Presedintele Cehiei, Milos Zeman, aflat in vizita in Romania, a declarat miercuri, dupa intrevederea avuta cu presedintele Traian Basescu la Palatul Cotroceni, ca tara sa sprijina includerea Romaniei in Spatiul Schengen, potrivit unui comunicat difuzat de Administratia Prezidentiala. El a mentionat de asemenea ca in Romania sunt mai mult de 600 de firme cehe active si ca a adus cu el "un numar foarte mare de oameni de afaceri cehi care spera ca aici sa gaseasca contacte economice si de investitii".

Traian Basescu si Milos ZemanFoto: Administratia Prezidentiala

La randul sau, presedintele Traian Basescu a declarat ca vizita omologului sau ceh are loc intr-un "moment de consolidare a relatiei romano-cehe care niciodata nu a suferit de prietenie". "Am discutat impreuna si am constatat ca suntem foarte apropiati cu punctele de vedere pe situatia regionala, in mod deosebit cu accent pe Ucraina si Republica Moldova", a afirmat seful statului.

Comunicatul Administratiei Prezidentiale cu declaratia de presa comuna sustinuta de Traian Basescu si Milos Zeman:

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, s-a intalnit marti, 20 mai a.c., la Palatul Cotroceni, cu presedintele Republicii Cehe, domnul Milos Zeman, cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectueaza in Romania. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au sustinut o declaratie de presa comuna.

Va prezentam declaratia de presa comuna:

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Incep prin a multumi domnului presedinte Zeman pentru vizita pe care o face in Romania. Este un moment de consolidare a relatiei romano-cehe care niciodata nu a suferit de prietenie. Am discutat impreuna si am constatat ca suntem foarte apropiati cu punctele de vedere pe situatia regionala, in mod deosebit cu accent pe Ucraina si Republica Moldova. Un alt subiect de discutii important a fost accesul Romaniei in Spatiul Schengen, strategia Dunarii, extinderea Uniunii Europene in Balcanii de Sud-Vest, politica usilor deschise pentru NATO si problema independentei energetice a Europei. A fost o gama foarte larga de discutii. Inca o data, domnul presedinte, va multumesc!

Presedintele Republicii Cehe, domnul Milos Zeman: Stimate domnule presedinte, doamnelor si domnilor, as vrea sa multumesc poporului roman, in primul rand, pentru ajutorul pe care ni l-a acordat in momente grele ale existentei noastre. In anul 1938, de exemplu, cand Romania a fost singurul partener din Mica Antanta care a respectat obligatiile sale fata de noi sau in anul 1945 cand soldatii romani au ajutat la eliberarea Cehoslovaciei de atunci. Avem si fotografii istorice care documenteaza vizitele reprezentantilor romani chiar la nivel de presedinte de la Masaryk pana in prezent si speram ca predarea acestor fotografii istorice va imbogati colectia de fotografii istorice a noastra. Am exprimat intregul ajutor al Cehiei ca Romania sa fie inclusa in Spatiul Schengen. In Romania sunt mai mult de 600 de firme cehe active si am adus cu mine un numar foarte mare de oameni de afaceri cehi care spera ca aici sa gaseasca contacte economice si de investitii. Vizita mea este prima vizita dupa 8 ani in Romania si cred ca presedintii ar trebui sa viziteze tarile prietene mai des decat o data la 8 ani. Incerc acum sa recuperez aceasta intarziere si va rog sa primiti faptul ca a trebuit sa aman vizita mea din cauza unui accident pe care l-am avut. Aceasta vizita trebuia sa aiba loc in noiembrie. Sigur ca, cateodata, chiar daca suntem presedinti, se intampla sa avem probleme, sa fim raniti.

Intrebare: O intrebare pentru ambii presedinti despre situatia din Ucraina. Puteti sa ne spuneti, am auzit ca astazi va fi aici si vicepresedintele Statelor Unite ale Americii, daca este cumva legata vizita dumnealui aici de situatia din Ucraina si de cresterea numarului de soldati rusi in Ucraina. Este o intrebare, cred, pentru presedintele Romaniei.

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu: Situatia din Ucraina nu este usoara deloc, pe de-o parte in Donetk muncitorii au iesit in strada cerand unitate, pe de alta parte la Slaviansk in noaptea aceasta s-au auzit focuri de arma si confruntari militare. Este foarte greu de anticipat ce se va intampla mai ales ca Federatia Rusa nu face publica o pozitie a sa, o pozitie credibila care sa ne ajute sa intelegem si care va fi implicatia Federatiei Ruse pe mai departe. Cert este ca exista riscul extinderii conflictului si in regiunea Odessa, ceea ce ar putea afecta considerabil si situatia Transnistriei, daca intr-adevar Federatia Rusa are ca obiectiv sa revina la gurile Dunarii, la bratul Chilia. Noi nu excludem aceasta posibilitate si o consideram doar o chestiune de timp. In acelasi timp, situatia din Ucraina fragilizeaza situatia Moldovei. Republica Moldova este aproape de semnarea Acordului de Asociere si a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeana si nu excludem posibilitatea ca in perioada urmatoare sa fie provocari cum a fost cea a prezentei lui Rogozin in Republica Moldova si in Transnistria pe 9 mai, cu survolarea spatiului aerian al Romaniei. Credem, insa, ca situatia Republicii Moldova poate fi controlata cu calm si fara a se raspunde la provocari. Situatia din Ucraina, insa, are o miza extrem de importanta si mai este doar o saptamana pana la alegerile prezidentiale, daca scrutinul prezidential se va putea desfasura si in estul Ucrainei. Este esential ca presedintele ales sa fie votat, pozitiv sau negativ, si in estul Ucrainei pentru a da legitimitate pe tot teritoriul Ucrainei noului presedinte.

Presedintelui Republicii Cehe, domnul Milos Zeman: Republica Ceha pana acum nu a fost amenintata cu vreun bombardier insa parerea noastra e aceeasi cu a domnului presedinte. Eu as vrea doar sa completez ca in cazul ajutorului economic din partea Uniunii Europene sau de la FMI nu ar trebui sa se ajunga in buzunarele oligarhilor si ar trebui sa ajute la dezvoltarea economica a Ucrainei si pentru investitii noi in transport, in infrastructura si energie, infrastructura energetica. La fel ca domnul presedinte, cred ca este un pas pozitiv alegerile prezidentiale de la sfarsitul acestei luni, daca stiu Ucraina nu are o limita inferioara pentru alegeri, deci va fi practic formal valabila chiar daca nu va participa populatia vorbitoare de rusa si eu cred ca acest lucru este o greseala, astfel as vrea sa invit pe cetatenii din estul Ucrainei sa mearga la vot pentru ca in caz contrar nu este exclus ca boicotul lor sa duca la o alegere a unui candidat la prezidentiale, care va fi o tensiune intre estul si vestul Ucrainei si va slabi Ucraina si mai mult in viitor."