În timp ce majoritatea occidentalilor, în special est-europenii, privesc cu tot mai multă frică către Kremlin, popularitatea lui Vladimir Putin atinge în Rusia cote nemaiîntâlnite (susţinere de 83% după debutul crizei din estul Ucrainei).
O incursiune în universul mediatic creat de propaganda Kremlinului poate fi şocantă pentru un european. Cum şi de ce au inceput ruşii să urască, din nou, Occidentul?

Paradă militară la Moscova pe 9 mai 2014 (sursa: kremlin.ru)
V Rossiu mojno tolko verit – versul poetului Fiodor Tiutcev, „în Rusia nu poţi decât să crezi”, este printre cele mai frecvent citate în Moscova ultimilor ani. Această credinţă în destinul măreţ al Rusiei a fost profund fisurată de dezintegrarea rapidă a Uniunii Sovietice. Ruşii, cetăţeni sovietici de prim rang în cel mai mare imperiu al modernităţii, s-au trezit la începutul anilor ’90 simpli locuitori ai unei ţări căzute în haos economic şi decăzute din rangul de mare putere. Crizei economice i s-a adăugat astfel o criză majoră a identităţii ruse.
Dacă instalarea lui Vladimir Putin la Kremlin, în urmă cu 14 ani, s-a bazat pe promisiunea unei stabilităţi economice, fostul ofiţer KGB promite acum rezolvarea celeilalte nevoi a sufletului rus.
„Naţiunea de consumatori apărută în urma boom-ul anilor 2000” scrie Vladimir Ryzhkov, vreme de 14 ani deputat în Duma de stat, „vrea acum să-şi vadă ţara extinzându-şi din nou influenţa şi puterea pe arena globală”. Dar pentru asta, este nevoie ca ruşii să primească răspunsul la câteva întrebări esenţiale: ce este Rusia? Şi unde este locul ei în lume?
Perspectiva apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană nu a făcut altceva decât să grăbească cristalizarea acestui răspuns. Încă din 1997, Zbigniew Brzezinski scria că „opţiunea Ucrainei în favoarea Europei va cataliza răspunsul Rusiei privind viitoarea etapă din istoria sa: sau să fie şi ea parte din Europa, sau să devină un proscris eurasiatic, nefiind cu adevărat nici în Europa, nici în Asia, şi înglodat în conflictele sale cu străinătatea apropiată”.
Condus de un grup de înalţi ofiţer KGB, organizaţie printre ale cărei competenţe se numără şi psihologia maselor, Kremlinul a pregătit din timp terenul pentru oferirea acestui răspuns. Nu mai era suficient timp pentru inventarea unei noi ideologii astfel că s-a apelat la o reţetă veche, dar eficientă.

Vladimir Putin la Sevastopol, după anexarea Crimeei (sursa: kremlin.ru)
Încă din 2008, în discursurile lui Vladimir Putin au început să se audă tot mai frecvent citate din ideologii doctrinei eurasianismului.
Scrisorile istoricului Lev Gumilev, al cărui bust a fost amplasat acum doi ani în faţa Institutului de Relaţii Internaţionale, unde sunt şcoliţi diplomaţii de elită ai Moscovei: „Eurasia este decorul geografic firesc al poporului rus şi adaptarea la Vest ar însemna pierderea de către poporul rus a propriului său ethnos şi suflet”.
Lucrările filozofului Ivan Ilyin, ale cărui rămăşiţe au fost readuse în Rusia în 2009 după implicarea personală a lui Vladimir Putin: „Ştim că naţiunile occidentale nu înţeleg şi nu tolerează identitatea rusă. Ele vor să dividă Rusia, să o facă asemenea Occidentului şi, prin urmare, să o distrugă”. În ziua sfinţirii mormântului lui Ilyin, preşedintele Putin a afirmat că simpla discuţie despre separarea Ucrainei de Rusia este o crimă.
Eurasianismul, care identifică Occidentul drept duşmanul arhetipal al adevăratelor valori ruse, a supravieţuit perioadei sovietice fiind astăzi doar scos la suprafaţă de Kremlin şi pus în centrul zonei mediatice.
Dacă în 1990, scriitorul Alexander Prokhanov profeţea în Literaturnaia Rossiia că „ideea rusă va fi reconstruită şi va aduna tot ce a fost mai bun de-a lungul a 1000 de ani de împărăţie şi în cei 70 de ani de istorie sovietică”, astăzi îl regăsim în Izvestia, unul dintre cele mai importante ziare moscovite, scriind despre noul stat naţional care se creează în estul Ucrainei: Novorossia – Noua Rusie.
Zice Prokhanov că acest nou stat „nu este al oligarhilor, nu este imoral de bogat, nu-şi jefuieşte propriul popor. Luptă pentru dreptate. Dreptatea socială, acolo unde nu există ierarhii, bogaţi şi săraci. Dreptatea naţională, acolo unde toţi oamenii sunt egali şi uniţi. Şi dreptatea divină pentru lupta împotriva fascismului”.
