Una dintre cele mai mari frustrari ale Romaniei in relatia cu NATO a fost lipsa unor planuri de interventie militara in caz de urgenta in sprijinul tarii noastre, in cazul in care ar fi atacata - cunoscute si sub numele de "planuri de contingenta" ("contingency plans"). Un astfel de plan include toate actiunile concrete pe care aliatii din NATO le-ar intreprinde daca tara noastra ar fi atacata de un anumit stat, scrie jurnalistul Dan Turturica pe blogul sau.

Pana foarte de curand, NATO elaborase planuri de contingenta doar pentru Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. In cazul primelor trei, planurile de contingenta vizau un atac din partea Rusiei impotriva lor, iar in cazul Poloniei, un atac fie din partea Belarus, fie al Rusiei. Romania a acceptat ani buni ca aceste patru tari au intaietate la eleborarea planurilor de contingenta deoarece riscurile la care sunt expuse sunt mai mari. In plus, un plan de contingenta reprezinta o masura care antagonizeaza tara despre care se presupune ca ar avea in intentie atacarea, candva, a unui membru NATO.

Rabdarea Romaniei a avut o limita. Care a fost atinsa in clipa in care expertii nostri au constatat o intensificare a zborurilor avioanelor rusesti in regiune, dar si o accelerare a programelor de inarmare gestionate de Kremlin. Atunci, Romania si-a presat aliatii pentru a beneficia de un plan de contingenta care sa includa tot ce va face NATO, moment cu moment, daca va fi atacata de Rusia. Astfel, pe agenda sedintei CSAT din 5 februarie 2013, la punctul doi, a fost inclusa si "realizarea, in cadrul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a unui plan de contingenta pentru Romania".

Le-a luat mai bine de un an oficialilor nostri sa-si convinga partenerii din NATO de necesitatea unui asemenea plan si poate ca nici azi nu ar fi reusit daca actiunea rusilor din Crimeea nu le-ar fi confirmat occidentalilor ca avertismentele repetate pe care le-au primit de la Romania in ultimii ani, privind planurile agresive ale lui Putin, nu s-ar fi dovedit cat se poate de intemeiate.

Acum, insa, avem o confirmare oficiala ca NATO si-a dat acordul politic pentru elaborarea unui plan de contingenta pentru un ipotetic atac al Rusiei asupra Romaniei.

citeste aticolul integral si comenteaza pe blogul lui Dan Turturica