Fostul presedinte francez a publicat in revista Le Point si in cotidianul german Die Welt un lung editorial despre Uniunea Europeana, citat de RFI. In acest text, Sarkozy face un apel pentru desfiintarea spatiului Schengen asa cum exista el in forma actuala si afirma ca egalitatea in drepturi si obligatii a statelor membre ar fi doar un mit fara legatura cu realitatea.

Ultimul editorial semnat de Nicolas Sarkozy fusese publicat in urma cu circa doua luni in cotidianul Le Figaro. Cel de astazi incepe afirmand ca de cand se stie Sarkozy s-a simtit "cu totul francez" si se termina indemnand la a nu lasa distrusa "aceasta comoara nici azi, nici maine". Intre aceste doua afirmatii, ideile lui Nicolas Sarkozy despre Europa sunt punctate in propozitii relativ scurte si destul de clare. Fostul presedinte e de parere ca Europa "ne protejeaza de derapajele ideologice ale guvernantilor si ale majoritatilor care ii sustin".

Sarkozy scrie insa ca acordul "Schengen I trebuie suspendat imediat si inlocuit de un nou model la care tarile din afara zonei de libera circulatie sa nu poata adera daca nu adopta aceeasi politica de imigratie". Fostul presedinte conservator mai face o afirmatie care ridica semne de intrebare si care va agita spiritele in perioada urmatoare si el suna asa: "Trebuie sa incetam sa credem in mitul egalitatii in drepturi si responsabilitati intre statele membre" ale Uniunii Europene.

Referindu-se la politica de migratie a Uniunii Europene, Sarkozy e de parere ca "suntem acum in fata unui esec fara drept de apel". "Nu am vrut ca in Europa sa aiba loc un dumping social si migratoriu in detrimentul cvasi-sistemic al Frantei", adauga el. "Daca nu vom reactiona rapid in anii urmatori, pactul nostru social va avea de suferit!", mai crede Sarkozy.

Editorialul apare cu doar patru zile inainte de alegerile europarlamentare la care se prefigureaza o victorie a extremei drepte prin Frontul National si un absenteism record in Franta.

Afla mai multe despre implicatiile demersului lui Nicolas Sarkozy pe RFI Romania.