Despre acest minunat nou stat, Novorossia, am putut citi săptămâna trecută într-un alt ziar moscovit important, Kommersant, în interviurile cu Dmitry Rogozin, vechea noastră cunoştinţă care nu pierde ocazia să-i insulte pe români, şi cu Denis Pushilin, co-preşedintele „Republicii Populare Donetsk”. Pushilin, implicat într-o escrocherie financiară de tip Caritas, este unul dintre liderii pro-ruşi din estul Ucrainei, alături de personaje precum Igor Strelkov, fost ofiţer FSB/KGB, sau Vyacheslav Ponomaryov, fost luptător în trupele speciale ruse din Afganistan.

Denis Pushilin, lider separatist pro-rus în Donetsk, Ucraina (sursa: kyivpost.com)
Toţi acuză la unison Europa pentru că sprijină „junta fascistă de la Kiev”, cum este numit în toată presa moscovită guvernul rezultat în urma protestelor ucrainenilor din Euromaidan. De altfel, ruşii nu mai aşteaptă nimic bun de la Occident, care nu a mai fost capabil să producă, de la sfârşitul războiului rece, lideri mari, ci doar „potenţiali clienţi pentru instituţii medicale speciale”, cum scria tot săptămâna trecută Alexei Pankin, un analist politic cunoscut, în Komsomolskaya Pravda.
Unii, precum directorul Institutului de Studii Politice din Moscova, Sergei Markov, sunt mai înţelegători cu europenii care sunt doar „un ecou al Washington-ului”. Markov scrie că „puterea demonstrată de Putin în Crimeea şi Donbass este un semnal puternic pentru mobilizarea oamenilor din lumea întreagă pentru a se opune încercării Statelor Unite de a-şi extinde dominaţia asupra întregii lumi”. La luptă aşadar, împotriva Occidentului putrid.
Deşi puternic anti-occidental, limbajul folosit în presa moscovită este temperat în comparaţie cu discursurile auzite la televiziunile ruseşti. O culme a fost atinsă săptămâna trecută, în urma câştigării Eurovizionului de un travestit austriac.
La talkshow-ul de seară de la televiziunea naţională Rusia 1, Vladimir Jirinovski a declarat că „Europa are diaree cu sânge şi spume”. A fost aplaudat. Un domn din public a afirmat că „acestea sunt funeraliile Uniunii Europene, asistăm la recviemul UE”. A fost aplaudat. Un alt invitat a spus că „noi, ruşii, ştim să cântăm, nu vrem să luptăm cu nimeni pentru că, pur şi simplu, suntem cei mai buni în toate”. Publicul din studio a scandat: „Ru-si-a! Ru-si-a!” (puteţi admira aici întreaga emisiune).
Boris Korchevnikov, moderatorul acestor monologuri urlate nu vorbite, se numără printre jurnaliştii decoraţi săptămâna trecută de Vladimir Putin pentru „relatarea obiectivă” a evenimentelor din estul Ucrainei.
Ar fi greu de crezut că o propagandă atât de violentă are efect asupra omului obişnuit de pe stradă. Dar asta se întâmplă, căci seminţele acestei propagande cad pe un teren deja fertilizat de ideile eurasianismului.
Dintr-un schimb de mesaje am aflat de la Serghei, un profesor din Moscova, că „Rusia e acuzată de provocare, dar e o minciună. America şi Europa au încercat întotdeauna să distrugă Rusia şi acum încearcă să distrugă partea rusă a populaţiei din Ucraina. Singurul lucru pe care-l putem face este să ne rugăm pentru preşedintele nostru ca să aibă înţelepciunea de a acţiona la fel de diplomat pe cât a făcut-o până acum”.
Nadia, o studentă dintr-un oraş din vestul Rusiei, mă roagă să nu cred minciunile despre Rusia, pentru că sunt dureroase pentru ea: „Nu există un război. Preşedintele nostru nu e prost. Îşi iubeşte poporul dar şi pe oamenii din Ucraina şi nu ar face aşa ceva”. Pe străzile Moscovei, spune şi Ivan Krastev, mobilizarea patriotică în aceste zile este „absolut incredibilă. O observi la fiecare colţ”.
V Rossiu mojno tolko verit – da, la un sfert de secol de la dispariţia Uniunii Sovietice, ruşii au început din nou să creadă în Rusia. Dar nu într-o Rusie europeană, ci în acea Rusie pe care o doreşte Kremlinul şi care este descrisă de unul dintre părinţii fondatori ai eurasianismului, Nikolai Trubetkoi, ca fiind „urmaşa şi continuatoarea conştientă a marii moşteniri a lui Ginghis Han”.
Pe cand va fi interzis si in Rusia?( vorbim despre Partidul Comunist al Federatiei Ruse, nu despre PCUS!)
Russians' Own Iron Curtain – in Their Heads
Rusii au propria cortina de fier - in mintea lor
http://www.themoscowtimes.com/opinion/article/russians-own-iron-curtain--in-their-heads/500068.html
Tehnic vorbind, Rusia este în plină derivă fascistă.
După orice definiție analizăm, Rusia lui putin bifează toate căsuțele. „ Dupa ce ai eliminat imposibilul, ceea ce ramane, oricat ar fi de improbabil, trebuie sa fie adevarul”.
