Aproximativ 25.000 de credinciosi au asistat, sambata, la Iasi, la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, potrivit estimarilor jandarmilor, iar zece persoane au fost transportate la spital cu tensiune scazuta sau deshidratare ca urmare a expunerii la soare. Printre cei prezenti s-a numarat si premierul Victor Ponta, alaturi de sotia sa, Daciana, relateaza Mediafax.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) Iasi au declarat, sambata, agentiei Mediafax ca aproximativ 25.000 de persoane au participat la ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, care a avut loc pe Stadionul "Emil Alexandrescu" din Iasi.

"Nu s-a inregistrat niciun incident, nici la stadion, nici la venirea sau plecarea pelerinilor", a spus Mihai Cojocariu, purtatorul de cuvant al IJJ Iasi.

De asemenea, purtatorul de cuvant al Episcopiei Romano-Catolice Iasi, Cornel Cadar, a afirmat ca 22.500 de bilete au fost date in parohii pentru a fi oferite credinciosilor, iar in timpul slujbei de beatificare au venit alte aproximativ 2.000 de persoane.

"Am dat in parohii, inaintea inceperii evenimentului, aproximativ 22.500 de bilete, iar la eveniment au venit, in estimarea noastra, inca 1.500 - 2.000 de persoane. Suntem siguri ca numarul a fost undeva intre 23.000 si 25.000 de persoane. Credinciosii au continuat sa vina chiar si cu o jumatate de ora dupa inceperea liturghiei, toate spatiile de pe gazon si toate locurile din tribuna fiind ocupate", a spus Cornel Cadar.

Pe de alta parte, medicul Gabriel Perianu de la Spitalul de Urgenta "Sfantul Spiridon" din Iasi a spus ca mai multi participanti la ceremonia de beatificare au avut nevoie de ingrijiri medicale, insa doar zece persoane au fost transportate la spital cu tensiune scazuta sau deshidratare ca urmare a expunerii la soare.

Ceremonia de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici a inceput in jurul orei 11.00 si a durat peste doua ore, slujba fiind oficiata de mai multi episcopi si de cardinalul Angelo Amato, trimis al Papei Francisc.

In timpul slujbei, episcopul martir Anton Durcovici a fost proclamat oficial "Fericit", fiind citit decretul semnat de Papa Francisc la Vatican. Ulterior, pe scena a fost adusa relicva episcopului martir.

La eveniment au fost prezenti premierul Victor Ponta, sotia sa, Daciana Sarbu, vicepremierul Liviu Dragnea, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, seful Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, prefectul Romeo Olteanu, dar si peste 500 de preoti.

Premierul Victor Ponta a declarat, dupa ceremonie, ca "nu doar episcopul Anton Durcovici, ci mii de preoti ortodocsi, catolici, greco-catolici, protestanti au murit in inchisorile comuniste".

"Faptul ca ne asumam si cinstim acum arata ca Romania a trecut de acele vremuri dificile'', a spus Ponta, adaugand ca in Romania ''toate confesiunile sunt respectate''.

Stadionul, unde au fost instalate doua monitoare uriase, a fost arhiplin, credinciosii stand chiar si pe scari.

Strazile Toma Dumitrescu, Dumbrava Rosie, George Cosbuc, o portiune din bulevardul Carol, precum si toate arterele din jurul stadionului au fost inchise pentru a permite accesul pelerinilor, in timp ce autoritatile locale au interzis vanzarea bauturilor alcoolice pe o raza de 200 de metri in jurul stadionului, in intervalul 9.00 -13.00.

Ceremonia de beatificare este cea de-a doua organizata in Romania in ultimii ani, dupa beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, anul trecut, la Bucuresti. Decretul de beatificare a episcopului de Iasi Anton Durcovici a fost semnat in luna noiembrie a anului trecut de catre Papa Francisc, dupa un proces care a durat 18 ani. Oficial, acesta a fost ridicat la rangul de Fericit, ceea ce inseamna ca va fi trecut in calendarul Diecezei locale, in 10 decembrie, ziua mortii sale, si va fi recunoscut pe teritoriul Romaniei.

Monseniorul Anton Durcovici a fost episcop de Iasi in anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial si a fost arestat in 1949 pentru ca ar fi fost "o piedica in drumul spre comunism" si pentru opozitia fatisa pe care o avea fata de regim.

Acesta a murit in 10 decembrie 1951, dupa ce a petrecut doi ani si jumatate in inchisorile din Jilava, unde a fost inchis initial, si Sighet. Acolo a fost supus interogatoriilor, batut, infometat, insa din marturiile celor care au fost inchisi alaturi de el a reiesit ca nu a renuntat la credinta si nu a dezvaluit nimic interogatorilor. Monseniorul a murit singur in celula, la izolare, iar trupul sau a fost scos noaptea din cimitir cu o caruta cu care era transportat gunoiul. Locul exact din cimitirul Sighet in care este ingropat monseniorul nu este cunoscut nici pana in prezent.