Un profesor al Universitatii din Oradea, Catalin Pascu Moca, va fi premiat simbolic, cu o diploma, dupa ce i-a aparut un articol in "Nature Physics", revista in care, pe domeniul fizica, au mai publicat doar doi romani, si ale carei articole stau la baza decernarii premiilor Nobel, anunta Mediafax.

Profesorul de fizica Catalin Pascu Moca, de la Universitatea Oradea, va primi diploma de la rectorul Constantin Bungau, in cadrul Saptamanii stiintifice, manifestare anuala a Universitatii.

Fizicianul oradean a publicat un articol stiintific in revista academica "Nature Physics", una din revistele trustului britanic "Nature", care da tonul in lume in cercetarea stiintifica si care este cea mai citata sursa bibliografica.

"Doar trei romani au reusit sa publice pe domeniul fizica", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, rectorul Constantin Bungau, referindu-se la Moca si la doi fizicieni de la Magurele.

Performanta universitarului oradean este cu atat mai importanta cu cat articolele din revistele "Nature" si "Science" stau la baza decernarilor premiilor Nobel, dar si a unuia dintre cele mai importante clasamente ale universitatilor din lume, Topul Shanghai.

Saptamana stiintifica a Universitatii din Oradea va debuta luni si va cuprinde, pe langa diferite conferinte si manifestari, si o premiere a tuturor cadrelor didactice care s-au remarcat prin cercetarile facute.