Magistratii Tribunalului Ilfov au decis miercuri eliberarea conditionata din inchisoare a fostului general de armata Victor Atanasie Stanculescu, condamnat la 15 ani de detentie in dosarul Revolutiei de la Timisoara, transmite Agerpres.

Victor Atanasie StanculescuFoto: Agerpres

Tribunalul Ilfov a admis o contestatie inaintata de Stanculescu, dupa ce Judecatoria Sectorului 4 ii respinsese pe 24 martie cererea de eliberare conditionata.

Decizia este definitiva iar Stanculescu va fi eliberat din penitenciar.

"In baza art.425 ind.1 din Noul Cod de procedura penala raportat la art.587 alin.3 din Noul Cod de procedura penala, admite contestatia declarata de petentul Stanculescu Victor Atanasie impotriva sentintei penale nr.962 din data de 24.03.2014 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti in dosarul penal nr. 5697/4/2014. Desfiinteaza sentinta atacata si, rejudecand cauza: In temeiul art. art.587 alin.3 din Noul Cod de procedura penala, admite propunerea de liberare conditionata privind pe condamnatul Stanculescu Victor Atanasie. Dispune liberarea conditionata a condamnatului Stanculescu Victor Atanasie din executarea pedepsei de 15 ani de inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.250/2007 pronuntata de catre Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti. Dispune punerea de indata in libertate a condamnatului Stanculescu Victor Atanasie de sub puterea mandatului de executare a pedepsei inchisorii nr.1/2008, mandat emis in baza sentintei penale nr.250/2007 pronuntata de catre Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, daca nu este retinut, arestat preventiv sau detinut in alta cauza", se arata in decizia Tribunalului Ilfov.

In 16 octombrie 2008, judecatorii instantei supreme i-au condamnat pe Mihai Chitac si Victor Atanasie Stanculescu la cate 15 ani de inchisoare pentru omor deosebit de grav, fiind degradati. Cei doi au fost incarcerati in aceeasi zi, la scurt timp fostii generali formuland cereri in instanta de intrerupere a executarii pedepselor din motive medicale.

Generalul Mihai Chitac a murit in 1 noiembrie 2010, in locuinta sa din Capitala, el fiind externat dupa mai multe saptamani de spitalizare in urma unor boli cronice.

Eliberare pe motiv de boala

Imediat dupa pronuntarea sentintei in octombrie 2008, avocatii celor doi au cerut intreruperea pedepsei "din motive medicale". In decembrie, magistratii au cerut o noua expertiza medicala in cazul lui Stanculescu, inainte de a decide o eventuala eliberare pe caz de boala a acestuia.

Potrivit expertizelor INML, Victor Atanasie Stanculescu sufera de zece boli, cele mai multe de natura cardiovasculara, dar si de leucemie cronica. Si Mihai Chitac are nevoie de proteza valvulara care necesita o operatie by-pass la inima.

Tot in decembrie, magistratii au decis eliberarea timp de 3 luni a fostului general Mihai Chitac din motive medicale.

Dupa ce mai multe cereri de intrerupere a pedepsei au fost respinse de instanta, Victor Atanasie Stanculescu a trimis o cerere de gratiere la Presedintie, la care Ministerul Justitiei a dat aviz negativ.

In mai 2009, in timp ce era eliberat din arest pe motive medicale, Victor Atanasie Stanculescu a fost surprins intrand intr-un cazinou din Capitala. Cu toate ca in expertiza medicala pe baza careia fusese eliberat la acea vreme se mentiona ca "bolnavul se afla intr-o situatie de risc vascular cerebral sau cardiac maxim", Stanculescu a petrecut mai bine de doua ore la aparatele de joc ale cazinoului. La iesirea din sala de jocuri, Stanculescu a declarat ca starea de sanatate nu il impiedica sa joace la cazinou. Intrebat daca are un mesaj pentru urmasii victimelor revolutiei, acesta a replicat: "Du-te si intreaba acolo, inauntru, in cazino'".