Elevii si studentii de pana in 26 de ani beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar si cu metroul, prevede un proiect de Hotarare de Guvern, potrivit caruia facilitatea este valabila la trenurile regio clasa a II -a, iar studentii au si 24 de calatorii cu reducere la trenurile interregio, informeaza Mediafax.

Ministerul Transporturilor a pus in dezbatere publica un proiect de hotarare privind acordarea facilitatilor pentru elevi si studenti privind transportul pe calea ferata si cu metroul, care prevede ca elevii din invatamantul obligatoriu, profesional si liceal acreditat/autorizat beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul pe calea ferata si cu metroul, tot anul calendaristic.

Studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, in varsta de pana la 26 de ani, beneficiaza de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar si cu metroul, in timpul anului universitar.

"Operatorii de transport feroviar de calatori vor elibera, contra cost, (...) legitimatii de calatorie cu reducere de 50% din tariful trenurilor regio clasa a II -a, avand mentiunea "Elev" / "Student". Studentii beneficiaza si de 24 de calatorii simple pe anul universitar, cu reducere de 50% din tariful trenurilor interregio, clasa a II -a", se arata in proiectul de act normativ.

Cheltuielile aferente acestor facilitati se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Pentru transportul pe calea ferata, acordarea de tarife reduse cu 50% se face si pe baza de abonamente lunare eliberate elevilor si studentilor de catre Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori CFR - Calatori SA si de catre operatorii de transport feroviar de calatori. Eliberarea biletelor de calatorie si a abonamentelor lunare pentru elevi si studenti se face contra cost, in baza carnetelor de elev, a adeverintei doveditoare pentru elevii claselor pregatitoare sau a legitimatiei de student pentru reducere transport, vizate la zi pentru anul scolar/universitar in curs de catre conducatorii institutiilor de invatamant, se precizeaza in proiect.

Pentru studenti, eliberarea legitimatiilor de calatorie cu reducere din tariful trenurilor interregio se face in baza legitimatiei de student pentru reducere transport si a carnetului de cupoane pentru calatoria studentilor pe calea ferata cu reducere de 50%.

Pentru transportul cu metroul, acordarea de tarife reduse se face pe baza de abonamente lunare, eliberate elevilor si studentilor, de catre Metrorex SA.

"Ministerul Educatiei Nationale va transmite Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori "C.F.R. Calatori" S.A., operatorilor de transport feroviar de calatori cu capital privat si Societatii Comerciale de Transport cu Metroul Bucuresti "Metrorex" SA, lista actualizata, valabila pentru anul in curs, a institutiilor de invatamant acreditate/autorizate. Ministerul Educatiei Nationale asigura tiparirea legitimatiilor pentru reducere la transport si a carnetelor de cupoane care se repartizeaza institutiilor de invatamant superior", se mai arata in documentul citat.

Pentru reducerile de tarif acordate elevilor si studentilor, CFR Calatori SA, operatorii de transport feroviar de calatori cu capital privat si Metrorex SA vor primi lunar din bugetul Ministerului Transporturilor sumele justificate prin deconturi, cu incadrare in sumele aprobate prin legile anuale ale bugetului de stat la capitolul 68.01- "Asigurari si asistenta sociala".

Sumele aferente deconturilor primite care depasesc limita prevederilor bugetare aprobate pentru o perioada vor fi raportate in perioada urmatoare.