Ce este imperiul post-sovietic lipsit de dogma comunistă? Un stat fascist. Se mai poate elabora, dar asta este, pe scurt.
"Russia lost World War I, not an easy thing to do when you’re on the winning side."
Mi se pare emblematic pentru rolul Rusiei in istorie...
http://www.thedailybeast.com/articles/2014/05/11/russian-history-is-on-our-side-putin-will-surely-screw-himself.html
- car - american (Ford)
- motorcycle - american (Harley-Davidson)
- bicycle - american (Trek)
- motorcycle helmet - japanese (Shoei)
- watch - japanese (Casio)
- photo camera - japanese (Canon)
- movie camera - japanese (Sony)
- portable camera - american (GoPro)
- fridge - german (Bosch)
- wash machine - american (Whirlpool)
- microwave - american (Whirlpool)
- cooker - dutch (ATAG)
- air conditioner - japanese (Panasonic)
- furniture - swedish (IKEA)
- desk computer - american (DELL)
- printer - japanese (Epson)
- laptop - american (Apple)
- tablet - american (Apple)
- mobile phone - american (Apple)
- desk phone - american (Cisco)
- router - american (Cisco)
- phone company - british (Vodafone)
- operating systems - american (Windows, iOS, MAC)
- social networks - american (Facebook, Twitter)
- TV - south-korean (Samsung)
- video projector - japanese (Epson)
- monitor - american (Hewlett-Packard)
- audio system - japanese (Panasonic)
- batteries - american (Duracell)
- aspirin - german (Bayer)
- plants - japanese (bonsai)
- towels - chinese
- soap - british (Dove)
- hands cream - german (Nivea)
- condoms - british (Durex)
- safety razors - american (Gilette)
- razor blades - american (Gilette)
- shaving foam - american (Gilette)
- after shave - french (L'Oreal)
- sport shoes - german (Adidas)
- blue-jeans - american
- underwear - american (Calvin Klein)
- cigarettes - dutch
- lighter - american (Zippo)
- lighter gas - british (Ronson)
- socks - chinese
- soft drinks - american (Coca-Cola)
- cards - american (Visa, Amex)
- delivery company - american (DHL)
- money transfer - american (Western Union)
- music bands - mostly british
- movies - mostly american
- documentary channels - american/british.
Nu fac chestia asta de obicei, nici cu cei cu care nu sunt de accord in mod obisnuit. Chiar daca stiu cam ce opinii au unii utilizatori despr unele subiecte, si stiu ca nu sunt de acord cu ele, nu le dau minus fara sa citesc mesajul, normal.
Insa trollii si postacii nu-si exprima o opinie in cadrul unei discutii, ei scriu fie ce sunt platiti sa scrie, fie cu scopul de a enerva etc. Asa ca nu am de ce sa citesc ce scriu ei intr-o sectiune de discutii, le dau minus si gata :).
Deci al treilea razboi mondial e pe vine si tu nu te poti abtine.
Cit salam trebuie sa-ti deie pravoslavnicii astia ca sa tot persisti?
Mai ia ma si cu piine.
Fara cei care "fac hamburgheri" la ora asta nu scriai mesaje pe acest site pentru ca nu aveai un internet / computer / website (pe care tot ei le-au inventat). Cel mai probabil nu aveai nici macar o meserie sau un job.
China a preluat modelul occidental (economie de piata, o mai mare posibilitate de a avea libera initiativa) pentru a produce lucruri inventate in occident pentru a le vinde occidentalilor.
Fara Occident, atelierele de productie (China, India etc) nu ar mai exista - ar reveni la a fi, in mare parte, societati agrare; nu au capacitatea de a inova decat la scara mica, si nu ar mai avea nici consumatorii principali. China ar produce, eventual, aceleasi lucruri pe care au invatat deja sa le produca pana acum, dar la nivel mult redus - in rest ... s-ar intoarce la stadiul din anii '90 si mai devreme - aia e China condusa in stil chinezesc.
Pe cand invers, daca ar disparea atelierele de productie, vesticii ar duce-o mai bine - pentru ca marile companii nu ar mai avea avea unde sa-si externalizeze productia si ar ramane mai multi bani / locuri de munca in Occident.
Nu ca ar fi prosti - sunt oameni, unii mai priceputi la una, altii la altceva etc.
Inca din antichitate, a existat o micuta patura a oamenilor de cultura in China, sa o numim, care insa a tot instituit dogme, cea mai cea fiind confucianismul.
Aceia au fost capabili sa construiasca o cultura foarte sofisticata, insa ... incremenita. Nu au progresat aproape deloc timp de mai bine de 1000 de ani, datorita traditionalismului desantat (care cuprindea si coruptia).
Secolul XX a fost ... haotic.
Asta e prima perioada in care se incurajeaza, cat de cat, libera initiativa. Ramane de vazut, insa, ce inseamna asta - eu nu sunt convinsa ca ei sunt pe drumul care sa-i duca inspre o cultura a inovatiei. Doar Occidentul a aratat in mod constant ca e capabil de asa ceva - repet, in mod constant, pentru ca exceptii exista peste tot (si Ro a avut cateva contributii importante, vezi insulina, efectul Coanda etc).
