Curtea Constitutionala (CC) a respins, miercuri, sesizarea Guvernului privind implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala, formulata dupa ce seful statului s-a fotografiat imbracat cu un tricou PMP, alaturi de lideri ai acestui partid, au declarat, pentru Mediafax, surse din CC. Judecatorul CCR Toni Grebla a confirmat ulterior respingerea sesizarii facute de premier.

UPDATE "CCR nu are atributii de a lamuri comportamentul unor demnitari in exercitiul mandatului. In situatia in care se constata ca un demnitar incalca prevederile Constitutiei, fie el si presedintele tarii, se poate declansa o procedura, si anume cea de suspendare a presedintelui. Sesizarea apare ca neavand corespondent in atributiile si competentele CCR", a declarat Toni Grebla.

Judecatorul CCR a adaugat ca "in ceea ce priveste comportamentul presedintelui, el este definit de Constitutie, el este mediator intre puterile statului, intre institutii, intre stat si cetateni, astfel incat Parlamentul este in drept sa analizeze daca anumite gesturi, atitudini politice, declaratii politice ale presedintelui au incalcat sau nu Constitutia. Noi nu avem atributii de interpretare a Constituiei."

"Guvernul are atributii legate de organizare din punct de vedere tehnic al alegerilor. Din punct de vedere tehnic al alegerilor, dupa stiinta mea, toate etapele prevazute de lege au fost parcurse. Alegerile se vor desfasura pe 25 mai. Din acest punct de vedere nu s-a creat un conflict pe organizarea alegerilor", a mai declarat Toni Grebla.

Fostul senator PSD a precizat ca "presedintele este mediator intre puterile statutului, prin urmare el nu poate sa aiba si calitate de competitor electoral. Sarcina de a aprecia in ce masura o data s-a depasit aceasta limita nu apartie CCR ci Parlamentului, apoi CCR va da un aviz consultativ pe motivele care ar fi care ar fi condus Parlamentul la adoptarea unor asemenea masuri".

"O sa motivam in cuprinsul deciziei care sunt atributiile constitutionale ale presedintelui. Faptul ca astazi un presedinte incalca o anume atributiie, maine alt presedinte incalca alta atributie, nu e treaba CCR, e treaba Parlamentului sa intervina. Noi explicitam care este rolul constitutional al presedintelui si, in acest caz, prin atitudinea si gesturile politice descrise in sesizare, presedintele nu a impiedicat desfasurarea alegerilor", a afirmat judecatorul CCR

"Nu ne putem pronnunta antefactum noi, a mai afirmat Toni Grebla, intrebat daca presedintele a incalcat limitele Constitutiei, si a adaugat ca "CCR nu are un mecanism de monitorizarea a actelor deminitarilor."

Toni Grebla a precizat ca sesizarea a fost respinsa cu unanimitate.

Sesizarea a fost discutata incepand cu ora 17.00, si nu de la 10.00, asa cum era programat. Amanarea a fost decisa la cererea Executivului, acesta motivand ca are o agenda incarcata in cursul diminetii de miercuri.

Aceasta sesizare a fost inregistrata la CC in 6 mai, ca solicitare de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Executiv si Presedinte, insa cauzat de implicarea explicita a presedintelui in campania electorala.

In sesizarea Guvernului se arata ca, prin sustinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European in 2014, respectiv la alegerile partiale pentru Parlamentul Romaniei, sunt incalcate dispozitiile articolului 80 "Rolul presedintelui" din Constitutie.

Executivul a solicitat Curtii Constitutionale pronuntarea unei decizii prin care sa stabileasca in mod clar daca presedintele Romaniei, in conformitate cu prevederile constitutionale, poate face campanie electorala in favoarea unei formatiini politice

"Solicit Curtii Constitutionale sa analizeze urmatoarele: sa analizeze posibilitatea existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedinte, sa stabileasca daca acest conflict este cauzat de implicarea explicita a presedintelui in campania electorala, prin sustinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European in 2014, respectiv la alegerile partiale pentru Parlamentul Romaniei, ceea ce incalca dispozitiile articolului 80 "Rolul presedintelui" din Constitutie si sa pronunte o decizie prin care sa stabileasca in mod clar daca presedintele Romaniei, in conformitate cu prevederile constitutionale, poate face campanie electorala in favoarea unei formatiini politice", a aratat premierul in sesizare.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, declara atunci ca este pentru prima data cand se primeste o astfel de sesizare. Zegrean preciza ca judecatorii pot decide ca este conflict sau ca nu este conflict, iar in cazul in care se constata existenta unui conflict juridic, se va stabili si modul de rezolvare a acestuia, in caz contrar, "lumea merge mai departe".

Augustin Zegrean mai spunea ca este o decizie a Curtii Constitutionale din 2007, in care s-a spus atunci, cu avizul consultativ, ce poate sa faca presedintele si pana unde merge rolul de "presedinte jucator".

Presedintele Traian Basescu, purtand un tricou cu inscriptia "Vote for PMP" si cu sigla acestei formatiuni, a aparut intr-o serie de fotografii realizate la malul marii, alaturi de lideri ai Partidului Miscarea Populara, imaginile fiind postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

Presedintele Traian Basescu a declarat in 6 mai, la Gandul Live, ca in mod categoric nu a incalcat legea fundamentala si a facut referire la avizul Curtii din 2007, care spune ca "presedintele nu vine din nori".

El a mentionat ca in avizul 1 din 2007 se precizeaza plaja pe care presedintele se poate misca in spectrul politic si faptul ca seful statului are dreptul la optiuni politice, are dreptul sa participe in dezbateri politice, are dreptul sa fie sustinut de un partid si sa ramana apropiat unui partid.

Traian Basescu a mentionat ca articolul 84 din Constitutie spune foarte clar ca presedintele nu poate fi membru de partid.

"Dar, in avizul din 2007, se explica clar ca presedintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este sustinut de un partid, ca atare ramane in relatii cu acel partid, pentru a-si sustine programul", a mai spus Traian Basescu, precizand ca singurul parid care sustine in acest moment ca va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul sau politic.

Basescu mai spunea, despre fotografiile in care apare imbracat cu tricoul PMP si alaturi de lideri ai acestui partid, ca are dreptul sa se imbrace cum vrea si ca va vota Partidul Miscarea Populara, pentru ca legea nu ii interzice sa voteze.

Liderul PSD, Victor Ponta, sustinea ca va fi declansata procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu daca judecatorii Curtii Constitutionale decide ca nu poate face campanie electorala, dar acesta continua astfel de actiuni, adaugand ca, de data aceasta, niciun partener european nu il va mai apara pe Basescu.

Tot miercuri, CC ar urma sa discute sesizarea presedintelui Traian Basescu legata de faptul ca premierul Victor Ponta nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "inalte personalitati ce au asigurat conducerea ICR in perioada 2005-2012".