Dunarea se situeaza peste cotele de inundatie, la statiile hidrometrice Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Magurele si Zimnicea si are un debit de 12.100 metri cubi pe secunda la intrarea in tara, ANAR precizand ca nu exista deocamdata risc major de inundatii pentru populatie si locuinte, anunta Mediafax.

La aceasta ora, Dunarea se situeaza peste cotele de inundatie (CI), la cinci statii hidrometrice: Calafat (cu 60 cm), Bechet (cu 84 cm), Corabia (cu 53 cm), Turnu Magurele (cu 63 cm), Zimnicea (cu 35 cm), se arata intr-un comunicat al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).

Digurile de pe sectorul Gruia-Zimnicea au intrat in faza II de aparare (aferenta depasirii cotei de inundatie, respectiv codului portocaliu de inundatii), iar, in aval de Zimnicea, sunt in faza I (aferenta depasirii cotei de atentie, respectiv codului galben de inundatii).

Luni, fluviul Dunarea inregistreaza, la intrarea in tara, in sectiunea Bazias, un debit de 12.100 mc/s.

Conform prognozei Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor (INHGA), in perioada imediat urmatoare (in intervalul de prognoza 19 - 25 mai), debitul Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere si poate ajunge la valoarea de 13.500 mc/s, fiind aproape dublu fata de media multianuala a lunii mai (7.250 mc/s).

Comparativ cu anul 2006, cand debitul Dunarii la intrarea in tara a fost de 15.860 mc/s si au fost avariate mai multe diguri, fiind evacuati in jur de 10.000 de oameni, specialistii ANAR estimeaza ca, pana la un debit al Dunarii, la intrarea in tara, de 13.500 mc/s - 14.000 mc/s, nu exista risc major de inundatii pentru populatie si locuinte.

Aceasta prognoza este reactualizata in fiecare zi, in functie de informatiile primite de la Centrul de prognoze hidrologice din Serbia, precum si datele colectate din sistemul national de monitorizare.

Echipele ANAR supravegheaza 24 de ore din 24 tot sectorul indiguit al Dunarii, prin patrulare permanenta la lucrarile hidrotehnice. De asemenea, se monitorizeaza evolutia variatiilor de debite si niveluri in sectiunile Dunarii si se transmit permanent spre autoritati informatii operative pe tot sectorul romanesc al Dunarii.

Directorul general al ANAR Vasile Pintilie a dispus trimiterea in teren a peste 1.500 de oameni, 150 de utilaje terasiere, 30 de masini de teren pentru interventie, 800.000 de saci (existand posibilitatea de suplimentare pana la 1,5 milione de saci), 30.000 mp de folie si geotextil (existand, de asemenea, posibilitatea de a fi suplimentati). Aceste efective sunt pregatite pentru interventii operative, materialele si personalul urmand sa fie suplimentate, in functie de evolutia situatiei, se mai spune in comunicatul ANAR.

In judetul Ialomita, pe malul drept al bratului Borcea in zona Bentu, km 34, echipele ANAR continua consolidarea digului in regim de urgenta pentru stoparea eroziunii active, prin efectuarea de lucrari de protectie a malurilor cu material geotextil lestat cu saci cu pamant si fascine. Totodata, echipele Apelor Romane consolideaza linia de aparare pe o lungime de 160 metri. Lucrarile de protectie si consolidare sunt efectuate din surse proprii ale ANAR, mai precizeaza institutia.

Dunarea se afla, de sambata la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundatii pe sectorul aval de Sucursala Hidrocentrale (SHEN) Portile de Fier - Zimnicea (sector indiguit aval Gruia), in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman. Avertizarea este valabila pana in 26 mai.

In intervalul 18 mai, ora 6.00 - 26 mai, sectorul aval Zimnicea al Dunarii (judetele Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Braila, Ialomita, Constanta, Galati si Tulcea) se afla sub cod galben.