Chiar daca se indreapta si spre consum propriu, parerea mea e ca ar regresa, in lipsa inovatorilor. Dar ... Occidentul nu o sa dispara asa curand si ramane de vazut incotro se indreapta lucrurile.
Cat despre Romania ... NU NU NU. Situatia clasei politice reflecta situatia societatii: un popor confuz, ignorant, umil, gata de o spaga (inca de la fanaroti) sau o smecherie, dar convins ca e grozav si nu are nevoie sa invete de la altii. Nu putea exista o atfel de clasa politica decat gata de spaga, ignoranta (nu au nevoie sa stie nimic), aroganta (aerul de sef ii impresioneaza pe umili).
Crezi ca norvegienii, de pilda, au avut (si au) politicieni mai buni asa, prin noroc ? Vezi numai cum gestioneaza resursele de petrol - mereu ma gandesc la asta cand unii urla ca suntem saraci datorita conspiratiei mondiale care ne vrea resursele. Si de norvegieni le e rusine ? Pai conspiratia asta pune sentimentul in fata banilor ?
Aia au ce au pentru ca s-au luptat, pentru ca au un respect pentru reguli care noua ni se pare lipsa de personalitate etc.
:)))
In rest gresit otal
toate firmele alea sunt multinationale adica planetare adica internationale
actionarii sunt arabi si evrei for the most part :D
Khazari evrei din Armenia ca sa fiu mai precis si Iluminati
ce conteaza culoarea muncitorilor sclavi si servitori de acolo
they are all made in China:)))
DHL - american.
Aceleasi aberatii mai jos:
Posta Roman - american.
PETROM - american.
ROMPETROL - american.
ROMSILVA - american.
La mine in casa, daca faceam acest inventar inainte de 1989, televizorul, aparatele foto, aparatul de marit, diaproiectorul, televizorul color, aprinzatorul de aragaz, aspiratorul, ceasul de mina, radioul Selen si chiar memoriile de 64K de la calculatorul HC erau sovietice!
DUpa revolutie, situatia s-a schimbat radical.
Nu ca n-am mai vrea noi sa folosim aparate produse in URSS, dar pur si simplu rusii si-au dat seama ca nu are ses sa incerce sa copieze echipamentele occidentale, este mult mai simplu sa vinda doar gaze si alte resurse, si in cele din urma sa OCUPE tarile foste socialiste care s-au dat cu Occidentul!
Mda, putem vorbi de Allende, Pinochet, Irak și orice altceva dar, dacă e să aleg: întotdeauna Vestul față de Est, SUA/UE față de Rusia/China, capitalism/democrație față de ... care sunt alternativele? Tiananmen? Gazprom? Fiți serioși.
Cred ca traducerea corecta este: numai in Rusia
poti sa crezi.
Louisiana nu a fost vanduta de Louis XIV (1643-1715) ci de Napoleon in 1803, pentru 60 de milioane de franci (aproximativ 15.000.000 de dolari). O parte din această sumă a fost folosită pentru compensarea unor datorii pe care Franța le avea către Statele Unite. Plata a fost făcută în obligațiuni emise de Statele Unite, care au fost vândute la valoarea nominală unei companii olandeze, Hope and Company, și băncii britanice Barings, cu o reducere de 87½ pentru fiecare 100 de unități. Ca urmare, Franța a primit numai 8.831.250 de dolari bani în numerar pentru Louisiana.
Si in SUA s-au asezat colonisti veniti din Europa, intai din Anglia care era puterea coloniala. Apropo de Louisiana si acum se mai vorbeste franceza. Sau Canada, Quebecul colonizat de francezi si apoi dupa schimbarea puterii coloniale, de englezi Daca rusii au ocupat Crimeea in 1783 de ce nu ar fi colonizat-o?
Parca despre asta e vorba in Egmont de Goethe nu?
Si tot despre asta e vorba in caderea zidului Berlinului pe care am trait-o cu totii in 89!?
Asa zisii fascisti de la Kiev (care de fapt nu sunt fascisti pentru ca nu au nimic a face cu Italia mussoliniana) cu asta pacatuiesc ca vor autodeterminare - ai mai auzit cuvantul asta evoque? Ia uita-te tu intr-un manual de Istorie si citeste despre situatia romanilor in Ardeal intre 1866-1918.
Breaking news! Un miliard de oameni tocmai au ales un lider considerat naționalist și anti-occidental. Și nu e Putin.
Nationalismul prinde cel mai bine acolo unde incultura este majoritara. Pentru ca explica mult mai convenabil pentru intelectul subiectilor de ce le merge rau: Nu este vina lor ca nu au invatat nimic, nici a elitei care-i conduce si-i fura cat poate. Este vina vecinilor imperialisti.
O intrebare pentru tine:
Am vazut ca esti Pro-PSD si Pro-Rusia. Ai un singur sef si o coordonare comuna sau cele doua entitati fac un time-sharing la echipa de postaci?
In realitate pentru prima data in istorie indienii au ales altceva decat pseudo socialistii lui Gandhi deci alegerea lui Modi reprezinta o orientare clara spre capitalism si globalism.
