Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Iasi, ca se vor produce redistribuiri ale fortelor NATO pe flancul de est al Europei si ca "Romania, indiferent cat de importanti sunt baronii, trebuie sa inteleaga ca resursele pentru aparare trebuie alocate".

"Se vor produce redistribuiri ale fortelor NATO pe flancul de est al Europei. Decizia va fi luata la summitul NATO din Marea Britanie, din septembrie. De fapt, atunci se va anunta, pana atunci statele membre vor sti ce contingente vor primi pe teritoriul lor, in functie si de resursele NATO in Europa. Nu mai sunt aceleasi resurse ca in timpul Razboiului Rece, cheia este insa alta. Imediat ce au inceput amenintari legate de Ucraina, toti au strigat sa vina americanii. Americanii spun pe buna dreptate: 'N-ati vrea si voi sa cheltuiti mai multi bani pentru propria voastra aparare. Sigur, noi venim, dar nu ne chemati din prima zi, fratilor!'. Aici avem o mare problema, nu poti neglija cheltuielile pentru aparare", a declarat Basescu, potrivit Mediafax.

"Romania, indiferent cat de importanti sunt baronii, trebuie sa inteleaga ca resursele pentru aparare trebuie alocate. In toate sedintele CSAT, a existat o propunere de alocare din partea guvernului, insa s-a observat ca prioritate au avut baronii si mai putin armata. S-ar putea sa ne jucam. Am vazut declaratiile premierului ca ajungem la 2 la suta din PIB pentru armata, in patru-cinci ani. Total gresit, poate fi tarziu", a afirmat Traian Basescu, la dezbaterea "Prioritatile Romaniei in Uniunea Europeana. Cum putem sprijini integrarea europeana a Republicii Moldova", organizata de Fundatia Miscarea Populara

Seful statului a mai spus ca, din punctul sau de vedere, statele de la frontiera de est trebuie sa fie primele care "sa aiba grija de securitatea lor nationala".

"Romania trebuie sa-si recalibreze cheltuielile militare", a adaugat Basescu.