Curtea Constitutionala a amanat, miercuri, pana la 17:00, la cererea Executivului, discutarea sesizarii presedintelui legata de faptul ca premierul Victor Ponta nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare si a celei a Guvernului privind implicarea lui Traian Basescu in campania electorala. Oficiali din cadrul Curtii Constitutionale au declarat pentru Mediafax ca cele doua sesizari privind conflictele juridice de natura constitutionala nu vor mai fi luate in discutie in cadrul sedintei de la ora 10.00, ci incepand cu ora 17.00, dupa ce Guvernul a solicitat acest lucru, motivand ca are o agenda incarcata in cursul diminetii de miercuri.

Curtea Constitutionala va discuta miercuri sesizarea presedintelui Traian Basescu legata de faptul ca premierul Victor Ponta nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "inalte personalitati ce au asigurat conducerea ICR in perioada 2005-2012". Sesizarea a fost inregistrata pe 6 mai, ca un conflict juridic de natura constitutionala intre presedinte si primul ministru.

Seful statului a aratat in sesizare ca premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat sa contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihaies si Dan Croitoru, din fosta conducere a Institutului Cultural Roman (ICR). Basescu a mentionat ca presedintele confera decoratii si titluri de onoare, iar decretele emise de seful statului in exercitarea unor atributiilor ale sale se contrasemneaza de primul ministru.

Tot miercuri, Curtea Constitutionala va lua in discutie, de la ora 17:00, sesizarea Guvernului privind implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala, formulata dupa ce seful statului s-a fotografiat imbracat cu un tricou PMP, alaturi de lideri ai acestui partid.

Sesizarea a fost inregistrata la CCR pe 6 mai, tot ca cerere de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Executiv si Presedinte, insa cauzat de implicarea explicita a presedintelui in campania electorala.

In sesizarea Guvernului se arata ca, prin sustinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European in 2014, respectiv la alegerile partiale pentru Parlamentul Romaniei, sunt incalcate dispozitiile articolului 80 "Rolul presedintelui" din Constitutie.

Executivul a solicitat Curtii Constitutionale pronuntarea unei decizii prin care sa stabileasca in mod clar daca presedintele Romaniei, in conformitate cu prevederile constitutionale, poate face campanie electorala in favoarea unei formatiini politice