Modi face parte din partidul Bharatiya Janata. Filosofia politica a partidului Janata este umanismul integral. Creatorul acestei filosofii, Pandit Deendayal Upadhyaya spunea ca sistemul indian se distinge fata de capitalism sau socialism. Upadhyaya a susținut că filozofiile politice occidentale nu sunt acceptate ca un model pentru societatea indiana din cauza de "preocupare de materialism" pentru bunăstarea socială a individului. El a văzut atât capitalismul, cât și socialismul ca, în esență, sunt viciate de stimularea lăcomiei, antagonismul de clasa, exploatare și anarhie socială. Deendayal Upadhyay era convins că India ca o națiune independentă nu se poate baza pe concepte occidentale, cum ar fi individualism, democrație, socialism, comunism, capitalism, etc și a fost de părere că sistemul politic din India după independență a fost ridicat de pe aceste fundații superficiale și nu înrădăcinate în tradițiile atemporale de cultura antică a Indiei. El a fost de părere că intelectul indian a fost sufocat de teorii occidentale și ideologiile și, prin urmare, a existat un blocaj mare in dezvoltarea și extinderea gandirii originale Bharatiya. El a vizualizat pentru India o formă de guvernare descentralizată și economie de sine-stătătoare, cu satul ca bază.
Modi este membru RSS (Rashtriya Swayamsevak Sangh sau Miscarea patriotica nationala) organizatie paramilitara hindusa.
si inca unul: "Eu când discut cu un ateu e ca și cum aș discuta cu ușa. Între un credincios și un necredincios nu există nici o legătură. Ăla e mort, sufletește mort, iar celălalt e viu și între un viu și un mort nu există nici o legătură. Credinciosul creștin e viu." sanatate!!
Nu a fost capabil sa sustina o argumentatie, marea lui "contributie" este o serie de enunturi, iar admiratorii sai sunt din aceeasi plamada - le plac enunturile, sunt simple, scurte, suna bine, si e de ajuns, ii scuteste de o povara pe care nu o pot duce: a gandirii, a argumentarii.
Pai, asa pot sa zic si eu:
A discuta cu un credincios e ca si cand ai vorbi cu un mesaj robotic de intampinare - nu are cine sa-ti raspunda, sunt doar mesaje inregistrate.
Sau
Cum numesti un credincios care gandeste ? Un oximoron.
Etc.
Astea sunt doar doua chestii care mi-au trecut prin cap acum si care sunt mai apropiate de adevar, de altfel - eu, de pilda, nu a tebuit sa citez pe cineva ;)
Opera lui se reduce la stabilirea a 3 axiome si reformularea lor obsesiva: credinta e infinit mai importanta decat stiinta; ateii nu sunt oameni - sunt mai mult obiecte sau animale; romanii sunt grozavi.
Repet, e pur axiomatic, redus, si, prin asta, neaga posibilitatea exercitiului ratiunii.
Vedeti ca picati in acelasi tipar - tocmai facei afirmatii despre mine. Nu va puneti problema ca poate nu ati inteles ideea - nu ati inteles-o, dar asta se mai intampla in comunicare.
Dadeam exemplu de mod in care poti spune orice, daca ai idei putine si pe care le prezinti ca avand indubitabil valoare de adevar; argumentatia nu exista, e in afara unui astfel de sistem, care este redus si axiomatic; astfel, "Pitagora, Newton etc. au fost lideri ai spiritului (precum filozofii lui Platon;dintre cei care inregistreaza mesajele robotice repetate de ceilalti, ca sa zic asa). Credinciosii ii pot cel mult cita sau parafraza." Si gata,2-3 axiome si reformuleaza-le in ce moduri vrei, ce am spus ramane valabil..
Dar asta ar presupune posibilitatea de a lua in calcul ipoteze. Dumneavoastra umblati cu fapte, lucruri pe care le stiti,nu va incurcai cu ipoteze, clarificari etc :D siti de ce nu prea citez, stiti ca nu prea citesc ...
Dar de unde stiti ca nu sunt o baba credincioasa murdara pe picioare ? Ce nevoie as avea sa citesc ? Enunt, ca doar am suflet curat si simt adevarul: Tutea a spus prostii :D
P.S.Cei pe care ii mentionati au avut sisteme mult mai complexe si nuantate, chiar, Tutea ... nu are nimic de-a face cu aceasta companie. Un sarman exaltat cu capacitate intelectuala redusa, care a avut mult de tras de pe urma exaltarii.
O zi buna. ma duc sa caut morti cu mintea clara, am nevoie de ratiune, dupa amintirea imbecilitatilor marelui suflet viu cu mintea lipsa. D
Sa-si mance propriul rahat, izolati caCo reea de Nord.
Genghis Han a fost un taran barbar, peste tot pe unde a mers nu a putut sa aprecieze cultura, frumusetea, inteligenta. A ars tot, ca intr-o buna zi sa aiba caii lui iarba cata vor. Si asa e Rusia, o tara de barbari, de prosti si manipulati, care vor sa acapareze lumea prin forta, nu prin politici sanatoase, ei nu stiu sa faca o tara atragatoare pentru oamenii cei mai capabili, asa ca vor fura teritoriu cu tancuri sau cu referendumuri aranjate.
