Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca miercuri a fost testat cu succes un interceptor de tip SM3 Block I B, care va fi instalat si la Baza Deveselu, fiind vorba despre primul test care implica elemente ale sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore. Testul confirma functionalitatea sistemului Aegis Ashore si derularea in parametri optimi a Abordarii Adaptive in Etape privind Apararea impotriva Rachetelor Balistice in Europa (European Phased Adaptive Approach / EPAA), fiind totodata un reper important in operationalizarea facilitatii antiracheta din Baza Militara Deveselu pana in 2015.

Dezvoltarea graduală a scutului antirachetă in EuropaFoto: MAE

Testul a fost realizat de Agentia de Aparare Antiracheta si de catre Marina SUA.

Ca parte a EPAA, Baza Deveselu va constitui contributia Romaniei la arhitectura sistemului de aparare antiracheta dezvoltat de NATO, mai precizeaza MAE.

MAE subliniaza ca "acest test reprezinta un reper important in dezvoltarea etapei a II-a a EPAA, care presupune operationalizarea facilitatii anti-racheta din Baza Militara Deveselu la orizontul anului 2015".

  • Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe saluta desfasurarea cu succes, la 21 mai 2014, a primului test care implica elemente ale sistemului de aparare antiracheta Aegis Ashore. Realizat de Agentia de Aparare Antiracheta si Marina SUA, testul - efectuat cu un interceptor de tip SM3 Block I B, care va fi instalat si la Baza Deveselu - confirma functionalitatea sistemului Aegis Ashore, precum si derularea in parametri optimi a Abordarii Adaptive in Etape privind Apararea impotriva Rachetelor Balistice in Europa (European Phased Adaptive Approach / EPAA).

Acest test reprezinta un reper important in dezvoltarea etapei a II-a a EPAA, care presupune operationalizarea facilitatii anti-racheta din Baza Militara Deveselu la orizontul anului 2015. Ca parte a EPAA, Baza Deveselu va constitui contributia Romaniei la arhitectura sistemului de aparare antiracheta dezvoltat de NATO.

Informatii suplimentare:

Prevazuta sa atinga capacitatea operationala la orizontul anului 2015, Faza a II-a a EPAA va permite extinderea protectiei asupra unei parti a teritoriului Aliat european impotriva rachetelor balistice cu raza scurta si medie de actiune. Natura exclusiv defensiva a sistemului antiracheta al SUA si conformitatea utilizarii sale cu Carta Organizatiei Natiunilor Unite reflecta vointa Romaniei si a SUA de a contribui la legitima aparare a Aliantei Nord Atlantice, pentru mentinerea pacii si securitatii internationale