Vicepresedintele american Joe Biden incepe, marti, o vizita oficiala de doua zile la Bucuresti, ce va fi urmata de o vizita in Cipru. Cu prilejul vizitei, oficialul american va da noi asigurari aliatilor europeni de sprijinul Statelor Unite in ceea ce priveste criza din Ucraina declansata de Rusia, a declarat luni un oficial de rand inalt din cadrul administratiei americane, citat de Reuters. Vizita lui Joe Biden face parte dintr-o serie de alte vizite in state din regiune, ce a inclus Ucraina, tarile baltice si Polonia.

Joe Biden (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

In timpul vizitei la Bucuresti, Biden va purta de asemenea discutii privind rolul pe care il poate avea Romania in aprovizionarea cu energie a Europei, in incercarea de a reduce capacitatea Rusiei de a se folosi de amenintarea cu taierea livrarilor de gaze ca arma politica. Rusia furnizează, in prezent, 30% din necesarul de gaze naturale din Europa și a amenințat in mai multe randuri cu oprirea livrarilor catre Ucraina din cauza datoriilor.

"Aceste vizite ale lui Biden au ca scop sa arate solidaritatea continua a Statelor Unite cu toti partenerii europeni, intr-un moment complicat pentru Europa", a mai declarat, sub protectia anonimatului, acelasi oficial.

Anexarea Crimeei de catre Ucraina si suportul Moscovei pentru miscarile separatiste din estul si sudul Ucrainei au atras sanctiuni economice din partea SUA si UE. Aceasta criza va fi tema centrala a discutiilor pe care Joe Biden urmeaza sa le aiba atat la Bucuresti, cat si la Nicosia.

"Principalul mesaj al vicepresedintelui va fi unul de reasigurare a sprijinul", a indicat sursa citata.