1 sa accepte o asociere economica,politica cu Vest-ul. Nu vor pentru ca sunt prea mandri
2 Sa accepte o asociere cu Asia(China in principal).Nu o vad posibil. Chinezii nu se asociaza cu nimeni.
3 Sa se descurce singuri sub o propaganda nationalista si asa vor disparea din istorie.
Singura diferenţă e că poporul român n-are forţa militară suficientă, altfel era vai şi-amar.
In seara aceasta a mai fost un episod din Cosmos, prezentat de Neil deGrasse Tyson. Sunt curios daca Tutea i-ar fi spus sefului Observatorului Hayden ca este mort sufleteste, doar pentru ca este ateu!...
[ ... I want my children to know that they were made from stardust ... to think that people can believe in their respective God(s) is just fucking sad!
This makes me feel good, especially after a long day ... and now some red wine. ;)
The Stars died so we can live and not Jesus as we know ... After indulging in religion for many years this makes me far more happier, than reading the bible or any other religious books ]
http://www.youtube.com/watch?v=CzSMC5rWvos
http://www.youtube.com/watch?v=9D05ej8u-gU
http://www.insaturnsrings.com/
...................................................
Petre Tutea a fost de stanga initial, scriind chiar la revista "Stanga", impreuna cu Alexandru Zahia, cu Petre Pandrea si cu V.V. Stanciu.
Istoricul Lucian Boia despre revista "Stanga": "Frecvent apare semnatura lui P. Boteanu, pseudonimul lui Petre Tutea; se afirma ca marxist convins care isi exprima "increderea in devenirea sociala, asa cum a fost formulata de parintele socialismului modern" si denunta statul burghez, definit ca "minoritatea posedantilor constienti si organizati in scopul exploatarii muncitorilor de toate categoriile si taranilor, adica a majoritatii."
Istoricul Lucian Boia despre Petre Tutea
cu aspiratiile maselor". Asa arata primii pasi ai lui Tutea spre devenirea lui de om... de dreapta" (Lucian Boia, "Capcanele Istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930 si 1950", p. 41-42, ed. Humanitas, 2011)
Moartea sufleteasca k si viata sufleteasca nu au legatura cu gradele acedemice;ar insemna sa credem ca taranii valahi si moldoveni din evul mediu au trait degeaba pt ca nu stiau de inelele lui saturn si de ecuatiile lui einstein;dvs faceti o confuzie catastrofala intre cunoasterea STIINTIFICA si cunoasterea MISTICA;e posibil ca savantul de care vorbiti sa fie alcoolic,sau sa traga coca pe nari la petreceri,sau sa-si sape din invidie colegii care au articole mai bune decat ale lui in reviste de prestigiu; VIATA duhovniceasca e viata CURATA,fara vicii,iar moartea sufletului sunt viciile care il intuneca. M-as bucura sa intelegeti ca vorbim de parimi si virtuti,nu de licente si doctorate,care sunt ALTCEVA. si poate ultimele cuvinte ale marchizului de Laplace,echivalentul din sec 19 al lui neil tyson,ar trebui sa va dea de gandit; in ceasul mortii nu a gasit nici o consolare in mecanica cereasca pe care o stapanea genial...
'...au început din nou să creadă în Rusia. Dar nu într-o Rusie europeană, ci în acea Rusie pe care o doreşte Kremlinul şi care este descrisă de unul dintre părinţii fondatori ai eurasianismului, Nikolai Trubetkoi, ca fiind urmaşa şi continuatoarea conştientă a marii moşteniri a lui Ginghis Han”.
Mai antzartz se considerau nici mai mult nici mai putzin decat unicii urmashi ai celei de-a treia Rome. Si asta din cauza ca nu'sh ce fata a Paleologului s-a maritat cu o hahoala retarda, cneaz sau ceva de genu...
Deci, intrebare, care-i adevaru? Hahoalele sant urmashele lu Gengis Han sau ale lu Traian? :-)))
< Ie ceva... ce io nu intzeleg, dom'le ... Deci, intrebare, care-i adevaru? ... > :
________________
Suntem intoxicati de propaganda. Articolul dlui Vlad Mixich este altceva ?
Sansele de dezintoxicare sunt reduse. Incearca.
Crimeea nu este a Ucrainei care nu exista atunci cand Rusia a alungat imprriul otoman din Crimeea. Unii istoric considera razboiul Crimeei, intre imperiul rus pe deoparte si englezi , francezi, italieni si otomani pe de altaparte drept Primul Razboi Mondial ["some historians regard Crimea War as the first truly world war"]
Rusii urmasi ai imperiului lui Ghingis Han ? Posibil. Cum noi romanii suntem urmasi ai lui Traian de ce sa nu poata fi si rusii urmasi ai lui Ghingis Han ? Tatarii, trib turcic din Mongolia lui Gingis Han, traiau din prada de razboi iar ca prada luau si prizionerii pe care ii vindeau ca sclavi. Nu este bine sa ai vecini pe urmasii lui Ghingis Han.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nikolai_Trubetzkoy
http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasianists
Russian Empire ...
