Trei medici au emis 1.100 de retete false pentru medicamente oncologice si hematologice, pe numele unor pacienti, iar reprezentantii unei firme ce detine un lant de farmacii au decontat fraudulor pentru acestea, la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, aproximativ 8,3 milioane de lei, informeaza Parchetul Tribunalului Bucuresti.

Procurorii au inceput, in luna mai, urmarirea penala in acest caz fata de zece persoane suspectate de savarsirea, dupa caz, a infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune, fals intelectual si uz de fals, se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Tribunalului Bucuresti, transmis Mediafax.

In aceasta cauza, procurorii si politistii bucuresteni au facut marti 26 de perchezitii, in Bucuresti si in judetele Ilfov, Sibiu si Dolj, la locuintele unor persoane si la sediile unor societati, precum si la Institutul Clinic Fundeni.

"Din datele si probele administrate in cauza rezulta indicii rezonabile ca suspectii au creat circuite economice si financiare fictive cu scopul de a-si insusi sumele de bani rezultate din activitatea infractionala si de a denatura plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat. Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentand TVA si impozit pe profit, se ridica la suma de circa 1,7 milioane de lei", a precizat Parchetul Capitalei.

Potrivit procurorilor, reprezentantii unei societati ce detine un lant de farmacii au inregistrat in contabilitate facturi fictive de achizitii de medicamente de la societati cu un comportament de tip "fantoma".

Astfel, in baza a aproximativ 1.100 de retete false pentru medicamente oncologice si hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienti care nu au beneficiat de acestea, reprezentantii societatii au decontat fraudulos la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

"Sumele de bani obtinute au fost spalate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea in numerar si insusirea lor", sustin procurorii.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a precizat ca in aceasta cauza au fost emise zece mandate de aducere.

Politia Romana anunta, marti dimineata, ca anchetatorii vor pune in executare in acest caz 13 mandate de aducere, persoanele vizate urmand sa fie duse la sediul Politiei Capitalei, unde vor fi audiate de catre un colectiv de politisti si cinci procurori.

Prejudiciul estimat pana in prezent in aceasta cauza, potrivit Politiei Romane, se ridica la 3,5 milioane de euro.