Avocatul general al Curtii de Justitie a UE (CJUE) a dat dreptate unei administratii locale din Germania care refuzat sa acorde ajutoare sociale unei romance si fiului sau, nascut in aceasta tara, cu riscul de a reanima dezbaterea care invenineaza relatiile dintre tarile batranului continent, scrie AFP.

Solicitat sa se pronunte asupra acestui caz, Melchior Wathelet a transat in favoarea administratiei.

Fara a pune in discutie dreptul la libera circulatie al cetatenilor europeni in orice stat membru al Uniunii, avocatul general a reamintit ca, potrivit legislatiei europene, cetatenii Uniunii si membrii familiilor lor pot sta intr-un stat membru altul decat cel al caror cetateni sunt timp de trei luni, "astfel incat sa nu devina o povara nerezonabila pentru sistemul de asistenta sociala al statului care ii gazduieste".

"Atunci cand astfel de persoane doresc sa stea mai mult de trei luni, ele trebuie sa dispuna de suficiente resurse pentru a nu deveni o povara pentru sistemul de asistenta sociala al statului membru gazda", a insistat acesta, in concluzii.

Wathelet a justificat refuzul administratiei germane de a acorda ajutoare sociale pentru romanca si fiul sau prin faptul ca acest lucru "permite sa se evite ca persoane care isi exercita libera circulatie fara vointa de a se integra sa devina o povara pentru sistemul de asistenta sociala". Este vorba de a "evita abuzurile si o anumita forma de 'turism social'", argumenteaza avocatul general.

Opinia avocatului general nu este constrangatoare, dar in 80% din dosare judecatorii din Luxemburg adopta o decizie in acest sens.

Euroscepticii au facut din tema ajutoarelor sociale alocate imigrantilor din Europa de Est una din principalele axe de campanie la alegerile europene.

In urma cu un an, in martie 2013, premierul conservator britanic David Cameron a deschis cutia Pandorei afirmand intr-un discurs ca doreste sa introduca restrictii la drepturile imigrantilor in materie de ajutoare pentru locuinte, somaj si acces la sistemul de sanatate.

Acestuia i s-au alaturat si alti ministri europeni, in special din Germania, Olanda di Austria, care au cerut masuri europene fata de "presiunea considerabila" care o reprezinta, potrivit acestora, "sosirea unor imigranti care profita de oportunitatile de libera circulatie fara a indeplini toate conditiile pentru a exersa acest drept".

Potrivit cifrelor Comisiei Europene, mai putin de 3% dintre cetatenii europeni sunt instalati intr-un alt stat decat cel natal si cei mai multi muncesc si sunt contributori neti.

In Germania, migrantii romani si bulgari nu reprezinta decat 0,7% dintre solicitantii de alocatii.