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Russian_Empire_(orthographic_projection).svg
A Little History Lesson On Ukraine And Crimea May Help Put Things Into Perspective
http://www.businessinsider.com/a-short-history-of-ukraine-and-crimea-2014-2?IR=T
http://www.amazon.com/Strategic-Vision-America-Crisis-Global/dp/B008PGL7AI
Apropo de Cioram: ti-a povesti tie Cioran asta? Oricum, asta arata ca Petre Tutea a evoluat. Tu, din pacate, mai ai mult pana sa ajungi in acel punct.
"Petre Pandrea povesteşte că Petre Ţuţea a fost atras de marxism în tinereţe, însă s-a vindecat în urma întâlnirii cu Nae Ionescu." Tutea a spus multe, cu care poti fi sau nu de acord. Lasa-l pe Tutea si vezi acolo de hotii si mincinosii pe care i-ai adus la putere.
2. De cateva sute de ani exista un concept care ajuta la transmiterea cuvintelor cuiva catre aceia care nu au putut fi martori la momentul cand respectivul le-a rostit. Acest concept se cheama "carte". Nu am fost partener de discutii al lui Emil Cioran, desi mi-as fi dorit, dar i-am citit cartile si am citit carti despre el.
3. Daca perioada marxista din tinereta a lui Tutea a fost perioada "rea", iar perioada ortodoxa din puscarie a fost perioada "buna".... perioada legionara este cea de tranzitie?
Ultima afirmatie este mult prea imbecila pentru a o invrednici cu un raspuns.
Le trebuie prosperitatea Occidentului si autoritarismul Estului.
Astea doua in veci pururi nu or sa mearga mana in mana.
Cum valabile sînt şi azi, pentru că se referă la o naţie, şi nu la un moment al acesteia, observaţiile din "Însemnări ruseşti", iscălite de Arghezi în "Revista Fundaţiilor Regale", nr. 8-9, 1 august-1 septembrie 1941. Scriitorul adună aici, sub genericul dat de subtitlul "Dintr-un caiet din străinătate", texte risipite prin reviste, disparat, despre experienţa sa din Elveţia. Aici, el a putut cunoaşte moravul rusesc în toată splendoarea bizareriilor sale, înainte de lovitura de stat bolşevică. "Însemnările" explică nu numai Rusia, dar şi Uniunea Sovietică, nu numai pe ruşi, dar şi pe comuniştii de peste Nistru, nu numai pe ţar, dar şi pe Stalin.
Adevărul este că între europeni şi ruşi e o diferenţă ca de la ied la hipopotam. E o lume de stupefacţii şi gigantisme." Definirea spiritului rusesc porneşte de la diferenţa cosmică faţă de spiritul european. A căuta să-l înţelegi după normele firescului e o întreprindere zadarnică:
"Dacă mintea noastră merge la dreapta, mintea rusească o ia de-a-ndaratele şi săgeata ei de manometru tremură şi sare peste intervale. Au alte filozofii, chiar alte matematici. Ruseşte, una cu trei face între şapte şi nouă şi minusul e cubat. De două ori patru e unsprezece sau treizeci şi cinci. Conflictul de caracter ia la ruşi proporţii elefantiazis fantastice şi se tîrăsc (sic !) între Adam, Iov şi Apocalips. Neamul ăsta, pe care îl cunosc în străinătate, în exemplarele lui princeps, poate să fie internaţional şi naţionalist şi şovin în acelaşi timp, pravoslavnic bigot şi ateu, de-a valma. La el, contradicţia se armonizează. Lucrurile ce se bat cap în cap îşi împletesc coarnele într-o logică înspăimîntătoare. Diametralele opuse duc la unicul oblic şi la sinteza neagră.
Pe de alta parte, noi, românii, nu avem de ce sa ne plingem prea tare. In fond n-avem toti ochii oblici ca tristul asta de dl.Ponta.
Ce ne deosebește radical de vecinii răsăriteni ar fi NUMĂRUL - nu degeaba voia Scornicilă să ne înmulțim ca iepurii - PROȘTI, DA MULȚI, MĂRIA TA !
Americanii de multe ori sint invitati sa domine un teritoriu sau altul. Rusii nu vor castiga nimic, pentru ca, desi puternici militar, economia lor scartaie si, cel mai important, lumea ii dispretuieste sau ii uraste, si cu asta nu poti sa te lupti. De-aia s-a si destramat Imperiul sovietic.
E o retorica cam ieftina pentru secolul XXI dar iata ca functioneaza, atat Orban cat si Putin se bucura de multa popularitate la ei acasa.
Care vor fi consecintele acestei politici ramane de vazut, dar nu vad ce ar putea sa iasa bun dintr-o asemenea filozofie care indeamna la izolare.
Orban vrea sa readuca valorile crestine in Ungaria unde din pacate multi au uitat de D-zeu, acesta este "pacatul" sau. Evident sionistii nu il pot ierta. Socialistii de acolo, sunt majoritatea evrei. Am tot respectful pt un evreu cinstit si integrat, dar din pacate fiecare natie isi are uscaturile. Uscaturile lor ingroasa randul socialistilor.
Numai ca a sustine ca Orban e animat de sentimente crestine si ca sionistii il urasc pentru asta e o bazaconie mare cat Rusia.
