii. Decizia este definitiva si general obligatorie. Se comunica presedintelui, prim-ministrului si se publica in Monitorul Oficial, Partea I'', se arata in minuta CCR.

Anterior, surse precizasera ca judecatorii au respins sesizarea pe motiv ca nu exista conflict, iar Traian Basescu nu e competitor politic. In 6 mai, Guvernul a transmis Curtii sesizarea prim-ministrului Victor Ponta privind constatarea unui conflict juridic de natura constitutionala intre Executiv si presedinte cauzat de implicarea lui Traian Basescu in campania electorala prin sustinerea unui anumit partid la alegerile europarlamentare.

Potrivit sesizarii, presedintele Basescu, "in repetate randuri, cu ocazia unor evenimente publice, si-a manifestat sustinerea pentru un anumit partid, atitudinea sefului statului concretizandu-se atat prin nominalizarea directa a partidului politic pe care il va vota, cat si prin popularizarea activa a insemnelor electorale ale acestei formatiuni politice, respectiv Partidul Miscarea Populara (PMP)".