Orban pedaleaza pe aceleasi sentimente nationaliste binecunoscute de veacuri. E valabil si pentru Putin.
Europa poate nu e pe drumul cel mai bun dar s-a dovedit in timp ca modelul social si economic european(si exportat in US sau Japonia) este unul care se poate auto-regla in timp pe cand modelul revolutionar rusesc lucreaza dupa ciclul ridicare-prabusire si asta va urma inevitabil.
Rusia vede in Europa o piata pentru materiile prime. Fara consumatorii din Europa si America de Nord inchid pravalia in 6 luni.
E un joc simplu. Care pe care. Politicienii nu vor merge prea departe de frica baietilor cu interese economice, cei care le si platesc fotoliile. Cei din urma sunt chiar mai interesati de problemele de acum, caci o regula spune, preturile cresc in vreme de razboi.
Ucraina? Collateral damage.
Fraza asta imi aminteste de perioada hitlerista. Le-a spalat Putin creierele la fel cum a facut si Hitler, se cred Dumnezeu. Cu ce sunt ei mai buni decat europenii chiar nu pot sa-mi dau seama.
Satu si beau toata ziua, se gandesc la rapt si violuri, si vand ce gasesc de vandut, al lor sau mai bine al altora, luat cu japca in numele eliberarii de sub jugul fascist. Distrug natiuni intregi, deporteaza popoare...
Lumea a treia e putin spus, aia poate ca mai uda portocalul la radacina, dar ruznacii doar gauresc pamantul si vand gaz, contra vodka...neam de traista cu coada sus, invidia si ura cat casa...
Cred ca in curand va veni peste ei foamea sau mai rau, cateva sute de focoase nucleare, daca se mai dau razboinici prea mult pe planeta asta mica...
Putin = derbedeu cu aere de ''nobil''...bleaaah...
Rusii au in fibra lor ceva care ii va face sa redevina o mare putere! Au potential.
Cum spuneam acum cateva zile ei sunt fricosi si frustrati.fricosi:le e frica ca vine occidentul peste ei si ii invata ce este civilizatia si bunastarea.frustrare:ei trag cu coada ochiului in vest si vad ce nivel de trai au unii si ei se chinuie cu roaba si cu lada sa ridice doar castele de nisip.
De fapt e mai bine pentru ei sa ramana acolo in Asia,langa China,pentru ca de fapt Europa ar fi doar pana la Nipru,dincolo de Nipru e o zona de stepa tipic asiatica care se potriveste de minune rusiei.
Sa ramana rusia cu China,dar China nu mai este fratele lor mai mic.deja China are oameni si tehnologie cu mult peste ceea ce are rusia acum,si in curand va deveni poate prima economie mondiala.asa ca rusul spera sa ia de la China tehnologie,dar ei nu stiu ca ,conducatorii Chinei trag cu ochiul la Siberia bogata.
rusia ramane cu frustarea trecutului bolsevic in care popoarele erau sub opinca mujicului si in care nu misca nimeni de frica.
au trecut vremurile alea,cei care mai spera la asa ceva sunt ori neinformati ori prosti.
Iubirea trece si prin mat - cu drag astept implozia matului rusesc!
Si atunci sa te feresti din calea lor!!!
O ruda de-a mea a fost detinut politic, unul din corifei I-a spus rudei mele ca va face tot ce-i sta in putinta sa il vada spanzurat. Ghiciti ce s-a intamplat - acest corifeu a fost spanzurat.
O sa moara Rusia asa cum moare acum Coreea de Nord!
Mult succes si astept astfel moartea fireasca a comunismului!
Cu mult drag si cu speranta in inima!
Oare in 2014?
Putin a castigat adepti si pe tema asta. La ei femeia cu barba nu castiga concursuri, familia e ocrotita, copii nu sunt luati cu japca de langa parinti pentru a fi dusi la orfelinate unde sa primeasca educatie " politically correct" etc.. Cred ca sunt o gramada de europeni nemultumiti de aceste lucruri si KGB-ul isi face treaba.... Sa vedeti ce scoruri vor avea antieuropenii la alegerile astea.
UE trebuie sa regandeasca politicile in ceea ce priveste gradul de intruziune in intimitate si respectarea traditiilor si valorilor locale daca vor ca jirinovschi sa se fi inselat.
Ati scris mult adevar in acest articol pentru cei mai ignoranti dintre noi. Sa va dea Dumnezeu multa sanatate.
Este implementarea aceluiasi scenariu.
Ce legatura este intre Islam si occidentul european?ZERO! Poate doar ca deja in sudul Frantei exista mai multe moschei decat biserici.
In Egipt a avut loc o schimbare de putere. Mubarak a fost alungat si egiptenii au fost chemati la vot. Cine a castigat alegerile? Fratia Musulmana. In Algeria lui Ben Bella si Boumédiènne, la primele alegeri mutipartide (dec 1991) castiga Frontul Islamic de Salvare si tara intra intr-un razboi civil pentru 10 ani cu 100.000 de victime. Interesant este ca nordul cu orasele lui au votat majoritar cu islamistii si nu sudul saharian. Nu lipsa de cultura le lipseste celor care refuza valorile occidentale.
un grafic interesant
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Inglehart_Values_Map.svg